Skolu direktori atbalsta skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma

Skolu direktori atbalsta skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma

05. Mar 2018, 10:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Latvijas Izglītības vadītāju asociācija (LIVA) atbalsta Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumu par agrāku skolas gaitu sākšanu, to darot jau sešu gadu vecumā, apstiprināja LIVA prezidents Rūdolfs Kalvāns.

Kalvāns atzina, ka LIVA minēto jautājumu izskatījusi "gana detalizēti", un asociācija principiālus šķēršļus šādai reformai nesaskata. Viņš gan atzina, ka pēc pārejas perioda beigām ar atsevišķām grūtībām varētu saskarties dažas pašvaldības, taču, Kalvāna ieskatā, tas nav šķērslis, lai bremzētu likumprojekta virzību izskatīšanai Ministru kabinetā.

Asociācijas vadītājs uzsvēra, ka LIVA, ja likumprojekts nonāks līdz izskatīšanai Saeimā, aktīvi piedalīsies piedāvājuma apspriešanā, lai sagatavotu pēc iespējas kvalitatīvākus Vispārējās izglītības likuma grozījumus.

 IZM izskatīšanai valdībā iesniegusi grozījumus Vispārējās izglītības likumā, kas tostarp paredz skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma.

IZM iesniegto likumprojektu paredzēt skatīt tuvākajā Ministru kabineta komitejas sēdē, kas notiks 5.martā, liecina Ministru kabineta dienaskārtība.

IZM sola, ka plānotais 1.klasē apgūstamais mācību saturs un metodika tiks veidota atbilstoši bērnu vecumposmu īpatnībām sešu gadu vecumā apgūstamajam, un netiek paredzēts, ka sešu gadus vecajiem bērniem būs jāapgūst tas, ko pašlaik mācās septiņus gadus vecie bērni.

lauruxs87 lauruxs87 07. Mar 2018, 08:42

Šogad manam dēlam paliek 5 gadi un līdz ar to viņam nākamgad būtu jāsāk iet skolā. 🤔 Es esmu pret , jo tās būs pirmais gads kad viss tas sākās , līdz ar to ne kas īsti nebūs skaidrs un būs tāda muļļāšanās.

lauvinja lauvinja 06. Mar 2018, 07:25 ziemelbriedis

Piesakies vizītē pie Šadurska k-ga. Šorīt ministrs teica, ka būs speciāli pielāgotas telpas un mācību viela atbilstoši 6-gadīgo līmenim un vajadzībām.

Un ja tiešām viss tgiek pielāgots sešgadīgo apmācībai, tad man nav kļuvis skaidrs nafig 6 gadniekus stiept uz skolu, nevis nomainīt mācību programmu bērnu dārzā, kur jau ir piemērtas telpas un attiecīgi apmācīti pedagogi?

Idejai jau nav ne vainas, tikai iazpildījums sagādās galvassāpes vecākiem.

ziemelbriedis ziemelbriedis 05. Mar 2018, 18:44

Man joprojām nav skaidrs, ko sešgadnieki mācīsies pirmā klasē? To pašu ko 7gadnieki, vai tomēr vielu, kuru 7gadnieki, jau apguva dārziņā?
un īsti nav saprotams 6 ar 7gadniekiem atdalīs, vai laidīs kopējās klasēs???
Varbūt, ir zināms, kur šādu informāciju var izlasīt.P
Pašas bērnam ar sanāktu, ka būtu jāsāk mācības ekspermenta gadā ar ekspermenta vecumu 😃

lauvinja lauvinja 05. Mar 2018, 11:28

Konceptuāli jau viss ir pareizi, pielāgojam mācības sešgadīgo īpatnībām un uz priekšu. Man gan tā līdz šim nav bijis skaidrs ar ko pielāgotas mačības sešgadīgajiem skolā atšķirsies no tā ko šobrīd apgūst obligātajā pirmsskolas apmācības programmā.

Es saprotu, ka valstiski pareizi ir bīdīt sešgadīgos uz skolu, lai daudzviet nesaruktu strauji bērnu skaits skolās un nanāktos domāt par skolu slēgšanu.

Vienlaikus šis būs fantastisks "lāča pakalpojums" mazo bērnu vecākiem - ja šobrīd bērnudārzi strādā līdz 1🤓19 un bērna izņemšanu ir iespējams savietot ar parastu darba laiku, tad aizsūtot sešgadīgos uz skolu bērnu vecāki būs spiesti domāt, kā nodrošināt bērna nogādāšanu mājās savlaicīgi. Palielinātais bērna pabalsts šīs izmaksas noteikti nekompensēs.

Neticu, ka LV spēs piedāvāt problēmas kompleksu risinājumu, uzmetīs uz vecāku pleciem un izliksies, ka viss ir kārtībā.