Kādas zāles drīkst lietot māmiņa, kas ēdina mazuli ar krūti?

Kādas zāles drīkst lietot māmiņa, kas ēdina mazuli ar krūti?

13. May 2016, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pediatri visām mammām, kas ēdina mazuļus ar krūts pienu, iesaka, iespēju robežās, izvairīties no zāļu lietošanas. Tāpat ir jāēd pilnvērtīgi, jābūt ir noteiktai dienas kārtībai, jāpavada laiks svaigā gaisā un jārod laiks arī atpūtai. Bet, neskatoties uz visām šīm rekomendācijām, agri vai vēlu māmiņām jāsaskaras ar dzīves situācijām, kurās bez zālēm galā netikt. Kādas zāles tad drīkst lietot barojošas māmiņas?

Konsultē krūts ēdināšanas speciāliste Sandra Lase.

Pamata nosacījumi zāļu izvēlē

Jānovērtē tas, cik zāles ir toksiskas, kā arī, kādu kaitējumu tās var nodarīt tava bērniņa organismam. Priekšroka jādod tiem preparātiem, kas neietekmē vai vismazāk ietekmē piena kvalitāti, un, protams, zāles jāizvēlas kopā ar ārstu, kā arī - noderēs arī mazuļa pediatra konsultācija.

Atceries, ka rūpīgi vienmēr jāizlasa arī zāļu lietošanas instrukcija, kā arī - jāatceras, ka zāles ir jāglabā pēc iespējas tālāk no bērna acīm.

Ko darīt, ja no kaitīgām zālēm nav iespējas atteikties?

Daudzas zāles iekļūst krūts pienā 1-3 stundas pēc tam, kad tās izdzertas. No māmiņas organisma preparāts izdalās aptuveni pēc 6 sundām, tieši tāpēc, jebkuras kaitīgas zāles lietojot, jāierobežo arī barošanas režīms, kā arī - pieniņš jāatslauc, lai preparāts nenonāktu bērna organismā.

Kā ēdināt mazuli?

  1. Ja ārsts ļauj ēdināt ar krūts pienu mazuli, tad viņš jābaro ar krūti PIRMS zāļu iedzeršanas, nevis pēc.
  2. Pirms zāļu lietošanas jāatslauc pieniņš vairākām ēdienreizēm uz priekšu.
  3. Lai ārstēšanās laikā nesaskartos ar laktācijas problēmām, jo dabīga ēdināšana tādā gadījumā ir praktiski neiespējama, krūts piena atslaukšanai izmanto piena pumpīti, bet atslaukto pieniņu gan nāksies izliet.

Saslimšana un zāles

Paaugstināta ķermeņa temperatūra

Atļautie preparāti: analgīns vai paracetamols, pa vienai tabletei divas reizes dienā. Var lietot arī tautas medicīnas līdzekļus - uzlējumus, tējas.

Klepus un sāpes kaklā

Atļautie preparāti: tādus preparātus, kas no pirmā acu uzmetiena šķiet lietošanai droši, tomēr nevajadzētu lietot krūts ēdināšanas laikā, jo tie var izraisīt alerģisku reakciju mazulim. Šādā gadījumā labāk mājās veikt inhalācijas, paskalot kaklu ar sodu un regulāri dzert siltu kumelīšu vai piparmētras tēju. Atklepošanai derēs ceļmallapas, liepziedu, deviņvīru spēka, anīsa tēja.

Iesnas, saaukstēšanās

Atļautie preparāti: Nereti der tās pašas zāles, kas zīdaiņiem. Var lietot papildus arī jūras ūdeni un veikt inhalācijas.

Alerģija

Atļautie preparāti: suprastīns un tavegil. Noderēt var arī nātru uzlējums.


Caureja

Atļautie preparāti:  Rehidron, aktīvā ogle. Stipra melnā tēja, cepts ābols, grauzdiņi, ūdens, rīsu novārījums, kā arī - jāseko līdzi uzturam.

Aizcietējums

Atļautie preparāti: svecītes, kuru sastāvā ir glicerīns. Bet jāatceras, ka svecītes, kuru nosaukums beidzas ar  "laks" - parasti neder lietošanai mammām, kas mazuļus ēdina ar krūts pienu. Vēl var palīdzēt linsēklas, žāvētas plūmes, bietes, burkānu lietošana uzturā.


Bezmiegs

Atļautie preparāti: Šajā gadījumā jebkuras zāles var nodarīt kaitējumu mazulim, jo miega zāles pieejamas tikai, ja tās izraksta ārsts. Dažkārt, lai tiktu galā ar psiholoģiska rakstura problēmām, palīdzēt var tieši psihologs. Specializētos veikalos var iegādāties arī nomierinošas eļļas, tējas.

Galvassāpes

Atļautie preparāti: analgīns, paracetamons. No citramona būtu  jāatsakās, jo tā sastāvā ir aspirīns un kofeīns. Palīdzēt var arī melisas tēja, piparmētras uzlējums, aveņu tēja.

Labu veselību vēlot,

Māmiņu Klubs

Eksperts

Sandra Lase

Zīdīšanas konsultants IBCLC, Latvijas Zīdīšanas veicināšanas konsultantu asociācijas dibinātāja
Sandra Lase Vecāku skolā