SuperBēbis 2020: Desmit mēneši ir klāt!

SuperBēbis 2020: Desmit mēneši ir klāt!

Odeta ir nosvinējusi desmit mēnešu jubileju un tā ir atnākusi ar ievērojamu prasmju paplašināšanos. 

Odeta savos desmit mēnešos ir iemācījusies stabili sēdēt, rāpot un arī stāvēt pie dīvāna malas. Pēdējo darbību gan dikti aktīvi vēl nepraktizē, bet ļauj mums noprast, ka nākamā prasmju apguve notiks drīz. 

Valoda arī ir sākusi bagātināties. Dzirdu vairāk jaunas skaņas, skaidri saka mamma, baba, eķe (zeķe). Rūpīgi seko līdzi dziesmiņām un mēģina atdarināt skaņas - šad tad izdodas, šad tad nē. 

Smuki tver mazus un smalkus priekšmetus ar rādītājpirkstu un īkšķi, liek priekšmetus kastē un met tos ārā no viņas. Ar interesi met priekšmetus lejā uz zemes. Labprāt izpēta dažādus sadzīves priekšmetus un aktīvi pēta apkārtni.

Bijām arī uz svēršanos un mērīšanos. Tiem, kam interesē cipari - Odeta sver deviņus kilogramus un ir septiņdesmit sešus centimetrus gara meitene. Nākamā vizīte būs tik uz pilnu gadiņu. 

Odetai ir divas diendusas (1h - 2h garas) un labs nakts miegs. Ar labu nakts miegu, es domāju, ka viņa ceļas 2x - 3x augšā. Bet tas, salīdzinājumā ar 6x - 7x, ir nieks, tāpēc varu teikt, ka atgūstu savu enerģiju. 

Ēšana Odetai ļoti patīk un varu teikt, ka viņa ēd gandrīz visu. Biezpiens, baltās zivis, gaļa, dārzeņi, augļi, maize, olas, bezpiedevu jogurti, kefīrs, pākšaugi - viss garšo un labi "iet" iekšā. Nav problēmu izveidot dažādu ēdienkarti, kura neapnīk arī man pašai. Patlaban

Odetas mīļākie ēdieni ir biešu zupa un omlete. 

Odetai patlaban ir pieci zobi un sestais zobs nāk ārā ļoooooti lēni.

 

Man pašai bija jaunums, ka ar laktostāzi ( piena kanālu nosprostojums ) var saskarties arī bērna desmitajā mēnesī. Pirmo reizi izjutu diezgan traucējošas sāpes krūtī un pat paaugstinātu temperatūru. Tiku gan galā viegli - devu zīst sāpīgo krūti, izmasēju cietās vietas un dzēru paracetamolu. Divu dienu laikā tiku uz strīpas, bet sāpes krūtī gan jutu kādas piecas dienas. Ieteikums - seko līdzi krūšu veselībai un nevelc nepiemērotu krūšturi (kā to izdarīju es). Tā arī es tiku pie šī, ne pārāk patīkamā, nosprostojuma. 

Vēl baroju ar krūti un pagaidām netaisos to pārtraukt. Pirmajos mēnešos gan domāju, ka noteikti līdz gada vecumam nebarošu, bet Odeta ieviesa savas korekcijas. 

Nosvinējām arī Odetas vārda dienu, kura tiek atzīmēta paplašinātajā vārda dienu kalendārā. Odeta tika pie dažām attīstošajām mantām, kuras gan viņa izbrāķēja. Bet pieredze rāda, ka agri vai vēlu, šīs mantas paliek aktuālas. Atklāti sakot, mājas lietas viņai interesē daudz vairāk - platsmasas pudeles, maisi, tukšas kastes, kaķa bļodas utt. 

Ļoti gan jāiespringst uz sīku detaļu vākšanu. Jo, kad mājās ir vecāks bērns, tad ne vienmēr var uzreiz pamanīt sīkas lego detaļas utt,kuras var būt bīstamas. Esam izrunājuši ar piecgadnieku, ka jācenšas mantas kārtot un mazas detaļas nemētāt riņķī. Odetai arī garšo papīri, tāpēc jāuzmana, lai papīri nav redzes lokā.

Bilde no 2019. gada Ziemassvētku fotosesijas, kad Odeta vēl bija vēderā

Gaidām arī pirmos Ziemassvētkus. Šogad tie ir klusāki un mierīgāki, jo izlaidīsim ciemošanos, bet dāvanas, svētku galdu un kopīgu atpūtu gan gādāsim. :) 

Lēnām arī domāju kā mājīgi un forši nosvinēt pirmo gadiņu, bet idejas vēl top. :) Pagaidām cenšamies uzturēt pozitīvu noskaņu mājās un mazliet noiet nost no ārpasaules. Lai mierīgi svētki!