Pieci noteikumi, kas jāievēro, ja vēlies nostiprināt saikni ar bērnu

Pieci noteikumi, kas jāievēro, ja vēlies nostiprināt saikni ar bērnu

12. Mar 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Piedāvājam tev iepazīties ar noteikumiem, kurus ievērojot noteikti nostiprināsi saikni starp sevi un bērniņu.

Mēs uzskatām, ka vecākiem, kas ir vēl tikai iesācēji, jāliek priekšā sev 3 mērķi:

- jāiepazīst savs bērns
- jāpalīdz viņam justies labi
- jāgūst bauda no savas - vecāku lomas

1. Gatavo sevi agrīnam kontaktam ar bērniņu

Pēc bērniņa dzimšanas viņa un vecāku sajūtas nosaka tieši attiecību veidošanās sākums. Organizē savas dzemdības tieši tādas, kādas vēlies tās redzēt. Apzinies savu atbildības sajūtu pret bērniņu, lasi viņam grāmatas priekšā jau gaidību laikā. Dodies uz dzemdību sagatavošanas kursiem, nodarbībām grūtniecēm, lai sagatavotos lielajam tikšanās brīdim. Aprunājies ar savu ginekologu vai vecmāti, lai uzzinātu vairāk arī par ķirurģisku iejaukšanos, par dzemdību traumām. Protams, ja tādas dzemdībās būs, tu zaudēsi daļu enerģijas, ko varētu ieguldīt agrīnajā kontaktā ar bērniņu, jo tev būs jāatjauno ne tikai spēki, bet arī veselība. Un tomēr, ja esi pārliecināta par savu dzemdību gaita, mierīga, saproti, ka bērniņam nekas nedraud, kontaktu ar viņu uzturēt būs daudz vieglāk.

Pirmajās dzīves nedēļās un mēnešos vecākiem gaidāms ļoti lielas atbildības pilns posms - tad īpaši svarīgi ir būt ar bērniņu kopā tieši mammai. No dzimšanas brīža tuvība veidojas pavisam citādākā formā, un šo formu nevar salīdzināt ar fizisko un emocionālo tuvību, kāda mammai un bērniņam bija grūtniecības laikā. Bērniņa uzvedība tagad pauž mīlestību pret māmiņu, pieķeršanos viņai, un tīri intuitīvi - mamma mācā atvērties šīm sajūtām. Tuvība ar mazuli no viņa dzimšanas brīža nozīmē labu sākumu: šajā laikā bērniņam nepieciešamas lielākās rūpes, un mammai ir nepieciešamība auklēt mazuli. Tas ir veids, kā viņa var izrādīt savu mīlestību. Nešaubīgi, arī tu sāksi mīlēt savu mazuli, just viņu, just saikni, kas jūs abus vieno, vēl pirms bērniņa dzimšanas.

2. Mācies izprast mazuļa signālus, atsaucies uz tiem

Kopš mazuļa pirmajām dzīves dienām tev būs jāmācās saprast, ko viņš vēlas konkrētā situācijā. Tev nebūs viegli, dažkārt tevi pārņems pat panika, un sāksi domāt, ka esi slikta māte. Bet tas tā nav! Bērniņš pats tev palīdzēs. Agrāk speciālisti uzskatīja, ka bērniem ir pasīva loma saskarē ar vecākiem. Bet tagad pat zinātniski ir pierādīts: bērniņš aktīvi veido atbildes reakcijas, kas vērstas uz vecākiem. Bērna reakcijas stimulē vecāku jūtas, vecākiem gribas pie bērna, viņi izjūt signālus, ko bērni sniedz, un tas viss ar laiku vien nostiprinās. Būs signāli, ko nevarēsi nepamanīt: mazuļa raudāšana, mazuļa smaids, tiekšanās pēc tevis. Un dažkārt nevarēsi vienkārši saprast, kas viņam padomā. Visi vecāki, īpaši mammas, ir apveltīti ar brīnišķīgu intuīciju, kas palīdz atpazīt signālus, ko bērniņš sūta, un šī intuīcija palīdz vajadzīgā brīdī atsaukties. Saikni ar bērniņu iespējams ātrāk nostiprināt, ja būsi atvērta bērniņam un gatava vienmēr atsaukties. Pat dažkārt "nepareiza" reakcija ir labāka kā reakcijas iztrūkums, tāpēc, ka jebkura reakcija ir komunikācija ar bērniņu.


Ņem mazuli rokās, kad viņš raud. Jaundzimušie neuzvedas slikti, viņi vienkārši komunicē ar mums sev vienīgajā pieejamajā veidā. Iztēlojies, kā tas būtu, ja tu pilnībā zaudētu spējas komunicēt, tu nevarētu neko izdarīt pati, un tavi palīgā saucieni paliktu bez atbildes. Bērniņš, kura raudāšana netiek pamanīta, nevēlēsies izrādīt iniciatīvu, pieradīs pie tā, ka viņam neatbildi, samierināsies ar to, ka viņu nesaprot un viņa prasības, vajadzības neapmierina.


Cilvēkiem no malas vienmēr būs viegli ieteikt nepievērst uzmanību mazuļa raudāšanai. Padomā par eksperimentu: mazuļa raudāšana patiešām tev var nepatikt. Ja pie ar krūti barojošas mammas krūtīm piestiprinātu raidītājus asinsrites mērīšanai, mēs redzētu: mazulis raud, un asinsrite mammas krūtīs kļūst straujāka, viņa izjūt nepārvaramu vēlmi paņemt bērniņu rokās un nomierināt. Tava bērniņa raudāšana ir vienīgais viņa saziņas līdzeklis, kas ļauj viņam augt, dzīvot un attīstīties. Tāpēc neatstāj asaras bez ievērības.

