Par piena sastrēgumiem krūtīs jeb laktostāzēm

Par piena sastrēgumiem krūtīs jeb laktostāzēm

11. Aug 2019, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Brīnišķīgi, ja krūts ēdināšana sagādā prieku gan māmiņai, gan mazulim, bet dažkārt ir arī problēmas. Viena no izplatītākajām - piena sastrēgums vai laktostāze. Kas tas tāds ir? Tas ir piena sastrēgums piena dziedzeros.

Visbiežāk tā atgadās pirmajos 2-3 mazuļa dzīves mēnešos, kad laktācija vēl tikai veidojas, bet dažkārt tā gadās arī pēc gada, un tam var nebūt arī redzamu iemeslu.

Simptomi: Sāpes krūtīs, pietūkums, apsārtums, krūts pietūkuma vietā ir cieta, dažkārt var gadīties, ka strauji paaugstinās ķermeņa temperatūra.

Laktostāzi var izraisīt dažādi faktori:

  • izlaista ēdienreize vai ilgāks starplaiks starp ēdienreizēm;
  • nepareiza mazuļa pielikšana pie krūts;
  • spiediens uz krūtīm (piespiešanās pie krūts barošanas laikā, neveiksmīga miega poza - īpaši uz vēdera, neērta, cieša veļa vai apģērbs, nepareiza slinga izmantošana bērniņa pārnēsāšanai, uz krūtīm var spiest arī auto drošības siksna straujas bremzēšanas laikā);
  • spēcīgs māmiņas stress vai pārgurums;
  • gadās, ka krūts formas īpatnības vai piena ceļu īpatnības arī var sekmēt piena sastrēgumu veidošanos, īpaši, ja bērniņu baro visu laiku vienā pozā.

Profilakse, saprotams, ir skaidra - jāizvairās no visām augstākminētajām situācijām.

Bet ko darīt, ja laktostāze ir jau klāt? Pirmkārt, nevajag krist panikā!

Neskatoties uz nepatīkamajiem simptomiem, ja attiecīgi rīkojas, ar piena sastrēgumiem ir iespējams tikt galā pašas spēkiem un nav nepieciešama nekāda speciāla ārstēšana. Mamma pati var sev sniegt pirmo palīdzību. Pats svarīgākais tagad ir tikt vaļā no iestrēgušā pieniņa.

Pirmais - liec bērniņu pie krūts, kurā ir sastrēgums. Var pamēģināt izvēlēties pozu, kurā mazuļa zodiņš būs tajā virzienā, kurā krūtī atrodas sastrēgums, tādā gadījumā krūts iztukšošana būs efektīvāka.

Ja esi jau iztukšojusi krūti, PIRMS nākošās ēdināšanas pasildi krūti siltā dušā dažas minūtes, mazliet atslauc pieniņu. Pirms atslaukšanas var palīdzēt atslābināties viegla plecu masāža. To var veikt kāds no mājinieiem.

Krūti var atslaukt ar rokām vai piena pumpīti, nav svarīgi - kā ir ērtāk, tā būs labi. Nevajag censties atslaukt tieši sastrēgumu, tur ir tūska, un princips ir tāds, ka jācenšas vienkārši maksimāli samazinā piena daudzumu krūtī.

Pēc tam liec klāt mazuli pie krūts - viņš zīž efektīvāk, kā jebkurš piena pumpītis vai māmiņas rokas. Un tieši bērniņš tiks galā ar pašu sastrēgumu. Vislabāk visu darīt pirms mazuļa miega, lai nodrošinātu ilgstošāku zīšanu. Pēc tam, kad esi tikusi galā ar tūsku, uz krūts vari uzlikt vēsu kompresi, piemēram, vēsu, slapju dvielīti uz kādām 5-10 minūtēm.

Tāda procedūra jāveic 1-2 reizes dienā kādas 1-3 dienas, tātad - kamēr sajutīsi atvieglojuma sajūtu krūtīs. Parasti pietiek ar vienu dienu vai pat vienu reizi, ja rīkojas uzreiz, bet, jo ilgāk krūtij nepalīdzēsi, jo ilgāk tai būs jāatjauno savi spēki.

Pie cietušās krūts mazuli vari likt klāt neierobežoti, bet tai pat laikā nedrīkst aizmirst arī par otru krūti, citādāk pastāv risks tikt pie laktostāzes arī tur.

Ko NEVAJAG darīt laktostāzes gadījumā?

Nevajag taisīt un likt nekādas kompreses, jo pienu no krūts tās ārā tik un tā nedabūs, spirta kompreses vispār nav ieteicamas tādos gadījumos. Izņēmums ir tikai parasta silta komprese, ja duša nav pieejama,  - pirms atslaukšanas.

Visiem tīkamā kāposta lapa palīdz nomierināt audus, kas tiek traumēti laktostāzes gadījumā. Tūsku noņemt lapa palīdzēs, bet likvidēt pašu piena trombu - nē. To pašu lomu, ko kāposta lapa, pilda arī homeopātiskā ziede Traumeel S (aptiekās iegādājama bez receptes un ir savienojama ar krūts ēdināšanas procesu).

Svarīgi ir noteikt un atbrīvoties no piena sastrēguma iemesla - tas palīdzēs izvairīties no nepatikšanām nākotnē. Ja vainīga ir neērta krūts ēdināšanas poza vai nepareiza mazuļa pielikšana pie krūts, ir vērts vērsties pie krūts ēdināšanas konsultanta, lai kopīgi tiktu skaidrībā ar radušos situāciju. Ja pirmo 1-2 dienu laikā nejūti atvieglojumu, arī tad noderēs konsultācija.

Parasti atvieglojums jūtams ir uzreiz, tiklīdz pieniņš normāli sāk izdalīties no cietušās krūts daļas: krītas ķermeņa temperatūra, ja tā bijusi paaugstināta, samazinās sāpes. Kādu laiciņu var būt vēl apsārtums, kas arī pāriet pēc dažām dienām. Just šo vietu vari vēl ilgi, audi katram ir citādāki, citam zilumi pāriet nedēļas laikā, citam - jau pēc divām dienām.

Ja tūkums, apsārtums nepāriet 3-4 nedēļu laikā pēc tam, kad krūts iztukšota, jādodas pie speciālista atrādīties.

Sandra Lase,

krūts ēdināšanas konsultante

IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant)

Eksperts

Sandra Lase

Zīdīšanas konsultants IBCLC, Latvijas Zīdīšanas veicināšanas konsultantu asociācijas dibinātāja
Sandra Lase Vecāku skolā