Dodamies peldēt ar Superbēbīti: ko ņemt vērā?

04. Mar 2014, 00:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad mūsu mazie bēbīši ir paaugušies, mēs māmiņas un tēti sākam apsvērt iespēju par dažādu nodarbību apmeklēšanu kopā ar saviem mazuļiem. Kāds izvēlas došanos uz attīstošām nodarbībām bērniem, kāds uz nodarbībām, kurās galvenais akcents ir mūzika, taču vēl kāds apsver iespēju apmeklēt peldēšanas nodarbības mazuļiem.

Konsultē Gunta Meldere, "GM baseina" peldēšanas un ūdens aerobikas trenere.

Sagatavo iepriekš piemērotu apģērbu 

Kā jau ikvienā vietā, kur notiek bērniem paredzētas nodarbības, ir sava kārtība. Lai mazuļi varētu kāpt baseinā, viņiem jāvelk ūdens izturīgas autiņbiksītes, kas īpaši paredzētas, lai mazuļi varētu plunčāties baseinā un siltā laikā arī atklātos ūdeņos. Savukārt pa virsu šīm autiņbiksītēm vēl var uzvilkt mazas virsbiksītes. Un tad droši var doties plunčāties uz baseinu.

Norūdi mazuli jau mājās 

Telpā gaisa temperatūra ir vidēji +32 grādi, ūdens temperatūra ir +29 grādi, tāpēc pirms izlemjam par labu peldēšanas nodarbībām, vēlams mazuli mājās pakāpeniski pieradināt pie vēsāka ūdens vannošanās laikā.

Tā kā mājās bēbītis parasti tiek vannots 36-37 grādu temperatūrā, tad gatavojoties baseina apmeklējumam, temperatūru vajadzētu samazināt līdz 32-33 grādiem pēc Celsija.

Ļauj iemīlēt ūdens peldes no dzimšanas brīža

Protams, mazulis zina, kas ir ūdens, jo deviņus mēnešus ir pavadījis māmiņas puncī ūdenī, tomēr pēc nākšanas pasaulē viņam ar ūdeni ir jāsastopas it kā no jauna. Pirmo peldēšanas pieredzi mazulis gūst savā pirmajā vannošanās reizē. Lai bērniņam patiktu ūdens, vēlams, lai šī vannošanās notiktu mierīgā gaisotnē un patīkami siltā ūdenī. Tad, kad mazie sasnieguši pus gada vecumu, varam domāt par viņu peldēt prasmju attīstīšanu.

Peldēšana ļaus stiprināt ķermeni 

Peldēt prasmes bērnam nepieciešamas, lai viņš droši un labi justos ūdenī. Lai to apgūtu pareizi, vēlams mācīties peldēt jau no agrīna vecuma un to darīt pieredzējuša trenera pavadībā.

"Peldēšana ir viens no tiem veidiem, kur sabalansēti strādā rokas un kājas, elpošanas sirdsdarbība; šie bērni ir izturīgāki, sportā, skolā, reaģē uz to, ka dod komandas, viņi ir savāktāki," atklāj Gunta Meldere, peldēšanas un ūdens aerobikas trenere.

Izbaudi peldēšanas prieku arī pati 

Peldēšanas nodarbība bērniem ir piesātināta ar dažādiem vingrinājumiem un uzdevumiem, tāpēc tā ir arī laba izkustēšanās mums pieaugušajiem. 

Tāpat mazuļiem ir iespēja iepazīties ar visiem, kas uz nodarbību ir atnākuši, tā bērniņiem tiek attīstīta prasme komunicēt.

Nirt mācīties var arī mazotnē 

Nodarbības izskaņā mazuļiem ir iespēja izbaudīt, ko nozīmē niršana, taču tikai tad, ja māmiņa vai tētis, kas ir kopā ar mazulīti, ir ar mieru to darīt un bēbītis neprotestē.

Kā atzīst ūdensaerobikas trenere, par niršanu ir dažādi viedokļi. Vispirms jāsaprot, kas vēlas šo niršanu- mamma, tētis vai tas ir reklāmas iespaidā. Zīdainīši, kuri mācījušies nirt, viņiem ir reflekss aizturēt elpu. Savukārt 2 gadu vecumā viņiem grūtāk saprast, kas ir izelpa ūdenī salīdzinot ar tiem, kuri ir aizrāvušies ar niršanu.

Uz baseinu katru nedēļu

Cik bieži doties uz peldēšanas nodarbību? Viss ir atkarīgs no mūsu sajūtām – tā var būt viena, divas vai pat trīs reizes nedēļā, taču optimālākais ir divas reizes nedēļā. Peldēt prasmu apmācība ilgst aptuveni viena mācību gada garumā. 

Tēti patiesi spēj labi tikt galā ar viņiem uzticētajiem pienākumiem, tāpēc mums māmiņām jāmēģina viņiem vairāk uzticēties, tad arī mūsu ikdiena kļūs vieglāka. Tāpat noteikti nav jābaidās piedzīvot nebijušas sajūtas – peldēšanas nodarbība baseinā kopā ar mazuli var būt daudz jauku un dzīvespriecīgu emociju pilna. Ļausimies visam jaunajam ar prieku, tā ir arī mūsu – mammu un tētu iespēja vēlreiz piedzīvot bērnības sajūsmu.

Māmiņu Klubs

Eksperts