Vai sadzīves ķīmija nonāk krūts pienā?

Vai sadzīves ķīmija nonāk krūts pienā?

24. Mar 2016, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņai, tīrot māju, radies jautājums par sadzīves ķīmiju un māmiņas pienu:

“Šodien kārtīgi tīrīju vannas istabu un, protams, lai viss spīdētu un laistītos, izmantoju ķīmiskus līdzekļus, tādus kā Cillit, u.c. Taču tīrīšanas laikā nākas tīri labi tos saelpoties. Vai tas viss nonāk arī līdz mammas pienam? Baroju mazuli ar krūti un tādēļ radās šāds jautājums, jo vienmēr tiek runāts par cigarešu dūmiem un citām kaitīgām vielām, kas var nonākt pieniņā.”

Uz māmiņas jautājumu atbild krūts zīdīšanas konsultante un vecmāte Liene Ceriņa:

Jebkuri ķīmiskie līdzekļi, kas nonāk mūsu elpceļos, ir mums kaitīgi un var bojāt plaušas, tāpēc, tos lietojot, būtu nepieciešams izmantot respiratoru. Respiratorā jeb putekļu maskā ir iestrādāts filtrējošs materiāls, kas aizsargā no dažādiem putekļiem, tai skaitā arī no ķīmiskajiem. 

Grūtniecības laikā no šādiem līdzekļiem īpaši vēlams izvairīties vai tīrīšanas darbu var uzticēt vīram, bet arī bērniņa barošanas laikā ar krūti jāievēro piesardzība. Ir ķīmiskie tīrīšanas līdzekļi, uz kuriem ir norādīta bīstamības zīme jeb simbols, kas nozīmē, ka produkts satur bīstamas vielas – simbols kā uguntiņa, tālāk ar frāzēm paskaidrojot, kāda bīstamība tā ir, jo ir produkti, kas ir bīstami ieelpojot. Ja produkts var kaitīgi ietekmēt veselību, var tikt izmantota piktogramma – izsaukumzīme. Tāpat jāievēro lietošanas instrukcija, kas ir uz produkta, kur tiek norādīts, ka tās ir bīstamas ieelpojot vai strādājot sargāt acis, strādāt aizsargcimdos. Lai gan ķīmisko līdzekļu ražotājiem ir jāievēro noteiktas normas, lai tie būtu iespējami mazāk kaitīgi, tomēr neviens nemēra konkrēto vielu ietekmi, lai pateiktu, šo var droši lietot. Kādreiz, kad bērniņam ir kāda alerģiska reakcija, bet nav saprotams, no kā tā ir radusies, pastāv iespēja, ka tā ir radusies pēc māmiņas rūpēm par tīrību, izmantojot sadzīves ķīmiju. Tāpēc vislabāk grūtniecības un arī bērniņa barošanas ar krūti laikā izvēlēties dabiskos tīrīšanas līdzekļus.

Eksperts