10 padomi veselīgam mazuļa miedziņam

10 padomi veselīgam mazuļa miedziņam

29. Dec 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādi ir priekšnosacījumi veselīgam mazuļa miedziņam, lasi sagatavotajos padomos!

Padomi tapuši sadarbībā ar miega speciālistu Juri Svažu.

Bērns aug, paradumi mainās

Trīs mēnešus veci mazuļi naktī caurmērā guļ 2x ilgāk, nekā dienā. Nākamajos mēnešos bērns lēnām pierod dienā gulēt daudz retāk, toties – ilgāk: no 1-2 stundām. Naktī mazulītis var gulēt pat 12 stundas no vietas, tomēr arī nakts miega laikā bērniņš var laiku pa laikam pamosties. Līdz pat gada vecumam bērns diennaktī guļ kopumā 12 – 14 stundas.

Zīdainim ir nepieciešama ēdināšana naktīs

Vecāki bieži vien satraucās, ka bērniņi pirmajos dzīves mēnešos mazulis naktī mostas vairākas reizes, lai paēstu. Tomēr tā ir pavisam normāla parādība - bērna kuņģis nespēj uzņemt tik lielu barības daudzumu, lai ilgu laiku justu sāta sajūtu. Pirmajos dzīves mēnešos izsalkuma sajūta ir daudz spēcīgāka par vēlmi gulēt, tādēļ arī naktī mazulis regulāri mostas!

Zīdainim nepieciešama mīlestība

Īpaši pirmajos trīs dzīves mēnešos bērniņiem ir jājūt, ka viņš ir drošībā, un, ka blakus ir kāds, kurš atpazīst bēbīša vajadzības. Ja mazulītis naktī pamostas, viņš signalizē, ka vēlas ne tikai paēst, bet grib arī tikt samīļots. Tomēr vecākiem nevajadzētu steigties izņemt bērniņu no gultas un noguldīt sev blakus. Labāk klusiņām aprunāties ar pamodušos bērnu, jo bieži vien šāda uzmanības pievēršana palīdz mazajam atkal netraucēti iemigt.

Bērna veselīgai attīstībai būtisks ir noteikts diennakts ritms

Jo ātrāk tiks ievērota noteikta struktūra bērna kopšanā, barošanā un arī gulētiešanā, jo ātrāk mazulis varēs orientēties un atrast pats savu ritmu. Vecākiem liels palīgs ir gulētiešanas rituāls, piemēram, vanna – vakariņas - pidžamas uzvilkšana – pasaciņa - buča. Naktīs, barojot un mainot autiņbiksītes mazulim, ieteicama ir mierīga atmosfēra, piemēram, klusināta gaisma. Māmiņai, aprūpējot bērnu, jārunā mīļi, tomēr jāliek viņam saprast, ka tagad nav īstais laiks lielām aktivitātēm. Tā mazulis sapratīs, ka nakts ir citādāka nekā diena un tas nav laiks, lai spēlētos.

Tikai noguris bērns var aizmigt

Zīdainis pats nevar izlemt – es tagad gulēšu! Miegs viņu vienkārši pieveic. Ja mazulis nav patiešām noguris, kad tiek ielikts gultiņā, nav nekāds brīnums, ka viņam gulēšana nav ne prātā. Tomēr vecākiem savs bērniņš ir jāvēro, vai viņš neizrāda noguruma pazīmes: ja mazulis novērš skatienu, žāvājas, ja viņam ir apsārtušas actiņas, vai bērns berzē actiņas, ir īstais laiks miegam.

Pārgurušam mazulim aizmigt ir grūti

Ja mazulis ir pārguris, viņam ir grūti atslābināties. Īpaši tiem mazuļiem, kuri ir ļoti aktīvi, viegli nokavēt to mirkli, kad laiks doties uz gultu. Ja šis moments ir nokavēts, bieži vien ir diezgan ilgi jāgaida, kad mazulis būs atkal pietiekoši atslābinājies un gatavs miegam.

Patstāvīga iemigšana palīdz labāk izgulēties

Lielākā miega problēma naktī ir grūtības atkārtoti iemigt. Visi bērni naktī vairākas reizes pamostas. Tomēr ir bērniņi, kuri pēc šīs pamošanās vairs nespēj vieni paši atkal iemigt. Bērnam tā nav palīdzība, ja māmiņa vai tētis sēž pie mazulīša gultiņas katru vakaru, līdz bērns iemieg. Mazulītis tādejādi iemigšanu sasaista ar vecāku klātbūtni. Tā viņam būs nepieciešama katru reizi, kad mazulis naktī pamodīsies un gribēs iemigt. Vecākiem vislabāk rīkoties šādi – iedot buču, samīļot un ļaut mazajam iemigt vienam pašam. Protams, ja nepieciešams, pie bērna ir jāpieiet un atkārtoti jāsamīļo, līdz viņš iemieg. Vēlākais pēc nedēļas mazulis būs apguvis jauno gulētiešanas stratēģiju.

Diendusas gulēšana arī ir jāorganizē

Vēla diendusa atstāj iespaidu arī uz nakts miegu. Iemesls tam varētu būt, ka bērns jau pēcpusdienas miega laikā pārstrādā dienā piedzīvoto, tādēļ nakts miegam vairs nepaliek pāri “darba materiāls” . Vecākiem diendusu vajadzētu noorganizēt tā, ka dienai paredzēto normu mazulis izguļ vai nu no rīta, vai agrā pēcpusdienā, piemēram, pēc pusdienu ēdienreizes. Tādejādi bērns līdz vakaram pagūst smelties pietiekoši daudz jaunu iespaidu, par kuriem sapņot naktī.

Bieža kliegšana un raudāšana, iespējams, ir miega trūkuma pazīme

Bērni, kuri ļoti bieži un ilgi raud, nereti  ir miega badā. Dienas laikā viņi nepietiekami izguļas, ir pārguruši un pārkairināti, tādēļ viņiem ir grūti atslābināties. Tā veidojas apburtais loks. Vecākiem īpaši svarīgi ir uzreiz pamanīt pirmās noguruma pazīmes, kā arī nodrošināt iespējas, lai bērniņš pietiekami izgulētos. Piemēram, necelt viņu uzreiz āra no gultiņas, tiklīdz mazulis ir pamodies. Zīdaiņi bieži vien pamostas un pēc neilga laiciņa paši no sevis atkal iemieg.

Vecākiem svarīgi veicināt bērna patstāvību

Ja bērniņam dienas laikā ir bijusi izdevība stiprināt ticību saviem spēkiem, tas sekmēs arī viņa spēju patstāvīgi iemigt. Piemēram, ja bērns pats ar sevi spēlējas, vecākiem laiku pa laikam būtu jāļauj bērnam palikt uz brītiņu vienam, tādejādi tiek veicināta mazā cilvēka patstāvības izjūta.

Māmiņu Klubs