Kā iemācīt bērnu dzert ūdeni?

11. Sep 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ūdens dzeršana ir svarīga ikvienam no mums, bet jo īpaši bērniem sākumskolas un pirmskolas vecumā, kad bērni ir aktīvāki un tik daudz laika nepavada laika viedierīcēs, kā tas ir ar vecākiem bērniem.

Ģimenes ārste Jekaterina Āboliņa norāda, ka bērniem pirmsskolas un sākumskolas vecumā svarīgi dienā izdzert vismaz 1-1,5 l ūdens. “Svarīgi iemācīt bērnam pašam sekot līdzi izdzertā ūdens daudzumam, kā arī jāiemāca padzerties sporta stundu un aktivitāšu laikā,” uzsver ģimenes ārste.

Bērns, kurš aizmirsis padzerties, jūtas slikti, taču pats neapzinās sliktās pašsajūtas iemeslus. “Mēs kā pieaugušie zinām, ka fizisko aktivitāšu laikā ir jāpadzeras, bet bērnam to ir jāiemāca,” stāsta ģimenes ārste Jekaterina Āboliņa. Kā to iemācīt? Piemēram, iegādājoties ūdens pudeli ar interesantu zīmējumu vai arī piedāvājot bērnam pašam apgleznot pudeli, izdomāt interesantu veidu, kā padzerties no pudeles.

Ģimenes ārste uzsver, ka viens no labākajiem piemēriem, kā iemācīt kaut ko bērnam, ir rādīt piemēru pašam – veselīgi ēst, lietot pietiekami daudz šķidruma, šķērsot ielu pie zaļās gaismas, piesprādzēties automašīnā. “Ja pudele būs ar foršu zīmējumu vai jautrā krāsā, bērns redzēs, ka jūs dzerat ūdeni, arī viņš to darīs, atdarinot pieaugušo,” skaidro Jekaterina Āboliņa, atgādinot kādu angļu sakāmvārdu, kas vēsta – neaudziniet bērnu, audziniet sevi!