Bēbīša nedēļas. 3.- 4. nedēļa

Bēbīša nedēļas. 3.- 4. nedēļa

20. Jan 2013, 09:58 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katrs mazulis ir unikāls, katrs no viņiem nāk pasaulē ar savu īpašo uzdevumu. Un - vai tiešām bērni guļ tik mierīgi, kā no malas šķiet? Šoreiz par 3.-4. nedēļu.

Mazuļa miedziņš

Vai Tu neesi jau sākusi brīnīties par to, kurš izdomāja teicienu „guļ kā bērns”? Kā Tu droši vien būsi pamanījusi pēc savas personiskās pieredzes, mazuļi mostas ik pēc pāris stundām un viņi neguļ nemaz tik mierīgi.

Fakts ir tas, ka jaundzimušajiem ir citāds gulēšanas cikls kā pieaugušajiem. Kad mēs guļam, mēs piedzīvojam seklo un dziļo miega fāzi. Seklajā miega fāzē mēs sapņojam, grozāmies un knosāmies un visticamāk, ka šajā laikā arī pamodīsimies, ja kāds nedaudz patraucēs. Dziļajā miega fāzē mēs esam kā bezsamaņā un ir ļoti grūti pamodināt. Pētījumi ir pierādījuši, ka jaundzimušie guļot pavada seklajā miega fāzē 2 reizes vairāk nekā mēs. Un vēl – jaundzimušajiem ir īsāks gulēšanas cikls kā mums, tāpēc biežāk ir arī miega fāžu maiņa. Iespējams, tieši šī iemesla dēļ Daba ir nodrošinājusi mazuļu izdzīvošanu – sniedzot bioloģisku grūdienu, lai pamostos uz nakts ēšanu, kas savukārt nodrošina strauju augšanu.

Mazuļa aprūpe

Esi gatava ieraudzīt izsitumus uz bēbīša dupša, ja neesi paspējusi laikā apmainīt autiņbiksītes. Tava jaundzimušā āda ir ļoti jutīga un agrāk vai vēlāk dibentiņa saskare ar autiņbiksītēm, urīnu un izkārnījumiem, var radīt autiņbiksīšu dermatītu. Tāpēc īpaši svarīgas ir gaisa peldes katru dienu pie katras autiņbiksīšu maiņas un turēt mazuļa dupsīti sausu, ko nodrošina bieža autiņbiksīšu maiņa.

Tu un Tava ģimene

Krūts barošana ir dabiskākais veids, kā nodrošināt bēbītim barības vielu uzņemšanu, tomēr tas nenozīmē, ka notiek intuitīvi. Ne tuvu tam! Pareiza bērniņa turēšana, krūts gala pareiza satveršana ir jāiemācās. Tāpēc nekrīti panikā un nemet plinti krūmos, ja Tev tik veiksmīgi neizdodas tikt ar to galā, jo pirmās nedēļas ir tās grūtākās. Daži eksperti pat saka, ka nodibinātu veiksmīgu kontaktu starp mammu un bēbīti prasa četras līdz sešas nedēļas. Ja Tev sūrst krūtsgali, esi noraizējusies, vai mazulis saņem pietiekami piena vai Tev ir citas problēmas krūtsbarošanā, meklē krūtsbarošanas ekspertu un vaicā padomu viņam!

Vai Tu zināji, ka Tu vari vannoties kopā ar mazuli?

Lielākajai daļai bēbīšu patīk vannoties kopā ar mammu vai tēti. Ja bēbītim nepatīk vannoties, tad vannošanās kopā ar mammu vai tēti ir lieliska iespēja, lai justos droši. Pirms dodies vannoties, pārliecinies, vai blakus ir kāds, kurš palīdzēs iecelt un izcelt mazuli no vannas, jo darīt kopā ar bēbīti tas varētu būt nedroši. Kad abi esat vannā, vari turēt mazo uz rokām, atbalstot viņa svaru uz Tavām kājām.

Māmiņu Klubs