Sportošana - veids, kā ģimenei kvalitatīvi pavadīt kopīgo laiku

03. Mar 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādas jūsu ģimenei ir attiecības ar sportu? Un ar sportiskajām aktivitātēm ziemā? Māmiņu Klubs tikās ar Rimi bērniem fiziskās sagatavotības ekspertu, sertificētu fitnesa treneri Kārli Birmani, lai noskaidrotu, kas jāņem vērā, ja esat nolēmuši sportot arī gada aukstajos mēnešos.

Ja esat izlēmuši ziemā izkustēties un pievērsties sportiskām aktivitātēm, zini, ka sportošana ziemā būtiski neatšķiras no sportošanas jebkurā citā gadalaikā. Svarīgākais – izvēlēties piemērotu apģērbu, jo, kā saka treneris Kārlis Birmanis, ar piemērotu apģērbu nav nepareizu laikapstākļu.

Kādam jābūt apģērbam?

Ar fiziskām aktivitātēm nodarbojoties aukstā laikā, jāizvēlas kvalitatīvs apģērbs, lai tad, kad sportisko aktivitāšu ietekmē ķermenis zem drēbēm ir sasvīdis, virsū esošie vējjakas slāņi nosegtu mitro muguru un vējš ķermeni mazāk atdzesētu.

Cik bieži sportot?

Cilvēka ķermenim ir muskuļi, un to funkcija, kā zināms, ir kustināt kaulus un locītavas, tāpēc, lai saglabātu šo pamatfunkciju, cilvēka ķermenim, lai izdzīvotu, jākustas regulāri un sistemātiski.

Kā norāda treneris, ieguvums no fiziskajām aktivitātēm ir tad, ja ar tām nodarbojas regulāri, jo viena sportošanas diena nedēļā, ja pārējās tiek pavadītas mazaktīvi, ilgtermiņā nepalīdzēs sasniegt izvirzīto mērķi.

Kādiem jābūt vingrinājumiem?

Kārlis Birmanis iesaka izvēlēties vingrinājumus ar iespējami plašas amplitūdas kustībām:

  • zemi pietupieni;
  • lieli, gari, dziļi soļi;
  • zema liekšanās;
  • augsta stiepšanās ar rokām;
  • pietupieni, noliekšanās, iztaisnošanās.

“Ķermenis kustās trijos virzienos – uz priekšu, uz sāniem un arī rotējot. Visus šos trīs kustību diapazonus un virzienus ir jāizmanto,” saka fitnesa treneris, norādot, ka ikvienam jāļaujas kreativitātei un jācenšas sportojot izvēlēties pozīcijas un kustības, kurās ikdienā tiek pavadīts vismazāk laika. Tas ar nolūku, lai ķermenis nepierastu tikai pie vienas pozīcijas un kustētos gan uz priekšu, sāniem, uz augšu, leju un arī rotētu pa labi un pa kreisi.

Rimi bērniem fiziskās sagatavotības eksperts piebilst, ka katram ir jāizvēlas kustības un fiziskās aktivitātes, kuras ir iespējams darīt komfortabli un priekpilni ik dienu.

Kā aktivitātēs iesaistīt bērnus?

Ja domājat, ar kādiem paņēmieniem bērnu vai jaunieti ievilināt sportošanā, Kārļa Birmaņa ieteikums ir pašiem vecākiem būt bērna paraugam. Šī iemesla dēļ, ja piefiksējat, ka bērnam sāk trūkt fizisko aktivitāšu un vajadzētu vairāk kustēties, arī pašiem vecākiem jāsāk kustēties. Kopīga sportošana palīdz arī labāk iepazīt savu bērnu un kopīgi kvalitatīvi pavadīt laiku.