Psiholoģe Anna Kašina: Uzmanību, viedtālrunis!

Psiholoģe Anna Kašina: Uzmanību, viedtālrunis!

28. Sep 2016, 08:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pašlaik, pētot rakstus par smadzeņu un nervu sistēmas funkcionalitātei RSU, esmu nonākusi pie secinājuma, ka no mūsdienīgajiem gadžetiem ir vairāk kaitējums sasniedzams mūsu smadzenēm, nekā labums. Viedtālrunis bērnam - tas ir kā ēdināšana ar fast-food, smēķēšana un dažkārt alus ballītēs. Visdrīzāk, mūsu bērni nenomirs, bet veselīgāki nekļūs.

Kopumā, spēlējot azartspēles un spēles viedtālrunī, darbojas tās pašas smadzeņu zonas. Abrīnojami, ka ieeja kazino bērniem un pusaudžiem, tai pat laikā, ir aizliegta, bet spēļu spēlēšana, izmantojot viedtālruni, internetā, ir atļauta. Naudu var paprasīt un samaksāt gan vienā, gan otrā vietā.

Mūsdienās ir daudz pētījumu, kuros ir vairāk par amigdāla aktivizēšanos gadžetu lietošanasi laikā. Vispār, sistēma, kā sapratu, no neirofizioloģijas lekcijām izskatās aptuveni tā: Hormonālie atkarību mehānismi. Hipercirkulācijas un amigdāla-hipotalamo-hipofizarno-virsnieru sistēmas koncepcija.

Spēles laikā notiek šīs zonas pārstimulācija (viss lido, uzsprāgst, ir jāšauj, skan mūzika, mirgo gaismiņas, mainās attēli), attiecīgi arī neiromediatori, kas izdalās spēles laikā, vēl kādu laiku cirkulē smadzenēs. Un sākt pēc spēles kaut ko sajēgt citu, ir sarežģīti. Vēl vairāk, bērns visu laiku vēlas atkārtot šo spilgto, aizraujošo pieredzi. Gaming and Technology Addiction: Breakthroughs in Research and Practice.

Bet, vai zināt, ka neiromarketings speciāli māca iedarbināt visas šīs sajūtas, lai sāktu izdalīties hormoni, kas cilvēkam iepirkšanās laikā traucē ieslēgt kritisko attieksmi pret kāda pirkuma veikšanu. Tāpēc dārgos veikalos mums piedāvā šampanieti, dod šokolādes tāfelītes, ieslēdz lēnu mūziku. Neuromarketing: The New Science of Consumer Behavior.

Tātad, pēc tāda veida baudas centra aktivizēšanas, ko sniedz viedtālruņa lietošana, nevar vienkārši apsēsties un pildīt mājasdarbus, tīri fiziski. Vēl vairāk, atkarība izstrādājas arī tajā gadījumā, ja pa telefonu bērns rakājas it kā, lai atrastu ko svarīgu, vai sociālajos tīklos pakavētos.

Studentu vidū, piemēram, tika pētīts pat jauns fenomens "fantomās vibrācijas", kas ir simptoms atkarībai no telefona. Mēs to paķeram, lai pārbaudītu, vai kāds nav zvanījis? - The Phone That Wasn't There: 11 Things You Need to Know About Phantom Vibrations.

Attiecīgi, ja jūsu ģimenē kāds no radiem bieži lieto alkoholu, smēķē, ir bijis atkarīgs no narkotikām (ne tikai tuvējā radu lokā, bet arī vecmāmiņas, vectētiņi, tantes un brāļi), tātad, ģimenē pastāv līdzatkarība un uzvedības modelis, kas var liecināt par tieksmēm uz atkarībām (par ģenētiku es jau klusēju), un, ja vien būs tāda iespēja, atkarība var attīstīties.  20 Indicators for Co-dependency or Co-addiction.

Te arī seko mans personīgais viedoklis par to, ka gadžeti patiešām ietekmē smadzenes. Jo jaunāks cilvēks, jo lielākā mērā. Un nevis tāpēc, ka viņš ir atkarīgs pēc dabas, bet gan tāpēc, ka viņam ir veidošanās īpatnības (jāatceras, ka ir smadzeņu daļas, kas atbild par lēmumu pieņemšanu, analīzi, sintēzi, plānošanu, un tās veidojas periodā no 10 līdz 20 gadu vecumam).

Es domāju, ja bērns spēlē reizi mēnesī spēlītes vai tikai svētkos, viņš noteikti neies bojā. Bet te ir tāpat kā ar fast-food - ja baro ik dienas organismu ar ko tādu, jārēķinās ar sekām. Es to nedarītu. Paskatieties, kas notiek ar viņiem tālāk: топографические особенности биоэлектрической активности коры головного мозга у школьников с разной академической успеваемостью.
 
Īpaši, ja bērnam jau tāpat ir aizdomas par hiperaktivitāti, uzmanības traucējumiem, bijušas aizdomas par to, ka viņam varētu būt epilepsija, vai arī neirologs bērnam ir izrakstījis noofenu. Visdrīzāk, bērns ir redzējis kaut ko, kas viņu ir nobiedējis, un, ja reiz tā, tad ar viedierīcēm jābūt ĻOTI uzmanīgiem.

Katrā gadījumā, ja jūsu bērns ir jau ar viedtālruni labās attiecībās, spēlē spēlītes, tad uzlieciet viņam "vecāku ierobežojumus", lai jebkādu saturu un spēles viņš tomēr nevarētu spēlēt. Kaitējums no tām ir lielāks, nekā labums.

Godīgi sakot, man ir aizdomas, ka agri vai vēlu uz gadžetu iepakojumiem būs tomēr uzraksts par to, ka tās var izraisīt atkarību un būs aizgliegtas bērniem līdz 16 gadu vecumam.

20160927001319-81511.jpg

P.S. Mani bērni mani noteikti nositīs, kad uzzinās, ka viņiem netiks iegādāts viedtālrunis. Man - vāks.

P.P.S. Kad būs pieeja EBSCO, kas pagaidām nav iespējams, mēģināšu parakāties mūsdienīgākos mediķu pētījumos, lai atrastu, padalītos ar vēl kaut ko interesantu. Tāpēc saku - turpinājums sekos.

Аnna Kašina, psiholoģe

AVOTS: Maminklub.lv