Piebarojums no paša sākuma līdz 1 gada vecumam: ieteikumi un augļu/ ogu ieviešanas TABULA

Piebarojums no paša sākuma līdz 1 gada vecumam: ieteikumi un augļu/ ogu ieviešanas TABULA

27. Sep 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmais piebarojums- šī tēma par papildēdiena ieviešanu aptver tik daudz jautājumu, tik daudz neskaidrību jaunajos vecākos, turklāt mainās arī laiki un arī vadlīnijas, ko un kad vajadzētu mazulim piedāvāt. Šajā reizē pediatre vecmāte Vizma Meikšāne, psiholoģe, psihoterapeite Diāna Zande vairāk pastāstīs par pirmā ēdiena ieviešanu mazuļa ēdienkartē, kas nav māmiņas piens vai mākslīgais piena maisījums

Neskatoties uz to, ka pastāv dažādas idejas mazuļa piebarojuma ieviešanai- klasiskā pieeja vai bērna vadīta ēšana, tāpat būs jāsāk no pašiem pirmssākumiem- sākot papildēdiena ieviešanu vismaz pēc 4 mēnešu vecuma. 

No dzimšanas līdz 4 mēnešu vecumam

Mazulītis šajā laikā meklē krūti, lai rastu mierinājumu, vai pudelīti, lai remdētu izsalkumu.

Šajā periodā papildēdiens netiek piedāvāts, mazulis tiek barots ar māmiņas krūts pienu vai mākslīgā piena maisījumu, jo mazuļa gremošanas trakts vēl tikai sāk nobriest. Noteikti būtu nepieciešama konsultācija ar savu ģimenes ārstu vai pediatru par mākslīgā piena maisījuma izvēli.

Vecumā no 4 līdz 6 mēnešiem 

Lai gan pediatri un citi mazuļu speciālisti iesaka nesteigties ar pirmā papildēdiena uzsākšanu, tomēr ir mammas un tēti, kuri alkst pēc iespējas ātrāk to uzsākt. Un arī tas nav nekas peļams, ja vien vecāki ir informēti par pāris vadlīnijām.

Bēbītis visticamāk ir gatavs pirmā papildēdiena uzsākšanai, ja:

  • viņš prot noturēt galviņu un sēdēt- sēdēšana aktuāla  gan būs pēc 6 mēnešu vecumu, tāpēc atceries- bērniņu sēdināt nevajag, ja viņš to nedara pats;
  • mazulis ir dubultojis piedzimšanas svaru;
  • spēj norīt ēdienu un nestumj to ārā no mutes

Joprojām pamata ēdiens arī šajā vecumā ir un paliek māmiņas krūts piens vai mākslīgais piena maisījums. Ja mazulis tiek barots ar krūti, speciālisti iesaka nogaidīt ar papildēdiena ieviešanu līdz 6 mēnešu vecumam, ja mazulītis ēd mākslīgo piena maisījumu, tad var pakāpeniski iepazīstināt ar pirmo papildēdienu.

Pirmais papildēdiens šajā vecumā var būt dārzeņu vai augļu biezenis, putra. Bērna vadīta ēšana, kad bērns ēd dārzeņus, augļus, ogas, turot tos rokās, sākas aptuveni 7-8 mēnešu vecumā, kad bēbītis iemācījies sēdēt. Piedāvājot pirmos biezenīšus, noteikti tos var atšķaidīt ar atslauktu māmiņas pienu, lai garša šķistu pierastāka un pazīstamāka.

Kā jau noskaidrojām, iesākot papildēdināšanu, pamats joprojām ir un paliek piens, tāpēc jaunās garšas sastādīs tikai vienu tējkaroti, jo tā ir tikai iepazīstināšana ar jaunajām garšām. 

Padomi papildēdiena uzsākšanai 

  • Ja mazais pirmajā reizē neēd piedāvāto ēdienu, nemet plinti krūmos un pēc pāris dienām mēģini atkal;
  • Vienā reizē piedāvā tikai vienu jaunu produktu- ideālā gadījumā ieviest jaunu produktu reizi nedēļā, lai novērstu alerģijas risku. Ja iespējams, uzsākot piebarošanu, pierakstīt ēstos produktus, lai vieglāk nepieciešamības gadījumā saprastu alerģijas cēloni;
  • Kārtībā, kādā uzsākt ēšanu, patiesībā nav svarīga. Ārsts ieteiks, kāda kārtība varētu būt pieņemama Tavam mazulim;

Vecumā no 6 līdz 8 mēnešiem

Šajā vecumā lielākā daļa mazuļu iepazīsies ar papildēdienu, nogaidot tikai tām ģimenēm, kuras vēlas ieviest bērna vadītu ēdināšanu. 

