Karstums un mazulis. Kam pievērst uzmanību, lai pastaiga būtu droša?

Karstums un mazulis. Kam pievērst uzmanību, lai pastaiga būtu droša?

07. Jul 2023, 11:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ikvienam no mums patīk vasara, jo tad varam skapja dziļākajos plauktos nolikt siltās, biezās drēbes, un doties garās ratu pastaigās. Tomēr, lai pastaigas tveicīgajās vasaras dienās nekaitētu ne tavai, ne arī bērniņa veselībai, jāievēro daži nosacījumi.

Pastaigu laiks

Karstajās vasaras dienās nāksies mainīt savu ierasto dienas plānu. Tas nozīmē, ka pastaigās ieteicams doties no rīta un/ vai pēcpusdienā, kad saule vairs tik ļoti nekarsē, izvairoties no pastaigām laika posmā no plkst. 11.00 līdz 17.00.

Apģērbs

Vasarā priekšroku dod apģērbam, kas pašūts no gaišas krāsas auduma. Priekšroku dod dabīgajiem materiāliem, jo tie būs elpojošāki. Neaizmirsti mazulim likt galvā panamas cepurīti, jo sevišķi tas svarīgi tad, ja bērniņš jau sēž ratos.

Atceries, ka bērnu nekādā gadījumā nedrīkst pakļaut saules stariem, jo mazuļa āda ir ļoti jutīga, tāpēc vajadzīgs vien pavisam īss brīdis, lai mazais gūtu saules apdegumus.

Rati

Nekādā gadījumā neaizklāj ratus ar lakatu, sedziņu vai marli. Ratos jau tā ir augstāka temperatūra nekā ārpus tiem, bet, aizklājot ratus, temperatūra paaugstināsies vēl jo īpaši, tāpēc mazulim nebūs ko elpot, kā arī viņš var gūt karstuma dūrienu.

Pat tad, ja ratu kulba nosegta ar plānu lakatiņu, šāda rīcība var apdraudēt mazuļa dzīvību- ratiņos pasliktinās gaisa cirkulācija, rodas siltumnīcas efekts, vienlaikus bērns mammas acīm ir gandrīz neredzams.

Ūdens

Ja mazulis jau saņem piebarojumu, pastaigās līdzi ņem ūdeni. Regulāri piedāvā mazulim padzerties. Gadījumā, ja zīdi bērniņu, tad karstajās dienās piedāvā mazulim pienu biežāk, lai tādējādi viņš gūtu veldzējumu, jo mazākajiem piens kalpo ne tikai kā ēdiens, bet arī dzēriens.

Visu uzmanību velti mazulim

Karstā laikā vajadzīgs pavisam maz, lai mazulim parādītos pārkaršanas simptomi, tāpēc visu savu uzmanību pastaigas laikā velti bērniņam. Pirmie pārkaršanas simptomi ir slāpes, nogurums, vēdera un kāju muskuļu spazmas, arī vēsa, mitra āda. Pasliktinoties stāvoklim, var attīstīties karsuma dūriens, kas jau līdzi nes paaugstinātu temperatūru, paātrinātu pulsu, vemšanu, biežu elpošanu, apsārtušu, karstu ādu. Karstuma zuduma ietekmē mazulis var zaudēt samaņu, savukārt māmiņa var nodomāt, ka bērniņš ir aizmidzis. Tāpēc uzraugi bērnu!