Piecas metodes, kas palīdzēs satuvināties tev ar bērniņu, izveidojot ciešāku saikni starp jums:

1. Pēc iespējas ātrāk sāc kontaktēties ar savu mazuli
2. Atpazīsti viņa signālus, atsaucies uz tiem
3. Ēdini mazuli ar krūti
4. Ņem mazuli visur sev līdzi, biežāk ņem viņu rokās
5. Nebaidies ar viņu iemigt vienā gultā

3. Krūts ēdināšana

Krūts ēdināšana ir ģimenes lieta. Visi zina, kādu labumu krūts ēdināšana sniedz gan mazulim, gan māmiņai ģimenēs, kur arī tētis iesaistās šajā procesā un ir labs palīgs. Krūts ēdināšanas priekšrocības, ja runājam par bērniņa veselību un attīstību, ir milzīgas, un tomēr tas viss joprojām nav vēl ieguvis savu īsto atzīmi. Šis process dažkārt tiek novērtēts par zemu. Krūts ēdināšanas laikā izdalās prolaktīns un oksitocīns, tie ir "mātes" hormoni, kas veido to, ko mēs saucam par intuīciju.

4. Ņem bērniņu līdzi, nes viņu slingā

Šis ieteikums pēdēos gados daudziem šķiet absurds. Tai pat laikā, mēs meklējam personīgo pieeju savu bērnu audzināšanā, mums jāpiedalās savu bērnu audzināšanā ne tikai kā skatītājiem no malas. Ņemot bērniņu līdzi, gūsi labumu gan sev, gan bērniņam. Visas mammas taču vēlas atvieglot sev dzīvi, vēlas mazāk raižu. Un tieši mazulis līdzās, drošībā, pie tevis to nodrošinās.

Mazuli var nēsāt slingā, varēsi iziet no mājas jebkurā laikā, nedomājot par to, kā nonest ratus lejā pa kāpnēm, un kā vēlāk viņus uznest atpakaļ.. Bērniņa nēsāšana slingā maina pat saskarsmes koncepciju. Bērnu vienmēr kāds nes, viņš ir siltumā un drošībā, viņš jūt savu vecāku maigumu. Fiziskajai saskarei un āda-āda kontaktam ir ļoti liela nozīme mazuļa attīstībā.

Lakatos, slingos nēsātie bērniņi parasti ir mierīgāki, mazāk raud, nav tik trauksmaini. Viņi ne tikai labi jūtas, bet arī ļoti labi attīstas, jo enerģija, kas parasti tiek izmantota raudāšanā, tagad tiek novirzīta uz mierīgu, harmonisku attīstību. Bez tam, bērniņš ļoti daudz ko iemācās, esot vecāku rokās, sevišķi, ja vecākiem ir aktīvs dzīvesveids.  Lai kur arī tu ietu, ņem bērniņu līdzi, nejutīsies kā piesieta mājas dzīvei, un bērniņam mājas būs visur, kur būsi tu.

5. Nebaidies no gulēšanas vienā gultā ar bērniņu

Ļoti agri savā vecāku praksē apjautīsi, ka bērni, kas labi guļ naktī, labāk jūtas arī dienā. Un sapratīsi arī to, ka tādi bērni, kas vienmēr labi guļ, ir tikai grāmatās un bildītēs. Gatavojies nepieciešamībai naktī celties. Kāds bērniņš labāk gulēs savā gultiņā, kāds cits - pie vecākiem, vai cieši piespiedies tieši mammai. Pareizākais variants vienmēr būs tas, kas nodrošinās labu miedziņu tieši tavam mazulim. Izvēle - tavā ziņā. Neapstājies pie viena varianta, izmēģini visu, nebaidies mazuli ņemt sev blakus.

Mūsdienu sabiedrības acīs dažkārt gulēšana vienā gultā kopā ar bērniņu tiek uztverta kā kaut kas kaitīgs, bet patiesībā - visā pasaulē bērni guļ kopā ar vecākiem. Pat šajā brīdī un tagad. Vienkārši, ļoti daudzi par to nerunā, nestāsta radiem, bērna pediatram, jo baidās no liekiem padomiem un nosodījuma. Neuztraucies, ja mazulis ilgāku laiku nepamet tavu gultu. Mazulim ir patīkami sajust naktī, ka esi blakus. Un tici, kopā gulēšanas laiks paskries ātri, bet iegūtās pozitīvās sajūtas bērniņā gulēs visu mūžu.

Bērniņš, par kuru rūpējas vecāki, izjūt šo nesaraujamo saikni, kas vieno tikai un vienīgi ģimeni. Laimīga ģimene, laimīgs mazulis, laimīgs katrs ģimenes loceklis - tas ir ideāls, uz kuru tiekties. Protams, veselības problēmas vai citas lietas ģimenei dažkārt var traucēt ievērot visu augstākminēto. Pats galvenais - ņemt vērā sava mazuļa individualitāti, bērni ir ļoti sarežģītas būtnes, lai viņus audzinot, būtu iespējams pielietot kādu konkrētu formulu vai recepti, kas noteikti visos gadījumos palīdzēs.

Svarīgi ir uzturēt saikni ar bērniņu. Izmanto visu to vērtīgo, ko sniedz katra komunikācija ar mazuli, radi atmosfēru, kurā viņš un tu jutīsieties labi.

Māmiņu Klubs