Tāpat pamata maltīte būs māmiņas krūts piens vai mākslīgais piena maisījums, papildus ieviešot 2 līdz 3 tējkarotes piebarojuma. Šajā laikā bērnam var piedāvāt dārzeņus dažādās kombinācijās, tāpat arī augļu biezeņus un no septiņiem astoņiem mēnešiem- arī gaļu. Rītos vai vakaros pasniegt arī putru.

Vecumā no 8 līdz 10 mēnešiem 

Šajā vecumā bērns jau pats izrāda interesi, ka viņš ir gatavs pirkstiņēdienam jeb tā saucamajai bērna vadītai ēdināšanai. Un pat tad, ja iesāki ar dārzeņu un augļu biezeņiem, iespējams, šis būs laiks, kad pakāpeniski var pāriet uz bērna vadītu ēšanu:

  • Bērns ņem priekšmetus ar rādītājpirkstu un īkšķi jeb tā saucamajā pincetes tvērienā 
  • Bērns brīvi var pārlikt priekšmetus no vienas rokas otrā
  • Visu liek mutē
  • Kustina žokli košļāšanas kustībās

Tā kā mātes piena vai mākslīgā piena maisījuma ēšanas apjoms samazinās, jānodrošina vitamīnu, kalcija un olbaltuma uzņemšana ar citiem produktiem.

Nelielos daudzumos var piedāvāt tvaicētus dārzeņus, augļus, gaļu nelielu gabaliņu veidā, piedāvājot bērna vadītas ēšanas metodi. 

Tāpat arī pāris ēdamkarotes putras dienā veicinās gremošanu un košļāšanu.  Šajā vecumā noteikti nevajadzētu blendēt ēdienu līdz pilnīgai biezeņa konsistencei, lai veicinātu bērna vēlmi košļāt. 

Ēdienkartē ievieš arī zivis, putnu gaļu, jogurtu, sieru, olas dzeltenumu. 

Vecumā no 10 līdz 12 mēnešiem 

Pilnvērtīgai košļāšanas funkcijas attīstībai, bērnam šajā vecumā jāļauj ēst pašam, ēdienu censties maksimāli maz blendēt. Bērnam šajā vecumā jau ir pāris zobu mutē, viņš vairs neizstumj ēdienu no mutes ar mēli, pats cenšas likt lietā arī karoti, ko noteikti vajadzētu arī ļaut. 

Ēdienkartē vajadzētu būt kā augļiem, dārzeņiem, ko var sakošļāt, putrai, maizes izstrādājumiem, gaļa, siers gabaliņos vai strēmelītēs, kā piedevās var pasniegt rīsus, griķus vai citus graudaugus.

PAPILDUS piedāvājam tabulu ar rekomendējamo vecumu, kurā bērna ēdienkartē ogas

Ogas

Labās īpašības

Vecums, no kura ieteicams uzturā

Mellenes

Satur daudz E vitamīna, kālija, kalcija, magnija, fosfora, dzelzs, kā arī - vitamīnus C, P un PP.

no 8 - 10 mēn.

Zilenes

Folskābes, C vitamīna, karotīna pamata avots. 

no 8 - 10 mēn.

Avenes

Lieliski remdē izsalkumu, stimulē apetīti un kuņģa darbu, novērš anēmijas riskus. Ogās esošajai silīcijskābei piemīt antibakteriāla, drudzi pazeminoša iedarbība.

no 10 - 12 mēn.

Kazenes

Glikozes, fruktozes, vitamīnu A, C, karotīna un organisko skābju avots. Stiprina imūnsistēmu un veicina kuņģa sulas izdalīšanos, palīdz tikt vaļā no klepus. 

no 12 mēn. 

