Tiesībsarga izpēte par mācību līdzekļu iegādi – kas jāpērk skolai?

Tiesībsarga izpēte par mācību līdzekļu iegādi – kas jāpērk skolai?

26. Jun 2023, 19:26 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nedēļas laikā saņemtas jau 659 ziņas no skolēnu un bērnudārza audzēkņu vecākiem par to, ko iepriekšējā mācību gadā vecākiem vajadzēja iegādāties bērna mācību vajadzībām un par sarakstiem jaunajam skolas gadam. Šoreiz Tiesībsargs publiskojis informatīvu materiālu par skolām, solot to laika gaitā papildināt.

Līdz šim ziņas par mācību vajadzībām pērkamajām lietām pienāk no teju visiem Latvijas novadiem. Tiesībsargs vērš uzmanību – prasība par mācību līdzekļu iegādi var būt gan pamatota, gan nepamatota. Kā visbiežāk iegādājamās lietas vecāki min dažāda veida kancelejas preces – burtnīcas, klades, pildspalvas, zīmuļus u.c. Un kā arī nosaka likums, ko pārfrāzējot varētu teikt, ka viss, kas vajadzīgs penālim, ir jāpērk vecākiem.

Par mācību grāmatu, darba burtnīcu iegādi lielākoties strīda nav. Tos nodrošina skola.

Tomēr vislielākais juceklis ir ar mācību priekšmetiem “Dizains un tehnoloģijas” un “Vizuālā māksla”. No līdz šim saņemtās informācijas secināms, ka šo abu priekšmetu satura apguvei nepieciešamos produktus un materiālus lielākoties iegādājušies vecāki. Tomēr tā tam nevajadzētu būt. Materiālus – audumu, dziju vai jebkuru citu materiālu vai izejvielu-, kurus izmantojot skolēns rada priekšmetu vai produktu, kas paredzēts mācību obligātā satur apguvei, nodrošina skola.

Zīmīgi, ka vecāki min arī visai specifiskas lietas, kas noteikti nebūtu jāiegādājas pašiem, bet gan jānodrošina mācību iestādei, piemēram, rokas figūrzāģa asmeņi, pagarinātāji, nagliņas, saplākšņi, dažāda veida interjera priekšmeti u.c.

Ziņo tiesībsargam

Kā ziņots, tiesībsargs lūdz sabiedrības iesaisti, jo ir saņemti signāli, ka Latvijas izglītības iestādes – skolas un bērnudārzi – sāk atgriezties pie vecās prakses un vecākiem izsniedz sarakstus ar lietām, kas ir jāpērk bērna mācību vajadzībām. Lai noskaidrotu, cik izplatīta ir šāda prakse un kādas lietas vecākiem ir jāpērk, aicinām iedzīvotājus informēt Tiesībsarga biroju – jūsu atbildes ir ļoti gaidītas! To ērti un ātri līdz pat 19. jūlijam var izdarīt šeit: https://ej.uz/MacibuPiederumi.