SuperBēbis 2020: Domājot par auksto laiku

SuperBēbis 2020: Domājot par auksto laiku

Aiz kalniem nav rudens un auz kalniem nav gatavošanās aukstajai sezonai. Ar sevi viss skaidrs - jaka no pagājušās ziemas un labi zābaki tiks vēl iegādāti, bet ar bērniem…hmm, ir mazs apjukums.

Es ticu, ka ir mammas, kuras ir speci audumos un viņām ir sapratne kā funkcionē katrs audums, bet man tomēr vajag iedziļināties, lai saprastu, kas ir Gore-Tex, piemēram, un kā tas pasargā manu bērnu no ārējiem laikapstākļiem. Nesen uzzināju, ka daudzām arī nav īsti skaidrs, kas ir softshell audums un jāatzīst, ka daudziem vecākiem vispār sāp galva, kad jāizvēlas rudens/ziemas apģērbs un zābaki.

Var apjukt mūsdienu piedāvājumā, ar visiem zīmolu nosaukumiem un to piedāvātajiem variantiem. Man, personīgi, ir savi favorīti, bet tomēr iemetu acis arī, kas jauns piedāvājumā. Saskaros ar daudz jauniem materiāliem, kuru īpašības zina retais. Nolēmu beidzot veikt kārtīgāku izpēti un apkopot populārākos audumus un to īpašības.

Jāvērš uzmanību, ka parādās arī dažādi cipari. Piemēram 5000 nozīmē, ka neilgu laiku aizturēs ļoti vieglu lietu. 10000 nozīmē, ka aizturēs jau lielāku lietu ilgāku laiku, bet ne tik ilgi, lai stundu atrastos ārā. Vēl ir nozīme vīlēm un pašai tehnoloģijai kā apstrādā izstrādājumu. Piemēram, mēdz būt nolīmētas vīles, kas nozīmē, ka caur vīlēm mitrums un vējš netiks iekšā.

Ūdensnecaurlaidības vērtējumi:
5000 mm: minimālais vērtējums, lai jaku varētu vispār saukt par lietus necaurlaidīgu. Tiks galā ar vieglu lietu
10 000 mm - 15 000 mm: apģērbs izturēs lielāko nokrišņu daudzumu, kā arī sniegu, bet laika gaitā to tomēr uzsūks, ja sāks vārtīties pa sniegu.
20000 mm un vairāk: ja plāno būt ārā jebkuros laikapstākļos, tad jāskatās tieši uz šo un lielāku vērtību. 
 

Vēl ir dažādu materiālu hibrīdi, kuri katrai firmai var būt individuāli, piemēram, softshell augšējā kārtā, vidū dūnu pildījums un iekšpusē ir odere, kurai arī ir papildus aizturošās funkcijas. Audumu kombinācijas katrai firmai atšķiras, tādēļ pirms pērkat kādu apģērba gabalu, palasiet zīmola mājaslapā par audumu kombinācijām un īpašībām.

Bērna apģērbam jābūt gatavam uz jebkādiem izaicinājumiem :)

Softshell

Jeb mīkstais apvalks. Materiāls ir viegli kopjams, jo augšējā kārta ir gluda un to ir viegli notīrīt ar sūkli. Tā atgrūž mitrumu, bet ja tomēr bērns iesēdīsies peļķē, audums nepasargās no samirkšanas. Perfekts audums apģērbiem, kuri domāti rudens, agra pavasara sezonai, kad bieži vien ir smalks lietus, mitrs laiks un vējš. Softshell lieliski aiztur vēju. Softshell iekšpuse ir mīksta un atgādina flīsu. Lietojam, kad ārā ir drēgnais rudens vai arī ir iecerēts vakars pie jūras, bet vējš ir pārāk stindzinošs. Labs materiāls jau vecākiem bērniem, kuri skraida apkārt un paši saražo siltumu caur savām kustībām.

