Kā pareizi reaģēt uz bērnu nakts enurēzi?

Kā pareizi reaģēt uz bērnu nakts enurēzi?

08. Sep 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tavs bērniņš pilnībā ir atteicies no autiņbiksītēm, apguvis podiņmācību un viņam sākušās dārziņa gaitas. Bet pēkšņi tu saskaries ar negaidītu situāciju - nakts enurēzi. Kādai būtu jābūt pareizai vecāku reakcijai? Ieteikumos dalās psiholoģe Ludmila Paškeviča.

Pirmkārt, vecākiem jāsaprot, ka nekādā gadījumā nevajag pašiem no tā kaunēties. Ja bērniņš čurā gultiņā - tas nenozīmē, ka esat slikti vecāki vai jums ir slikts bērniņš.

Otrkārt, nekad, nekādā gadījumā nekaunini par to bērnu. Bieži gadās, ka bērniņš sāk slapināt gultiņā, un vecākiem par to ir kauns, viņi kaunas un kaunina arī bērnu. Viņiem šķiet, ka tā ir izlaidība, un bērniņš pats var tikt ar to galā. Bet tā šīs lietas nav atrisināmas, tas viss notiek neapzināti.

Tāpat, nevajag saasināti koncentrēt uzmanību uz šo problēmu. Ja misēklis ir gadījies, maksimāli mierīgi jākonstatē fakts, ka gultiņa ir slapja, un jāiedrošina bērniņš, sakot, ka citreiz tā negadīsies. "Jāvērš bērna uzmanība uz pozitīvu skatījumu nākotnē. Jā, gultiņa ir slapja, bet rīt var būt citādi," paskaidro psiholoģe.

Ludmila Paškeviča uzsver, ka lieka problēmas apspriešana provocē bērna apziņu uz viltus viedokli - viņš sāk domāt, ka ir slikts un nav pelnījis vecāku mīlestību. Jo vairāk morāla atbalsta saņems bērniņš, jo vieglāk viņam būs pārvarēt problēmu bez iejaukšanās no malas.

"Saņemot savas ģimenes palīdzību, bērniņš jutīs vēlmi un spēku pieplūdumu cīnīties ar problēmu, jāsaņem vien pareizs impulss - es esmu labs, man viss izdosies", - uzsver Ludmila Paškeviča.

Pacietību un iekšējo mieru, un tad arī viss izdosies!

Māmiņu Klubs

20121128173408-44521.jpg

Meklē atbalstu, noderīgus ekspertu padomus:

www.bernuenureze.lv