Vasarā ar pliku dupsi

Vasarā ar pliku dupsi

11. Aug 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai arī cik mamma būtu uzmanīga un rūpīga, noteikti katrai ir gadījusies kāda kļūme ar mazuļa dupsi. Tādēļ vasarā jāizmanto izdevība un jālaiž mazuli skraidīt bez autiņbiksītēm. Pediatre Irēna Putniņa un P.Stradiņa Perinatālās aprūpes centra jaundzimušo virsmāsa Elita Svereniece stāsta par mazuļa higiēnu vasarā.

Bērnam visu gadu, it īpaši vasarā jānodrošina gaisa peldes. Tātad – jāļauj pēc iespējas vairāk būt bez apģērba un it īpaši bez autiņbiksītēm. Lai dupsītis nekļūtu sārts, jāatceras, ka autiņbiksītes jāmaina pēc iespējas biežāk. Jaundzimušajiem un zīdaiņiem tas ir vismaz 10 reizes dienā.

Katru reizi pēc lielās vēdera izejas, dibentiņš jāapmazgā ar ziepēm, bet pārējās reizēs var iztikt ar tīru ūdeni.

Bērnus, kuram ir vairāk par gadu, jāsāk radināt pie podiņa. Piemēram, bērni, kuri dzīvo laukos mierīgi ikdienā var staigāt ar pliku dupsi, tomēr, ja vecākiem tas neliekas higiēniski, var uzvilkt kokvilnas apakšbiksītes. Ja mazajam sanāk aiziet uz podiņu – labi, nesanāk, arī labi! Galvenais ir nesatraukties!

No kā rodas autiņdermatīts?

Autiņdermatīts ir sāpīgs temats jebkurai mammai – bieži vien tas gan ir saistīts ar alerģijām: ar to, ko bērns ēd. Apēdot kaut ko alerģisku, vēdera izeja ir mīksta, tiek kaitināta āda un rodas nepatīkamais apsārtums un pat jēlums!

Otrs variants-  dermatīts rodas no autiņbiksīšu nepanesības.

Trešais – higiēnas problēmas: pārāk bieža mazgāšana, pārāk reta mazgāšana, nepiemērots mazgāšanas līdzeklis un tā tālāk.

Vieglākos gadījumos dermatītu palīdz ārstēt cinku saturošas ziedes un, protams, daudz svaiga gaisa! Tātad – atkal autiņbiksītes nost!

Kā kopt ādas krociņas?

Dziļās ādas krokas jātīra un jāmazgā – vēsā periodā labi tīrīt ar eļļu, kad ir ļoti karsts, krociņas jāvēdina ( gaisa peldes!) un tās jātīra ar mitrajām salvetēm vai arī ar ūdenī samērcētu drāniņu. 

Labs līdzeklis no veciem laikiem ir kumelīšu novārījums, tāpat krociņas, lai neizsustu, var sērēt ar cinka ziedēm, uzklājot tās plānā kārtiņā. Tāpat ļoti labas ir ziedes, kas satur kliņģerītes. Protams, ir grūti pateikt, kurš līdzeklis konkrētam bērnam būs piemērots. Vienkārši jāizmēģina!

Tāpat jāskatās arī, kāda āda ir vecākiem. Ja vecākiem ir jūtīga āda, var sagaidīt, ka visticamāk arī bērnam būs jūtīga āda. Tad uzreiz jālieto bērniņam autiņbiksītes, kas īpaši domātas jūtīgai ādai, vai arī jāizvēlas kādas no ekoloģiskajām autiņbiksītēm.

Krēms zīdaiņiem ar „Bübchen- Aktīvās Ādas Aizsardzības” kompleksu rūpējaspar iekaisušu bērna ādu un palīdz stiprināt dabīgās aizsargspējas. Sastāvāesošais pantenols un cinka oksīds nodrošina pretiekaisuma iedarbību. Katru reizi,mainot autiņbiksītes, uzklājiet krēmu plānā kārtiņā, tas pasargās no mitruma unkairinājuma. Svarīgi! Krēma paliekas saudzīgi jāiztīra no krociņām.

„Calendula” pretiekaisuma krēms ar efektīvu darbību. Tas ātri nomierinaapsārtušu un iekaisušu ādu autiņbiksīšu rajonā. Pateicoties kliņģerītesreģenerācijas spējām, krēms „Calendula” mazina ādas kairinājumu un mazinaizsutumu rašanos. Satur pantenolu, cinka dioksīdu un bišu vasku.

Ja dibentiņš ir apsārtis, Pretiekaisuma krēms ar ”Bübchen – Aktīvās ĀdasAizsardzības” kompleksu mazinās ādas iekaisumu. Kumelīte, D-pantenols unzivju eļļa ātri un droši nomierina un dziedē. Svarīgi! Uzsmērējiet krēmu plānākārtiņā uz iekaisušās ādas un pagaidiet 15-20 minūtes, tad notīriet krēmapārpalikumus ar vates tamponu. Tagad var uzlikt autiņbiksītes.

Bērnu pūderis droši pasargā ādas krociņas no iekaisuma,apsārtuma un noberzumiem. Iesakām izmantot pūderi, laiizvairītos no pārāk liela mitruma un lai samazinātu berzi starpautiņbiksītēm un bērna dibentiņu. Ātri uzsūc mitrumu, neaizlipinaporas un saglabā ādas elpošanu.