Manna un piens mazuļa uzturā pirms gada vecuma

Manna un piens mazuļa uzturā pirms gada vecuma

07. May 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Vai var dot mazulim pirms gada vecuma šķidru mannas biezputru, kas vārīta ar govs pienu mākslīgā piena maisījuma vietā?" - šādu jautājumu viena no Māmiņu Kluba māmiņām uzdeva mums. Atbildi sniedz uztura speciāliste Inese Siksna.

"Bērnam līdz gada vecumam nebūtu ieteicams uzturā lietošanai govs piens, jo tas var būt kā viens no potenciālajiem alergēniem. Tas pats attiecas uz mannu, kas viennozīmīgi nav ieteicama mazuļa piebarojumā kā viena no pirmajām biezputrām. Sākumā mazuļa organismam būtu jāpierod pie produktiem, kas satur mazāk glutēna."- uz jautājumu atbild Inese Siksna.

Pie tam, jāatceras, ka manna nesatur vērtīgas un organismam nepieciešamas vielas, tā ir vien enerģētisks produkts, tāpēc to var piedāvāt mazuļiem, kas lēni pieņemas svarā.

Kā stāsta uztura speciāliste, mūsdienās tiek veikti plašāki pētījumi par to, kādā vecumā būtu jāiekļauj mazuļa uzturā glutēnu saturoši produkti, lai izvairītos no celiakijas attīstības riska, bet pagaidām vienota speciālistu viedokļa nav.

"Uzmanīgi jāattiecas arī pret govs pienu. Iespējams mazuļa organisms nereaģēs uz šo produktu, bet pastāv liela iespējamība, ka mazulis var sastapties ar diskomfortu. Piemēram, tā var būt vēdera pūšanās, aizcietējumi, kā arī alerģiskas reakcijas uz ādas."- speciāliste atgādina par piesardzību.

Ja tu gatavojies bērna uzturā iekļaut biezputru, Inese Siksna iesaka to vārīt ūdenī, un pirms pasniegšanas putrai var pievienot mammas pienu, tā tu samazināsi alerģisku reakciju rašanās risku.

"Jebkurā gadījumā, šis jautājums būtu jāapspriež ar bērniņa pediatru, kas zina precīzāk par bērna attīstību un var novērtēt tāda uztura nepieciešamību adekvāti", - uzsver uztura speciāliste.

Māmiņu Klubs atgādina, ka mākslīgā piena maisījums nav tikai līdzeklis, ar ko bērniņu paēdināt, tajā ir arī vērtīgas vielas, vitamīni, samazināts olbaltumvielu daudzums un taukskābes, kas nepieciešamas mazuļa redzes un smadzeņu attīstībai. Tāpat mākslīgā piena maisījumi satur arī nukleotīdus, kas palīdz labāk attīstīties bērna imūnsistēmai.

Māmiņu Klubs