Gūžas locītavas displāzija- vai ir tikpat nopietni kā izklausās?

26. Apr 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gūžas locītavas displāzija ir gūžas locītavas attīstības traucējumi, kas liek gūžas locītavas kauliem veidot savstarpēju neatbilstību. Šo traucējumu iespaidā bērnam attīstās gūžas locītavas nestabilitāte, pamežģījums vai pilnīgs mežģījums. 

Lai uzzinātu, ko darīt, ja bērnam ir konstatēta gūžas locītavas displāzija un kā tas varētu ietekmēt turpmāku attīstību, devāmies uz Bērnu slimnīcu Rīgā vizītē pie bērnu ķirurga Jāņa Upenieka.

Mammas vienmēr ir bažīgas par to,kādi ir kritēriji šiem veselības traucējumiem:

- kāju simetrija. Cilvēka ķermenim vairāk vai mazāk ir jābūt simetriskam, ja vecāki pamana atšķirības, jādodas pie ģimenes ārsta, kas savukārt tālāk novirza pie speciālista.

- krociņu simetrija;

- tonusa atšķirības;

- kāju garuma atšķirības;

- kustību apjoms 

Riska faktori gūžas displāzijai

Patiesībā ir vairāki riska faktori, kas var izraisīt gūžas attīstības displāziju mazulim:

- Dzimums. Kā izrādās, meitenēm  šie veselības traucējumi var būt sastopami biežāk kā puišiem;

- Kurš bērniņš pēc kārtas. Interesanti, bet pirmajiem bērniem ir augstāks gūžu lozītavas displāzijas risks nekā puišiem;

Samazināts augļūdeņu daudzums var būt riska faktors, kas ierobežo mazulīša kustības puncī;

Tūpļa guļa;

- Nenobriedušas gūžas. Ārsts atzīst, ka ļoti daudziem bērniem ir fizioloģiski nenobriedušas gūžiņas. Tādas ir vienam bērnam no sešdesmit, gūžas attīstības displāzija attīstās vienam bērnam no tūkstoša, savukārt pārējiem 2-3 mēnešu laikā gūžiņas stabilizējas un nekādi tālāki sarežģījumi netiek novēroti.

Kā palīdzēt bērnam? 

Ja mēs runājam par bērniem vecumā līdz 6 mēnešiem, tad standarta metode, ar ko palīdzam attīstīties, ir kāda no abdukcijas ortozēm – ir pieejami 3 varianti, no kuriem Latvijā iesaka divus – apdukcijas bikses vai Pavļika kāpšļi.

Protams, teju visi vecāki raizējas par to, ka šādu apdukcijas bikšu vilkšana bērnam var aizkavēt attīstību.

Kā atklāj ķirurgs Jānis Upenieks, šādu bikšu valkāšana var nedaudz fiziski traucēt, bet ir pierādīts, ka tas neaizkavē kopējo bērna attīstību. Turklāt, ja vecāki to pamana līdz bērniņa 6 mēnešu vecumam, tad ir vismaigākā ārstēšana ar vislabākajiem rezultātiem: "Ja laicīgi šo problēmu uzstādām, ir iespējams pilnībā izārstēt. Mūsu mērķis nodrošināt optimālu augšanas attīstību gūžai, lai attīstos pareizi. Ja to izdarām, mēs varam panākt to, ka gūžiņa attīstās pilnībā."

Noteikti jāsaprot, ka gūžas attīstības displāzija, ja tā ir pierādīta diagnoze, kura noteikta ar rentgena un ultrasonogrāfijas palīdzību, tā vienkārši nepāries. Protams, ir iespējami arī smagāki gadījumi, kad ir nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās.

Personīgā pieredze

Inga, Emīlijas un Madaras māmiņa

Mazajai Emīlijai ir 4 mēneši, pasaulē meitenīte nāca ķeizargrieziena operācijas laikā, jo mammas puncī nebija ieņēmusi dabiskām dzemdībām atbilstošu pozu. Drīz vien mamma Inga saņēma ziņu no ārsta – meitenītei tika uzstādīta diagnoze – gūžu displāzija.

Emīlija gandrīz no pirmajām dzīves dienām valkā apdukcijas bikses. Apdukcijas bikses vai Pavļika kāpšļus, ja tādi bērnma ir nepieciešami, apmaksā valsts, vienīgi paiet laiks, kamēr tie tiek pēc individuāla pasūtījuma izgatavoti. Biksīšu galvenais pienākums ir uzturēt gūžas izvērstas, lai kauliņš pareizā vietā būtu. Un lai izveidotos papildkauliņš, kas izveidojas ap 4 mēnešu vecumu, jābūt šim izvērsumam.

Būsim modri vecāki, sekosim līdzi savu bērnu veselībai, lai mazajiem nekas netraucētu viņu attīstībā un mums būtu pēc iespējas mazāk raižu! 

Māmiņu Klubs

Domataja_lv Domataja_lv 26. Apr 2017, 10:47

Locītavas pauž sadzīvisko virzību, dzīves elastību, vijīgumu, mobilitāti, piekāpību, gatavību kompromisiem, spēju rēķināties ar citiem. Gūžu locītavas rāda ģimenes saimnieciskās dzīves elastību un kustīgumu jeb, citiem vārdiem sakot, dzīvīgumu jeb vitalitāti, cilvēka saimniecisko attīstību. Ja bērns kustoties jūt traucējumus gūžas locītavās, tad bērna ķermenis saka: mamma liek šķēršļus vīriešu dzimumam saimniecības vadīšanā vai arī uzskata vīriešu dzimumu par traucēkli saimnieciskajā dzīvē. Mamma pieļauj kļūdu.
Bet tā kā mamma ģimenē ir BRĪNUMDARE un spēj visu vērst par labu - tad tik uz priekšu - gaišas domas, mīlēt savu bērniņa tēti bez nosacījumiem un padomāt par attieksmi...varbūt kaut ko var vērst par labu😀))