Biežāk uzdotie jautājumi par mazuļa apavu iegādi

Biežāk uzdotie jautājumi par mazuļa apavu iegādi

28. Jun 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad mazulis sācis celties kājās un spert pirmos solīšus, apavu iegāde nav jāsasteidz- tā uzskata Māmiņu Kluba fizioterapeiti.Bet kad mazulis jau patstāvīgi staigā, tad gan ir laiks doties uz veikalu izvēlēties pirmo apavus. Kas jāņem vērā, iegādājoties apavus,konsultē fizioterapeite Klaudija Hēla.

„Apavi ir nepieciešami tikai tad, kad bērns jau patstāvīgi staigā, bet mājās vajadzētu ļaut bērnam dzīvoties ar basām kājām, jo rāpojot, kāpjot iekšā un ārā no dažādiem priekšmetiem, kāpelējot, kurpes traucēs to darīt,” uzskata fizioterapeite.

Kad mazulis ir sācis staigāt, mazuļa pēdiņas var masēt un trenēt ar dažādām faktūrām- mamma var izpausties radoši un piepildīt maisiņus ar pupām, zirņiem, griķiem vai rīsiem, aizšujot galu ciet un izklājot šos maisiņus pa visu istabu. Bērns rāpojot vai staigājot, sajutīs dažādas faktūras, tādējādi stimulējot dažādās sajūtas un, ja kājās būs apavi, šīs sajūtas būs liegtas.

Tomēr, kad mazulis jau patstāvīgi staigā un viņš nav ar mieru vairs sēdēt ratos, laiks iegādāties pirmos apavus!

Tā kā mazuļa kāja ir īpaši saudzējama, jo dzīves laikā tiks nostaigāti vairāk kā 100’000 km, svarīgi rūpēties par kājām un pēdiņām jau no pirmajām dzīves dienām. Kad bērniņš piedzimst, viņa kājām ir vien daži kauli, kas bērnam augot, izveidojas un kļūst cietāki līdz pieaugušam cilvēkam kājās ir 26 kauli. Eksperti atzīst- daudzas kāju problēmas pieaugušajiem rodas tāpēc, ka bērnībā valkāti nepareizi izvēlēti apavi.

Nesteigties ar apavu iegādi

Aptuveni 10 mēnešu vecumā mazuļi sāk celties kājās un lai noturētu līdzsvaru, izpleš kāju pirkstiņus, kas apavos būtu traucēti, tāpēc šajā vecumā nav nepieciešams steigties ar apavu iegādi. Tāpat apavu pāragra iegāde un valkāšana fiksē potīti un mazulis dabiskā veidā nestiprina kājas muskaltūru. Kad mazulis stabili ies bez pieturēšanās, tad būs īstais laiks apavu iegādei.

Kad mazulim iegādāties apavus?

To var darīt no brīža, kad mazulis patstāvīgi sāk staigāt ārpus mājām. Ja viņa gaita ir nedroša un bērns nestaigā pats, apavi nav nepieciešami un mājās var pārvietoties ar basām kājām, bet, ejot laukā, bērns var sēdēt ratos. Staigāšana ar plikām kājām stabilizēs bērna kāju un viņš ātrāk pratīs noturēt līdzsvaru.

Kādu izmēru izvēlēties pirmajiem apaviem?

Tā kā mazuļa pēdiņa aug ātri, parasti speciālisti iesaka izvēlēties apavus ar 1-1,5cm rezervīti, lai pēdiņa kurpē justos brīvi. Tomēr nevajadzētu arī pārrēķināties ar lielāku izmēru, jo pārāk lieli apavi kritīs nost no kājas un bērnam būs apgrūtināta staigāšana.

Kā izmērīt kurpes garumu?

Parasti, lai noteiktu, vai kurpes mazulim der, pietiek, ja piespiež pie kurpes purngala, tomēr bērns var savilkt kājas pirkstiņus un tad šāda pārbaude  nebūtu efektīva. Vēl viens paņēmiens ir apvilkt mazuļa pēdiņu uz papīra un izgriezt to; dodoties uz veikalu, šī izgrieztā kartona pēdiņa jāieliek kurpē un jāskatās, vai izmērs ir piemērots. Fizioterapeiti iesaka pirmos apavus izvēlēties zandalītes ar pusatvērtiem purngaliem, lai redzētu, kā kurpē stāv bērna pēda un vai kāju pirksti nav saspiesti vai savilkti.

Kā saprast, kas ir labi apavi?

Dārgākie apavi ne vienmēr ir tie labākie un piemērotākie bērnam. Speciālisti iesaka iegādāties ādas apavus bērnam, tomēr mūsdienās ir arī citi materiāli, no kuriem ražoti kvalitatīvi apavi.

Izvēloties apavus, jāpievērš uzmanība tam, ka zole ir lokana un, mēģinot saliek ar pirkstiem, kurpes zole padodas. Pretējā gadījumā, ja zole ir cieta, bērns veic tā saukto plakano staigāšanu un kurpes nekustas līdzi pēdai.

Ja runā par kapēm vai supinatoriem, tad tie var būt un var nebūt. Pats svarīgākais ir tas,lai kurpē kāja justos stabili,bet ne saspiesti stīva.

Tāpat jāpievērš uzmanību, lai kurpes purngals nebūtu spics,  bet taisns, lai netiktu saspiesti kāju pirksti.

Vai bērns drīkst aizņemties kurpes no vecākā bērna?

Katra kāja un pēda kurpē izveido savu izliekumu un ieliekumu, tāpēc būut lieliski, ja katram bērnam būtu savi apavi, lai neveicinātu kājas deformāciju.

Vai vajag iegādāties vairāk kā vienu kurpju pāri?

Bērna kāja pirmajos mēnešos aug patiesi ātri un parasti kurpes jāmaina ik pēc 2-3 mēnešiem, tāpēc nav nepieciešamība iegādāties vairāk kā vienu pāri- labāk mazāk, bet kvalitatīvi.

Kristīne Damškalne,www.maminuklubs.lv

Kad Tu savam mazulim iegādājies pirmos apavus?

20150608100109-68428.jpg

Huggies® Pants autiņbiksītes-biksītes mazajiem rāpotājiem un staigātājiem!

Eksperts

Klaudija Hēla

fizioterapeite, PPII Māmiņu Kluba bērnudārzs vadītāja, topošā E. Pikleres pedagoģe
Klaudija Hēla Vecāku skolā