Jāņogas

Satur daudz C vitamīna (vairāk kā citrons), vitamīnus A un PP. Tāpat  satur arī kāliju, kalciju, magniju un citus mikroelementus. Nostiprina imūnsistēmu, palīdz, ja ir sāpes kaklā vai vēderā, uzlabo apetīti. 

no 8 - 10 mēn. (vislabāk melnās ogas)

Saldie ķirši

Tajos ir C, P un B grupas vitamīni. Aromātiskās ogas palīdz kuņģa sāpju gadījumā. 

no 12 mēn.

Ķirši

Tajos ir daudz C vitamīna, karotīna, kālija, fosfora, dzelzs, tāpat tie satur arī jodu. Uzlabo centrālo nervu sistēmu, aktivizē kuņģa, nieru, aknu darbību, regulē vielmaiņu, nostiprina kapilārus.

no 7- 8 mēn.

Ērkšķogas

Satur organiskās skābes, pektīnu, kālija sāļus, nātriju, kalciju, magniju, varu, dzelzi, vitamīnus C, A, P, PP. Attīra kuņģi, izvada toksīnus.

no 18 mēn.

Vīnogas

Cukura, magnija, dzelzs, kālija, B un C grupu vitamīnu avots. Pozitīvi ietekmē nervu sistēmu, uzlabo ādas, smaganu, matu stāvokli. Tās iesaka nelielā daudzumā lietot, ja ir caureja vai dedzināšanas sajūta kuņģī. 

no 12 mēn. (bet sulu var dot jau no 8-12 mēn.)

Arbūzs

Lieliski remdē slāpes, jo tā sastāvā ir 93% ūdens, pie viena, tas palīdz tikt galā ar minerālsāļu trūkumu, pie kura mazulis tiek svīstot. Arbūzos ir magnijs, kas ir svarīgs mazuļa nervu sistēmas elements. 

no 18 mēn.

Plūmes

Šķiedrvielām bagātas ogas, kas uzlabo kuņģa darbību, satur fosforu, magniju, kas labvēlīgi ietekmē bērna nervu sistēmu. Tām ir maiga attīroša iedarbība, un tās labi remdē izsalkumu. Mazulim, kam ir aizcietējumi, var dot žāvētas plūmes un melno plūmju ķīseli. 

no 7-8 mēn.

Zemenes

Satur organiskās skābes, B, C grupas vitamīnus, kalciju un kāliju

no 12 mēn.

Upenes

Satur kāliju, dzelzi, varu, cinku, pektīnus, folskābi un daudz vitamīnus. 

no 12 mēn.

Dzērvenes

Īpaši bagātas ar skābēm un C vitamīnu, to sastāvā ir arī kālijs un citi mirkoelementi. 

no 12 mēn.

Brūklenes

Augsts organisko skābju saturs

no 8-10 mēn

Mežrozīšu augļi

Bagātīgs C vitamīna, dzelzs avots

no 12 mēn., bet tikai vārītas ogas, veselas - nekādā gadījumā

Smiltsērkšķis

Tajās ir gandrīz visi zināmie vitamīni, bet sevišķi daudz E, A, K.

no 18 mēn. (vārītas var dot no 8-10 mēnešiem)

Feihoja

Starp augļiem, dārzeņiem un ogām, nav neviena, kas līdzinātos šim joda sastāva dēļ. Feihojas augļos ir arī daudz pektīna. 

no 12 mēn.

Vīģes

Augļi ir ļoti saldi, tajos ir 75% cukurs, tāpēc augļos ir ļoti daudz kaloriju, bērnu ar paaugstinātu ķermeņa masu šo augļu lietošana jāierobežo. Bet mazuļiem, kam ir aizcietējumi, tas ir veselīgs, jo tam ir atslābinošais efekts. 

no 18 mēn.

Kizils

Satur lielu C vitamīna daudzumu, karotīnu, organiskās skābes, pektīnu

no 12 mēn.

Granātābols

Tā sulīgajos augļos ir cukurs, organiskās skābes, nenozīmīgs C vitamīna daudzums

no 18 mēn. - sulu (kas atšķaidīta ar ūdeni), augļus, kad bērns iemācīsies izspļaut kauliņus

Kivi

Daudz С vitamīna (vairāk kā apelsīnos)

no 12 mēn.

Pirmais piebarojums from Māmiņu Klubs on Vimeo.