Kā pareizi bērnam piedāvāt ogas un sulas?

Kā pareizi bērnam piedāvāt ogas un sulas?

09. Jul 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ogu sezona ir pašā plaukumā. Jau parādījušās zemenes un šur tur arī mellenes. Drīz būs arī citas odziņas, ko bērniem vērts nogaršot. Jebkurai mammai gribas mazulim piedāvāt šīs mazās, vitamīnu pilnās bumbiņas. Kā pareizi jāpiedāvā bērnam ogas un ogu sula, pastāstīs uztura speciāliste Inese Siksna.

Kā stāsta speciāliste, ogas, tāpat kā augļi, pirmo reizi  būtu jānogaršo ne ātrāk par pusgada vecumu: "Protams, šis laiks atkarīgs arī no bērna veselības stāvokļa un uztura režīma. Bērni, kas tiek ēdināti ar mākslīgā piena maisījumu, piebarojumu parasti saņem ātrāk."

Piebarojumā iekļaujot ogas, ir vērts atcerēties, ka tās ir koncentrētākas kā augļi, tāpēc ar to lietošanu sākumā būtu jābūt ļoti uzmanīgiem.

Pirmajā reizē jāpiedāvā pavisam mazs ogas gabaliņš, tas jāuzliek tējkarotei uz paša galiņa. Pēc tam jāpagaida vairākas dienas, lai redzētu, vai bērnam nav alerģijas pret konkrēto odziņu. "Atkarībā no bērna vecuma un zobu skaita, pats ogu piedāvāšanas vai pagatavošanas veids var atšķirties. Daži speciālisti iesaka pirmās piedāvāt ogas, kas ir pagatavotas jau iepriekš, lai samazinātu to koncentrētību, bet tādā gadījumā jāatceras, ka termiski apstrādāti produkti nesatur C vitamīnu"- stāsta uztura speciāliste.

Kas attiecas uz ogām, Inese Siksna uzsver, ka vislabāk sākt ar ogām, kas ir mazāk alerģiskas, tāpat jāpievērš uzmanība tam, kur ogas iegādājamies. Ideālā varidantā vislabāk ogas ņemt tikai no sava dārza.

"Sākt var gan ar upenēm, gan ķiršiem, bet ņemot vērā Latvijas ogu sezonas īpatnības, pirmās tomēr parasti ir zemenes", - uzsver Inese Siksna.

Ja esi nolēmusi sākt ar zemenēm, uztura speciāliste iesaka pamēģināt notīrīt odziņu no sēkliņām to vienkārši nomizojot, un tad dod mazulim mīkstumu, jo ar sēkliņu pārstrādi mazajā puncī var tomēr rasties problēmas.

Atceries, ka dažādas ogas atšķirīgi ietekmē bērna gremošanas sistēmu, piemēram, upenes var padarīt mazuļa vēderizeju cietāku, pārējās ogas lielākā vai mazākā mērā to darīs mīkstāku.

"Tāds pats princips attiecas arī uz ogu sulām. Bet nedrīkst aizmirst arī par to, ka mazulim sula ir arī ēdiens, jo tas satur enerģiju, tāpēc, iespējams, ka mazulis pēc sulu dzeršanas ēdīs mazāk",  - atgādina Inese Siksna.

Ogu sulas, gan veikalā nopērkamās, gan pašu pagatavotās ir ļoti koncentrētas, tāpēc bērniem tās jāpiedāvā atšķaidītā veidā.

Nebaidies bērnam dot nogaršot dažādas odziņas, bet neaizmirsti pavērot bērna organisma reakciju, izvēlies ogas, kas pieejamas konkrētajā sezonā, kā arī - sāc gatavoties ziemai.

Ogas ir vitamīnu un organismam nepieciešamu vielu pilnas, tās piesātina bērna organismu ar veselīgām lietām, kas palīdzēs rudenī cīnīties ar saaukstēšanos un vīrusiem!

 

Māmiņu Klub