Kalcijs un D3 vitamīns var mazināt kaulu sāpes sportojot

Kalcijs un D3 vitamīns var mazināt kaulu sāpes sportojot

25. Oct 2013, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja gribam sportojot pasargāt savus kaulus, brīdis, kurā tiek iedzerts kalcijs ar D3 vitamīnu, ir tikpat svarīgs, kā uzņemtais preparāta daudzums, ziņots jaunākajā pētījumā.

Pētījuma dati atklāj, ka kalcija un D3 vitamīna lietošana pirms treniņa veicina kaulu adaptāciju veicamajam uzdevumam un, iespējams, pasargā no minerālvielu zuduma kaulos, kas bieži novērojams vieglatlētiem, kas daudzus gadus pavadījuši intensīvi sportojot.

"Brīdis, kurā tiek iedzerts kalcija preparāts, nevis tikai iedzertais daudzums, var būt būtisks faktors, kas ietekmē skeleta adaptāciju veicamajam fiziskajam vingrinājumam,” norāda pētījuma galvenā autore Dr. Vanesa Šerka no ASV (University of Colorado Anschutz Medical Campus).

Šerka un viņas komanda pētīja, vai atkarībā no laika, kad iedzerts preparāts, aktīvs treniņš varēja izraisīt kalcija samazināšanos asinīs, ko uzskata par galveno iemeslu pazeminātam kaulu blīvumam. 

Pētnieki atklāja, ka treniņa izraisīta kalcija līmeņa samazināšanās asinīs sportistiem tika novērota gan lietojot kalcija preparātu pirms, gan pēc sportošanas. Tomēr tiem, kas preparātu uzņēma pirms treniņa, zudumi bija mazāki.  

"Šis atklājums ir būtisks tiem, kas intensīvi trenējas un svīstot zaudē ievērojamu kalcija daudzumu," teica pētniece.

"Kalcija uzņemšana pirms treniņa var palīdzēt noturēt kalcija līmeni asinīs daudz stabilāku, nekā kalciju iedzerot pēc tam. Taču mēs vēl neesam noskaidrojuši ilgtermiņa efektu uz kaulu blīvumu," atklāja Dr. Šerka, piebilsot, ka ir nepieciešams veikt papildu pētījumus, lai noskaidrotu, vai kalcija preparāta iedzeršanas laiks ietekmē to, kā  skelets pielāgojas veicamajam treniņam.

Raksta adrese: www.nutraingredients.com