Vai ir jāsatraucas, ja bērniņš neattīstās tā, kā to saka grāmatas un eksperti?

Vai ir jāsatraucas, ja bērniņš neattīstās tā, kā to saka grāmatas un eksperti?

08. Jun 2017, 09:11 muzikantu_mamma muzikantu_mamma

Katra mamma ir lepna par sava bērna sasniegumiem un ne tikai, lepojas arī par to, ka bērns ir smaidīgs, labi ēd un guļ un vispār par to, ka spēj būt mamma.

Ik reizi, kad izeju ar mammām pastaigā, mēs, protams, runājam kā mūsu mazulīši aug un attīstās. Tad nu es klausos, ka vienas mammas meitiņa aptuveni trīs mēnešu vecumā veļās uz punča, mēģina jau arī uz celīšiem, lai sāktu rāpot, tver mantiņas. Super, es priecājos līdz ar viņu. Mans dēliņš ir divas nedēļas vecāks, bet par velšanos un mantu tveršanu neizrāda nekādu interesi, un tad es sev jautāju - kādēļ mans bērniņš tādas lietas nedara? Vai es daru ko nepareizi?

Lai gan esmu 21.gadsimta mamma, telefonu izmantoju tikai tad, kad bērns guļ. Visu pārējo laiku spēlējos un runājos ar savu dēliņu, nedaudz arī pavingrojam. Veltu savam bērnam ļoti daudz uzmanības. Es saprastu, ja es viņu vienkārši ieliktu šūpulītī un pati sēdētu telefonā vai skatītos tv, bet es patiesi ar viņu dzīvojos, lai viņš attīstītos, bet mans dēls neizrāda interesi par velšanos vai mantu satveršanu. Un tad es lasu ekspertu viedokli, ka viņam vajadzētu sākt satvert mantas, bet nu nemaz viņam tas neinteresē.

Kad manam dēliņam pienāca aptuveni 3.5mēneši, tad viņš sāka lēnu garu velties, bet kad pienāca 4 mēneši, tad to tik vien dara kā veļas uz punča un arī mantas ļoti interesē un ir jau ļoti smuki iemācījies tās tvert.

Vēl nesen lasīju šeit rakstu par to, kur māmiņa priecājas, ka viņas meitiņa beidzot ir sākusi velties (6mēneši). Lai gan parasti visi saka, ka meitenes attīstās ātrāk nekā puiši, tad šeit pierādās, ka tā nu nemaz nav. Kā māmiņa raksta - Katrs bērniņš attīstās citādāk un sāk, piemēram, velties tikai un vienīgi tad, kad ir gatavs, nevis tad, kad to saka grāmatas un eksperti. Es ļoti priecājos par tās māmiņas meitiņu, kura beidzot ir parādījusi savu vēlmi velties un redz, tagad to dara tā, it kā jau nedēļām to būtu darījusi.

Arī man ir pazīstama mamma, kuras dēliņš četros mēnešos vēl nemāk noturēt pats savu galviņu, bet citi jau var. Nu un? Tas it nemaz nenozīmē to, ka tas bērniņš ir sliktāks vai ka ir vērts satraukties. Viņš iemācīsies, tikai nedaudz vēlāk.

Tas pats ir ar miegu. Vienas mammas bērniņš kopš dzimšanas guļ 8-9stundas, citai nākas trīs reizes vēl naktī piecelties. Man Māmiņu Kluba eksperte uz manu jautājumu reiz atbildēja tā - bērniņš naktī celsies tik ilgi, kamēr viņam vēl vajadzēs tavu tuvumu vai nejutīsies droši. Tas nav nekas slikts, jo mazuļi ir ļoti gudri - paši zinās, kad nogulēt visu nakti, tāpēc nevajag uztraukties vai pasarg Dievs, badot bērnu tikai tādēļ, lai iemācītos nogulēt visu nakti.

