Izrādās, arī skolā tiek vākta fonda nauda

Izrādās, arī skolā tiek vākta fonda nauda

22. Aug 2019, 00:00 SkolēnaMamma SkolēnaMamma

Kā jums ar gatavošanos skolai? Jau bērnudārzā visus gadus tika lauzti šķēpi par fonda naudu, tāpēc priecājos, ka nu tas ir beidzies, taču, kā izrādās, šķiet, viss tikai sāksies. Izrādās, arī skolā tiek vākta fonda nauda.

Pirmdien skolā biju uz kārtējo klases sapulci, kur pirmais jautājums, ar ko skolotāja sāka sarunu, bija - nu, tad vienosimies par fonda naudu? Ko? Man gribējās iekliegties! Atkal jau vajag naudu? Piedevām, tik nekaunīgi, tieši ar šo jautājumu uzsākot sapulci gluži kā top, top tēmu, bez kuras bērni noteikti nespētu apgūt zināšanas skolā.

Nupat, kad esmu apsmadzeņojusi šo fondu būšanu, prātoju, kā gan mēs savulaik mācījāmies skolā? Kā mēs iztikām bez vajadzības nest papildu naudu? Fonda nauda domāta visādām vajadzībām klasē, kas, manuprāt, pieskaitāmas pie pamatvajadzībām. Piemēram, tam, lai bērniem būtu ūdens, ko padzerties.

Protams, protams, lai viss būtu skaisti iegrāmatos, par to, ka tiek veidots fonds, ir vecākiem jābalso. Vecāku sejās redzu neizpratni un neapmierinātību, taču rokas tiek paceltas tik un tā, jo:

  • neviens jau negrib būt tas ļaunais, kurš savam bērnam atņem vajadzīgo;
  • neviens negrib uzsākt skaļas diskusijas un skandālu;
  • neviens negrib jau pirms 1.septembra nonākt skolotājas “melnajā sarakstā”.

Tāpēc vienprātīgi tika nobalstots par fonda veidošanu. Un tālāk, protams, sākās skaļās diskusijas, cik lielu naudas summu gan no katras ģimenes iekasēt? Piecus eiro un tad semestra laikā “piemest” vēl klāt, varbūt desmit eiro? Beigās vienojās par 15 eiro uz pirmo mācību semestri.

Naudas maks kļuvis viegāks. Tagad gaidu, kad tiks izveidota vecāku WhatsApp čata grupa, kurā, cik dzirdēts no citu mammu pieredzes, būs pastāvīga kasīšanās, ņemšanās un neapmierinātība.

Cik liela ir jūsu fonda nauda 1.klasē vai arī bērnudārzā?

lauvinja lauvinja 23. Aug 2019, 08:15

Laine Pāruma
Pastāstiet, kur Latvijā skolās un bērnudārzos ir slikta ūdens kvalitāte, kuru nav ieteicams dzert?

Laine Pāruma Laine Pāruma 22. Aug 2019, 16:54

Ne visur ūdens no krāna ir labā kvalitātē un ūdens pirkšana manos gadījumos vienmēr ir bijusi vecāku prasība un ierosinājums ne mans kā pedagoga. Fonda naudu kā pedagogs cenšos tērēt maz,to tērējam lai rokdarbiem pirktu centralizēti lietas, kādus pārsteigumus bērniem par labiem sasniegumiem u.t.t

lauvinja lauvinja 22. Aug 2019, 14:22

Laipni lūdzam realitātē! Labā ziņa, ka jo lielāks aug, jo fonda nauda sarūk.

Ūdens pirkšanu esmu sekmīgi noprotestējusi - bezjēdzīga un nevajadzīga lieta.

Tas, kur fonda nauda noder cienestam klases vakaros, ziemassvētku paciņām, pavasara eksursijai un radošajām izpausmēm sākumskolā visādās mācībās, kur vajag pūkainas stieplītes, kartoņus un visādas citādas figņas. Viens no klases nopērk visiem un pārējiem par to nesāp galva. Nē, nu var to nedarīt (kā tas bija viena mana bērna gadījumā), un meklēt katram kur to trīs veida zaļo kartonu nopirkt vai spalvas krāsainas iegādāt, bet ērtāk tomēr centralizēti.

lauvinja lauvinja 22. Aug 2019, 14:19

Laine Pāruma
Vai kāds man var pastāstīt, kāda suņa pēc ir jāpērk ūdens, ja dzeramais ūdens labā kvalitātē tek no krāna?

Laine Pāruma Laine Pāruma 22. Aug 2019, 13:24

Esmu gan mamma, gan pedagogs. Fonda nauda bija arī manā laikā, kad mācījos skolā. No vecāku puses protams fonda nauda ir papildus slogs, bet no skolotāja puses tā ir nepieciešamība. Jo man kā pedagogam no savas algas nebūtu jāpērk ūdens klasei un citas lietas, kam tiek tērēta šī nauda. Protams, es uzskatu, ka tam vajadzētu būt sakārtota tā, ka skolas un pirmsskolas iestādes varētu to nodrošināt no sava budžeta līdzekļiem bet realitātē ir pavisam cita. Jūs taču arī savā darbā no savas nopelnītās algas to neizlietojat, lai pirktu lietas darbam? Un bezmaksas izglītība nozīmē to, ka mums nav jāmaksā gada maksa par mācīšanos skolā kā tas ir dažās valstīs.