Bērni vērtē: Inspektors TuTū Dailes teātrī

Bērni vērtē: Inspektors TuTū Dailes teātrī

05. Feb 2020, 16:02 Banija Banija

Man ir liels prieks, ka teātru repertuārs pēdējā laikā piedzīvojis jaunu uzrāvienu bērnu izrāžu ziņā. Ja Leļļu teātrī teju visas izrādes jau redzētas un mazais skatītājs jau izaudzis līdz skolas vecumam, ir labi, ja var aiziet arī uz kādu “lielo teātri”, pret ko Robertam ir milzu pietāte, jo teātris ir tik liels, iespaidīgs.

Yes, tagad bērniem ir ko redzēt arī Dailes un Nacionālajos teātros, tāpēc jau savlaicīgi sagādātas biļetes, lai varētu gūt kulturālu baudījumu un izbaudīt īstus svētkus, jo laiks kopā ar bērniem ir īsti svētki, kas mazajam paliek atmiņā vēl ilgi. Vismaz Robertam.

Šogad esam noskatījušies izrādi “Inspektors Tutū”, kas Dailes teātrī ir Intara Rešetina garadarbs. Izdevies uz visiem 100 punktiem, goda vārds, tāpēc ķeriet biļetes un noteikti apmeklējiet arī jūs!

Kā sākās teātra apmeklējums? Pirms braukšanas uz centru Roberts izteicās, ka labāk tomēr paliks mājās, negrib uz teātri. Nu, jūs jau zināt, katram gadās “viss ir slikti” dienas, tomēr, ja biļetes ir rokā, tad būtu grēks neiet, jo kad gan vēl būs tāda iespēja?

Noskaņojums skatītājam uzlabojās jau ieejot pa Dailes teātra durvīm, jo apkārt svinīgums, īpašas sajūtas.

Izrāde mazajā zālē, tāpēc pēc obligātās kūciņas un saldējuma kokteiļa (svētki taču) dodamies uz zāli, kur, neskatoties uz to, ka vēl nekas nav sācies, patiesībā, jau viss ir sācies. Priekškars ir atvērts un tēli jau darbojas, tā vien aicinot iesaistīties, piedalīties. Un patiesi, izrādes sākumā Brokoļu feja izaicina pāris mazos skatītājus uz brokoļu sacensību, kurā, kā jūs domājat, ko var laimēt? Protams, ka brokoli!

Bet laiks izrādei, kurā apvienots izcils aktieru sastāvs – Inita Sondore, Aldis Siliņš, Niklāvs Kurpnieks, Aija Dzērve, Akvelīna Līvmane, Sarmīte Rubule, Toms Veličko, Lidija Pumpure, Ieva Kerēvica.

Īsumā par izrādi – stāsts ir par policijas inspektoru TuTū, kurš, kā atzīst burvju spogulis, nav sevišķi gudrs. Paga, paga, teiksiet, ka burvju spogulis taču ir no Sniegbaltītes un es esmu kaut ko sajaukusi? Nē, nē, patiesībā, inspektoru TuTū apciemo neskaitāmi tēli, kurus atpazīsiet no dažādām pasakām. Labu gribēdams, viņš ar Brokoļu fejas burvju nūjiņas palīdzību panāk to, ka pasakas sajaucas, nekas nenotiek vairs pēc tā scenārija, kuru zinām no senām pasakām. Viss ir pilnīgā putrā, lai gan pats TuTū uzskata, ka paveikts viss pēc vislabākās sirdsapziņas.

Ha, un pa vidu visam arī velns Niklāva Kurpnieka tēlojumā. 10 punkti no 10 par šo tēlu, kas izcilo padarīja vēl izcilāku, liekot smieties vēl vairāk.

Kas liecina par to, ka izrāde noteikti jāredz un tā ir izcila? Brīdī, kad tika izziņots starpbrīdis, Roberts kļuva neizsakāmi pikts, jo… viņš negribot nekādu starpbrīdi, viņš gribot skatīties tālāk! Vai gan var būt vēl labāks kompliments no mazā skatītāja puses? Tāpat kā Roberta paziņojums, ka viņš šo izrādi grib redzēt vēl vienu reizi. Vai bieži dzirdat šādus vārdus no sava bērna?

Mājupceļā Roberta noskaņojums bija pilnīgi pretējs tam, kāds tas bija braucot uz teātri, - visu ceļu līdz mājām pētījām, skatījām izrādes programmiņu, pārrunājām sižetu. 

Krāsaini, koši, aizraujoši, muzikāli, smieklīgi, iesaistoši. Tas viss kopā apvienots vienā teātra izrādē. Niansēti un gaumīgi joki, par kuriem smiesies arī pieaugušie. Nekā lieka, nekā iztrūkstoša.

P.S. Vēl tagad, kad izdzird kaut kur vārdu "TuTū", Roberts man saka: "Tu atceries to foršo teātri?"