 

Vēja izturīgais flīss

Burvīgs materiāls, kurš ir mīksts un patīkams. Noteikti nepasargās no mitruma, bet vēja aizturošās īpašības materiālam piemīt. Parasti vēja izturīgais flīss ir 100, 200 un 300 biezuma pakāpēs. Jo lielāka pakāpe, jo materiāls būs smagāks un vēja izturīgāks. Velkam vēsākās dienās zem softshell jakām vai parastajām plānajām pavasara jakām, lai nodrošinātu lielāku siltumu. Parasti vēja flīsa jaku velku Gustavam, kad vakari ir palikuši vēsi, bet pavasara jakai ir vēl par siltu.

 

Gore-Tex

Gore-Tex ir ūdensnecaurlaidīgs, elpojoša membrāna audums un reģistrēta preču zīme. Izgudrots 1969. gadā, Gore-Tex atgrūž ūdeni, vienlaikus ļaujot ūdens tvaikiem iziet cauri, un tas ir veidots kā viegls, ūdensnecaurlaidīgs audums, lietošanai jebkuros laika apstākļos. Gore-Tex pielietojums ir ļoti plašs, bet bērnu drēbēs tas izceļas ar vieglumu, elpojošām un mitruma aizturošām īpašībām. Cilvēks neatrodas “siltumnīcas efektā” un var brīvi kustēties lietus laikā. Ideāli piemērots aktīvistiem.

 

Lietustērpi

Manuprāt, visvienkāršāk saprotamais audums - pilnīgi aiztur slapjumu, bērns var sēdēt peļķē un būt sauss, bet vajag rēķināties, ka šādā kostīmā viņam būs daudz karstāk, jo saražotais siltums paliks pie sava īpašnieka un nekur ārā netiks. Vismaz šajā tērpā, bērnu var laist ārā, jebkurā lietus pakāpē, pat grandiozākajā gāzienā un neuztraukties, ka bērns saslims. Must have bērnu dārzniekiem.

 

Dūnu pildījums

Esmu tikai 1x pirkusi kombi, kuram ir dūnu pildījums. Tas bija pirms kādiem trīs vai pat četriem gadiem. Jāsaka, ka ziemas mums ir tik siltas, ka uz šādu materiālu vairs neskatos. Dūnām raksturīgs apjoms, tās saglabā siltumu un darbojas kā izolējošs materiāls. Perfekts materiāls tiešām aukstām ziemām un sākot no - 10 grādiem. Siltākā laikā, ļoti iespējams, ka bērns svīdīs, tādēļ jāizvertē vai tiešām ziema būs auksta.

 

Merino vilna - vēl viens dabīgais materiāls, kuram ir lieliska īpašība saglabāt ķermeņa siltumu. Merino vilnu nelietos āra apģērbiem, bet gan kā termo veļu, kuru varam vilkt sava bērnam, kad ārā ir nesaprotams laiks - kaut kas starp aukstu un ļoti aukstu. Merino vilna ir dabas dots materiāls, kas uztur bērnu siltu, kad laika apstākļi kļūst vēsi, un atvēsina tad, kad bērns ir sakarsis. Merino arī labi saglabā savu formu, tādēļ kopšana nebūs tik grūta. Ja finanses atļauj, var arī investēt merino vilnas termo veļā. Perfekts materiāls priekš gulētājiem ratos.

Kopsavilkums un ieteikums - lasiet par materiāliem ražotāju mājas lapās un nekautrējaties uzdot jautājumus kādiem tieši laikapstākļiem šis apģērbs būs piemērots? Ir ražotāji, kuri saviem izstrādājumiem sola pat trīs bērnu garantiju - jeb šo izstrādājumu var nēsāt trīs bērni pēc kārtas un tas joprojām pildīs savu funkciju. Tāpēc dažeiz ir vērts padomāt par dārgāku un labāku opciju.

Rudenī man būs aktīvs piecgadnieks, kuram izvēlēšos brīvāku apģērbu un priekšroku došu vēja/lietus aizturei, un būs ratos gulētāja, kurai būs biezāks kombis un termo veļa. 

Es turpināšu burties un saprast, ko pirkt Odetai un ko vēl iegādāties Gustavam, bet ceru, ka mans mazais sacerējums par biežāk sastopamajiem materiāliem, būs noderīgs arī kādam manam cīņu biedram. :)