9 frāzes, kas kaitina topošās māmiņas. Tevi arī?

9 frāzes, kas kaitina topošās māmiņas. Tevi arī?

04. Dec 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Cilvēki mēdz būt emocionāli, nemaz nerunājot par topošajām māmiņām, kuras hormonu ietekmē daudz asāk uztver ikvienu notikumu. 

Viens no svarīgākajiem topošās māmiņas un mazuļa veselības nosacījumiem ir grūtnieces psiholoģiskais komforts un miers. Tāpēc ieteicams gaidību laikā izvairīties no stresa, konfliktiem un citām situācijām, kuras viņā var izraisīt negatīvas emocijas. Šī iemesla dēļ tuviniekiem un citiem apkārtējiem cilvēkiem vajadzētu parūpēties par topošo māmiņu un pasargāt viņu.

Lai saudzētu topošās māmiņas nervus, jābūt ļoti uzmanīgam, izvēloties vārdus un tēmas. Tāpat arī jāizvairās no sarunām, kas topošo māmiņu varētu sadusmot.

Nekad, nekad tā nedari:

Nesalīdzini viņas grūtniecību ar savējo, jo ikviena topošā māmiņa ir unikāla un tikpat unikāla ir katra grūtniecība.

Nestāsti šausmu stāstus par dzemdībām. Topošā māmiņa jau tā ir gana noraizējusies par gaidāmajām dzemdībām, tad kāpēc gan šo situāciju vēl vairāk saasināt? Tev jābūt atbalsta personai nevis tam, kurš biedē ar šausmu stāstiņiem, iesējot vēl vairāk nedrošības.

Nestāsti, ka viņai ir paveicies. Stāsti par to, ka topošajai māmiņai gan ir paveicies, jo viņai nav parādījušās strijas, nav rīta nelabumu, hemoroīdu vai varikozas vēnas. Patiesībā, tu nevari iejusties topošās māmiņas ādā un zināt visos smalkumos viņas sajūtas un veselības stāvokli, tāpēc atturies no saviem komentāriem.

Nestāsti, kā pareizāk dzemdēt. Katra grūtniecība ir unikāla un tikpat unikālas ir arī katras dzemdības. Tāpēc nedomā, ka visām sievietēm vajadzētu dzemdēt pēc viena scenārija.

Nestāsti, kā pareizāk audzināt bērnu. Topošās māmiņas visas domas tagad vērstas uz grūtniecību, tāpēc pamācības, kā labāk un pareizāk audzināt vēl puncī esošo mazuli, ir pilnīgi liekas. Un arī tad, kad bērniņš būs nācis pasaulē, savas pamācības turpini paturēt pie sevis.

Neaizrādi, ka viņa ir pārāk kaprīza. Šādi aizrādījumi no tavas puses, visticamāk, izsauks īstu ugunslietu un topošo māmiņu pamatīgi sadusmos. Sieviete, kura nēsā lielu, smagu punci, kura regulāri izjūt izsalkumu un mēģina tikt galā ar dažādiem cilvēkiem, kuri visu zina labāk, tāpēc nespēj atturēties no padomu sniegšanas, pavisam loģiski var būt ar savām kaprīzēm un vēlmēm. 

Neaizrādi, ka viņa ir pārāk pieņēmusies svarā. Šis ir viens no nepatīkamākajiem komentāriem, kuru tu vari izteikt topošajai māmiņai. Sievietei jau tā ir gana daudz uztraukumu, viņa redz, kā mainās viņas ķermenis dienu no dienas, tāpēc vēl aizrādīt, ka viņa ir par daudz pieņēmusies svarā grūtniecības laikā, ir ļoti netaktiski. 

Neprasi, lai māmiņa ļauj pieskarties savam vēderam. Topošā māmiņa vismazāk vēlas, lai kāds viņai pieskartos un aizskartu vēderu.

Nemodini viņu! Topošajai māmiņai ir nepieciešams labi izgulēties un atpūsties, taču ne vienmēr tas ir iespējams, jo puncis traucē ieņemt ērtāko pozu, regulāri arī ir vajadzība apmeklēt tualeti, ir pārāk karsts, slāpst. Pēc visa šī tad, kad viņai beidzot izdevies iemigt, ja kāds viņu pamodina, slikts noskaņojums un dusmas ir garantētas. Ļauj topošajai māmiņa izgulēties!