Un vēl - ir bērniņi, kuri aktīvi runājas un smejas jau trijos, četros mēnešos, bet ir bērniņi, kuri piecos mēnešos nav tik komunikabli. Vai tādēļ ir vainīga māmiņa? Nemāku spriest, jo es aktīvi ar mazuli runājos un viņš ir tik pat runātīgs, taču man pazīstamās māmiņas piecis mēnešus jaunā meitiņa lielu interesi par to neizrāda. 

Tādēļ māmiņas, neuztraucaties, ja jūsu bērniņš neattīstās pēc grāmatas vai ekspertu viedokļa. Katrs bērniņš ir citādāks un arī attīstās citādāk. Viņš sāks darīt, kad būs gatavs, nevis tad, kad viņam liks ko darīt. Un šeit man rodas jautājums - Vai jūs uzskatas, ka vajag stimulēt bērnam attīstību? Sēdināt, staidzināt, bet galvenais, lai to dara ātrāk? Es uzskatu, ka to nevajag, jo nebūs tā, ka tavs bērns negribēs sēdēt, staigāt, velties vai tvert mantas. Viņš to darīs, bet varbūt ne tik ātri kā raksta grāmatās.

Droši māmiņas rakstas komentāros, cik mēnešos jūsu mazuļi izrādīja interesi par apvelšanos uz punča, mantu tveršanu, sēdēšanu, staigāšanu un citām aktivitātēm.

Lepojies ar sava bērna sasniegumiem, lai arī cik ātri vai lēnu tie atnāktu!

mamma88 mamma88 08. Jun 2017, 10:51

Grāmata un teorija ir tāds vidējais aritmētiskais pēc kā balstīties. Protams, ka var būt nobīdes no vispārpieņemtā. Arī mani bērni nav kā pēc grāmatas. Tiesa gan visu sāka stipri ātrāk darīt, bet redz, arī tad nav labi. Pašai mammai ir jāizvērtē un jāsaprot vai ir pamats uztraukuma vai nav.

muzikantu_mamma muzikantu_mamma 08. Jun 2017, 09:47 lauvinja

Protams! Neviens jau neliek tagad gaidīt 9.pasaules brīnumu, bet nevajag arī pārspīlēti iet pēc attīstības kalendāra. Ja bērniņš to iemācīsies mēnesi vēlāk, nekas slikts jau nenotiks. 😀
Bet nevajag arī kā jūs sakāt "sēdēt kā strausam ar galvu smiltīs", ja tā var būt medicīniska rakstura attīstības aizture. Bet to jau māmiņa noteikti pati sajustu un ietu konsultēties ar ārstu.
Lai visiem veselīgi bērniņi!

lauvinja lauvinja 08. Jun 2017, 09:33

Šajos jautājumos ir svarīgi, lai mammas uzticētos savam bērnu ārstam, kurš objektīvi spēj novērtēt situāciju, ne tikai no nostāstiem un gudrām grāmatām. No vienas puses nav jāsatraucas par katru nieku un novirzi no vidējā attīstības grafika, no otras puses, nedrīkst ka strauss sēdēt ar galvu smiltīs un gaidīt, jo ja gadījumā bērnam tiešām ir medicīniska rakstura attīstības aizture, tad labāk to atklāt ātrāk nekā vēlāk, jo vieglāk koriģēt.

Mani bērni ir individuālisti, meita piemēram rāpot iemācījās vien tad, kad sāka spert pirmos solīšus ap 10 mēnešu vecumu, vienlaikus gan no 5,5 mēnešiem jau pārvietojās lienot kā partizāns uz vēdera, tā teikt nebija vajadzības apgūt jaunus pārvietošanās veidus, ja vecajā stilā veicās ātrāk. Savukārt otrs bērns patstāvīgi staigāt bez turēšanās iemācījās vien gada un 2 mēnešu vecumā, lai gan no kādiem 10 mēnešiem stabili stāvēja.