Ko vasarā mazulim vilkt kājās?

Ko vasarā mazulim vilkt kājās?

19. Jul 2016, 00:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ieraugot vasaras saulīti, mēs sākam sapņot par to, kā mazuļi skries pa smiltiņām pludmalē, kā ar plikām pēdiņām baudīs košā zāliena priekus. Un tomēr - vasarai nepieciešami arī ērti apavi. Kā izvēlēties apavus vasarai?

Speciālisti ir vienisprātis par to, ka bērniem no gada vecuma līdz pat vismaz 4 gadu vecumam ideālie apavi vasarai ir sandales ar augstu, cietu aizmugurīti, jo tādos apavos tiek fiksēta pēda, kas palīdz mazuļa kājiņai pareizi attīstīties.

Pludmales čības nēsāt var tikai bērni, kas vecāki par 4 gadiem. Mazuļiem tādi apavi nav piemēroti, mazulis tādos var ne tikai savainot, bet pat deformēt kājiņas. Vēsākām dienām noderēs sporta apavi. Un arī tie, saprotams, jāizvēlas pareizi. Priekšroka jādod sporta apaviem, kas izgatavoti no dabīgās ādas, tiem jābūt izņemamai pēdiņai, un ideāli, ja zem tās ir amortizatori un apavu virspusē ir caurumiņi ventilācijai.

Tikai ar piemērīšanu!

Apavi bērnam vienmēr jāiegādājas kopā ar bērnu. Mazais cilvēciņš var vēl neprast paskaidrot, vai viņam apavos ir ērti, tāpēc bērns apavos veikalā jāpavēro. Lai viņš mazliet tajos pastaigā, mēģina palēkties, paskriet. Jāpavēro bērna kustība, gaita apavos.

Nezināmas izcelsmes apavi vienmēr būs šaubīgi. Uz bērna veselību nevajadzētu taupīt. Pats uzticamākais variants ir iegādāties apavus bērnam uzņēmumos, kas specializējušies tieši bērnu apavu ražošanā. Tāpat sporta apavus ļoti labus var iegādāties tieši veikalos, kuros iegādājami apavu modeļi profesionāliem sportistiem.

Daži ražotāji, vēloties pārliecināt, klientu, mānās, sakot, ka tirgo ortopēdiskos apavus. Patiesībā ārstnieciskie apavi tiek izgatavoti tikai pēc individuāla pasūtījuma un ārsta ieteikumiem. Veseliem bērniem speciāli apavi nav nepieciešami!

Jāpievērš uzmanība materiāliem, no kuriem apavi izgatavoti.

Materiāls

Bērna pēdiņas svīst spēcīgāk kā pieaugušajam, tāpēc apavu materiālam ir jābūt gaisu caurlaidīgam. Materiāliem jābūt dabīgas izcelsmes - gan apavu iekšpusē, gan ārpusē. Ne vienmēr tiem jābūt no dabīgās ādas, der arī kokvilna un citi materiāli, kas ļauj bērna pēdām elpot.

Dabīgi materiāli labi stiepjas, mākslīgie materiāli apavos bērna kāju ne tikai sviedrē, bet var to spiest un radīt diskomfortu. Un tomēr, ir arī sintētiskie materiāli, kas atbilst higiēnas prasībām, piemēram, neoprens, kas labi der sandalīšu pārklājumam. Tādos apavos mazulis var dzīvoties arī pa ūdeni, jo ūdens apavus nesabojās.

Uz apavu iepakojuma vienmēr jābūt norādītiem materiāliem, no kuriem apavi izgatavoti.

Apavu konstrukcija

Papētīsim apavu konstrukciju sīkāk. Šuvumam jābūt vieglam, bet ciešam, tas nedrīkst būt pārāk stingrs un ciets. Apavu iekšpusei jābūt pietiekoši platai, nedrīkst spiest arī pirkstu galiņus.

Apavu aizmugurei jābūt stingrai, bez izgriezumiem, dekoratīviem izvirzījumiem. Tās virspusei jābūt noapaļotām un apšūtām ar elastīgu materiālu, kas pasargātu bērna kājiņu no noberzumiem.

Papēža daļai jābūt anatomiski pareizai, sabalansētai. Ja apaviem ir papēdītis, tas nedrīkst būt lielāks par 0,5cm.

Pēdiņai jābūt izņemamai, mīkstai. Apavi ar supinatoriem jāiegādājas tikai tad, ja to iesaka ārsts, citos gadījumos supinators bērna kājai var nodarīt lielāku kaitējumu kā labumu.

Aizdarei jābūt tādai, ko arī bērns var pats attaisīt, aiztaisīt. Vislabāk derēs lipeklīši.

Septiņreiz nomēri!

Lai nekļūdītos izmērā, izmanto vecu, pārbaudītu veidu. Pirms došanās uz veikalu, mazuļa pēdiņu liec uz papīra lapas, apvelc to un izgriez iegūto attēlu. Izvēloties apavus, ļauj tos ne tikai bērnam piemērīt, bet, lai būtu pārliecība, pie to zolītes pieliec arī izgriezto pēdas attēlu.

Māmiņu Klubs

Pastāsti,kā Tu izvēlies apavus savam bērnam šai vasarai!

20150616081359-60667.jpg

piicka piicka 23. Jul 2016, 13:55

Un kur palika piebilde, ka vislabāk tomēr ar basām kājām??