Gatavojamies skolai: skolēnam piemērota darba vide un draudzīga skolas soma

25. Aug 2016, 08:32 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pilnās skolas somas svaram jābūt 10 – 15 procenti no paša somas nesēja – skolēna – svara. Mugursomu nevajag nest uz viena pleca!

Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka bērniem jaunākiem par deviņiem gadiem pilnas skolas somas svaram jābūt 2,5 - 3,5, kg, vecumā no deviņiem līdz 11 gadiem somas svars ir noteikts 3,5 - 4 kg, 12 - 13 gadu vecumā somas svars drīkst būt 4 - 4,5 kg, 14 - 15 gadu veciem bērniem somas svars drīkst būt 4,5 - 5 kg, no 16 gadiem somas svars drīkst būt 5 kg un vairāk.

Speciālisti raidījumā Ģimenes studija atgādina, ka vajadzētu iegādāties ergonomisko skolas somu ar regulējamiem rokturiem un stingru mugurpusi. Uzliekot somu plecos, tās augšējai malai jābūt plecu augstumā. Ja rokturi nepareizi noregulēti, bērns izmaina gaitu, ar smagu somu bērns saliecas uz priekšu.

Gatavojamies skolai: Ģimenes studijā ar ekspertu palīdzību šoreiz meklējam veselībai draudzīgāko skolas somu, augumam piemērotāko darba galdu un krēslu. Diskutējam arī par to, kā skolēnam piemērota vide ietekmē mācību rezultātus. Raidījuma viesi: fizioterapeite Īrisa Mudrija, Valsts Sporta medicīnas sporta centra sporta ārste Dace Augstkalne, Rīgas Stradiņa Universitātes Anatomijas un antropoloģijas institūta asociētā profesore Silvija Umbraško, RSU Aroda un vides medicīnas katedras docente Marija Avota un Rīgas Teikas vidusskolas skolotāja un direktora vietniece izglītības jomā Solvita Melne.

Radio raidījumu Ģimenes studija klausies zemāk>>

Vai tava skolēna darba vieta ir pareizi iekārtota?

Māmiņu Klubs

lauvinja lauvinja 25. Aug 2016, 08:49

Par to kādai jābūt skolēna somai - ergonomiskai un taml., runā katru gadu. Par normām cik drīkst nest arī. Bet vai izglītības ministrija izstrādājot izglītības standartu ir grāmatu/burtnīcu un citu nepieciešamo skolas lietu svaru sarēķinājusi un ņēmusi vērā?