Vai apavu valkāšana/ nevalkāšana ietekmē pēdas velves veidošanos?

Vai apavu valkāšana/ nevalkāšana ietekmē pēdas velves veidošanos?

13. Jun 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šādu jautājumu saņēmām no kādas māmiņas, kuras mazulis sācis celties kājās. Komentē Māmiņu Kluba eksperte fizioterapeite Kristīne Stalidzāne.

Pēdas velve bērnam neveidosies vienādi ar apaviem vai bez apaviem.

Te kā piemēru varētu minēt situāciju, kad elkonim, kas arī tāpat kā pēda, starp citu, ir locītava, ir uzlikts ģipsis. Šī daļa ar ģipsi ir stabilizēta un droša. Līdz ko šis ģipsis ir noņemts, muskuļi atrofējas, tie paliek vāji un locītava ir nestabila.

Tātad līdzīgi notiek ar bērna pēdiņu. Ja pēda ir ilgstoši atradusies kurpē, kas apņem kāju un balsta to, tad, novelkot apavus, bērnam nav balsta izjūtas un viņš jūtas nestabils.

Fizioterapeite papildina, ka situācijās, kad jau ģenētiski bērnam ir vājas saitītes, tad, valkājot apavus un atslābinot muskuļus, bez apaviem bērns noteikti kāju liks nepareizi.

Sākumā, kad bērns sāk staigāti, šķietami var samazināties pēdas velvīte, tomēr fizioterapeite atgādina- līdz 3 gadu vecumam nevar runāt par plakano pēdu.

Lai gan ortopēdi un ķirurgi iesaka apavus valkāt jau no brīža, kad mazulis ceļas kājās, fizioterapeite Baranova iesaka ar to nesteigties, jo ar apavu palīdzību kāja un pēda tiek padarīta stabila mākslīgā veidā. Pētījumi rāda, ka veselu bērnu pēdiņām tomēr jābūt brīvām.

Ja ir aizdomas par ortopēdiskām problēmām, greizām pēdiņām, tad viennozīmīgi jādodas uz konsultāciju pie ortopēda.

Māmiņu Klubs

20150608100318-97800.jpg

Huggies® Pants – superelastīgas autiņbiksītes - biksītes

radītas bērniem, kuri jau sākuši sēdēt, rāpot un staigāt!