Pusdienu kārbiņa bērnam: ko tajā likt, kā izvairīties no liekā svara

15. Sep 2015, 12:12 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā pagatavot bērnam līdzi ņemamās pusdienas, ko notiesāt ārpus mājas? Ar noteikumu, ka tām jābūt ne tikai gardām, bet veselīgām! Jā, bet joprojām aktuāls jautājums,  - kā tad to izdarīt? Ar mums pieredzē un padomos dalās Bērnu slimnīcas uztura speciāliste Olga Ļubina.

Bērnam jāuzņem visi viņa organismam nepieciešamie vitamīni un uzturvielas, kas palīdzētu viņam būt formā arī dienas otrajā pusē.

Viena no izplatītākajām problēmām pasaulē ir tieši bērnu liekais svars

Bērnu veselība ir ļoti svarīga, un reizēm mēs nepievēršam šim jautājumam pietiekoši lielu uzmanību, sevišķi, ja bērnam ir mazliet lielāks svars. Dažkārt vecākiem šķiet, ka tādos gadījumos nav pamata uztraukumam, lai gan vajadzētu vērsties pie ģimenes ārsta, lai saprastu, vai problēma nav tieši uzturā.

Problēma ir ļoti aktuāla, jo Latvijā katrs ceturtais pirmklasnieks ir jau ar lieko svaru. Katra bērna svars tiek rēķināts individuāli pēc dzimuma un pēc vecuma. Visiem bērniem vienā vecumā nav jāsver vienādi, un tomēr, ir jāzin, ka katru gadu jādodas uz profilaktiskajām apskatēm pie ģimenes ārsta, kas arī bērnus sver. Mammas redz, ka bērns aug, piemēram, neproporcionāli, pārāk ātri, viņa apģērba izmērs strauji mainās. Ģimenes ārsts var ieteikt izmaiņas uzturā, došanos pie uztura speciālista. Atkarīgi no stadijas, kādā vecāki atved bērnu, ir arī indikācijas.

Miegam ir liela nozīme

Astoņas stundas noteikti ir jāguļ katram bērnam, bet tikpat svarīgas ir arī fiziskās aktivitātes. Ja bērns ir 100% vesels, viņam ir arī svars ir normāls, attiecīgi jābūt 30% labai fiziskajai uzbūvei, un pārējie 70% attiecas uz veselīgu uzturu. Dažkārt bērniem, kas dodas uz sporta pulciņiem arī ir aptaukošanās problēmas, jo - viņi dodas uz pulciņiem vien dažas reizes nedēļā, bet pārējā laikā viņi var būt mazkustīgi, var spēlēt datorspēles un ēst, piemēram, sviestmaizītes.

Kā vecākiem turēties pretī bērna kārdinājumiem

Protams, ir tā, ka bērni vienmēr vēlas to, ko ēd vienaudži. Bet bērni ar lieko svaru ne vienmēr ēd ātrās ēdināšanas iestādēs, tieši otrādi - viņi, iespējams, neveselīgi taupīguma pēc, ēd mājās.

Viss atkarīgs no ģimenes ieradumiem, gatavošanas tehnoloģijām. Dažkārt pat mammas - pavāri neaizvieto krējumu ar bezpiedevu jogurtu, nedomā par mazāku tauku saturu ēdienos, tāpat nedomā arī par cukura lietošanu uzturā.

Ko likt bērnam pusdienu kastītē

Variācijas:

  • Pašā pamatā jābūt ūdenim, kas vienmēr jāatceras paņemt līdzi. Tad noteikti ir jāatceras par augļiem, sevišķi pievēršot sezonālajiem - rudenī tas būtu ābols vai bumbiers. Ja liekam maizīti, izvēlamies pilngraudu maizīti, plānā kārtiņā var smērēt sviestiņu, uzlikt pa virsu siera šķēlīti. Bet nevajag pārspīlēt ar maizīšu skaitu. Svaigais siers, kaloriju ziņā, būtu labāka alternatīva sviestam. Var likt gaļiņu, tomātiņu, gurķīti - bet NEVAJADZĒTU likt: desu, desas izstrādājumus, cīsiņus. Un neizvēlamies baltmaizi. Maizīte - VIENA. Var likt kastītē arī ķiršu tomātiņus, ko ērti apēst. Ja bērnam vairāk nekas netiek piedāvāts ēšanai skolā, var likt vēl vienu maizīti, ja tomēr skolā kaut ko ēd, tad pietiek tiešām ar vienu maizīti.
  • Ūdens, bezpiedevu jogurts, saldētās ogas vai svaigās, banāns, kā našķīti var likt žāvētus augļus: dateles, rozīnes - saujiņu.
  • Augļu salāti - ja bērns ēd kopā, var visu samaisīt, ja nē, var likt atsevišķi: mizotu kivi, ābolu, bumbieri, linsēklas - tējkaroti.
  • Pilngraudu maize (katru dienu maizīti nav jāēd) ar sieru, tomāts, paprika. Klāt, žāvētus augļus.
  • Jogurts, biezpiens (var abus jaukt kopā), banāns, mazliet medus, ogas, žāvēti augļi. Var pielikt klāt arī pilngraudu cepumiņus.

Pat, ja bērns neēd, viņam tomēr katru dienu ir jāpiedāvā daudzveidīgs ēdiens. Lietojiet pēc iespējas mazāk cukuru, sāli, garšvielu, kā arī - tauku. Padzerties var gan ūdeni, gan arī Spēka pienu, ja bērns sporto. Ja bērns nesporto, var piedāvāt parasto pienu.

Ja bērnam ir liekais svars, pašlaik Bērnu Klīniskās Universitātes slimnīcā, piesakoties pa e-pastu vai tālruni, var pieteikties uz lekcijām, kurās tieši šī tēma tiek izrunāta. Pie tam, šī iespēja ir bezmaksas!

Domājiet par bērnu veselību šodien!

Māmiņu Klubs