Apceļojam Latviju –Rauna

Apceļojam Latviju –Rauna

20. Jul 2019, 11:38 lauvinja lauvinja

Rauna šķiet ir īsti nenovērtēta vidzemes pērle ar senu vēsturi.  Ideāla vieta laika kādas brīvdienas pavadīšanai svaigā gaisā.

Raunas apskati var sākt ar Tūrisma informācijas centra apciemojumu, kur var saņemt arī pilsdrupu skatu torņa atslēgu.  Jāņem vērā, ka Tūrisma informācijas centrs svētdienās nestrādā. Diemžēl mēs bijām tieši svētdienā un skatu tornī tā arī netikām.

Izblandījāmies pa pilsdrupām, pabaudījām smukos skatus.

Blakus pilskalnam ir arī izziņas taka.

Nolikām auto pie veikala TOP pašā centrā un tālāk devāmies apkārt dzirnavu dīķim. Vispirms līdz ūdensdzirnavām, tad pāri pa tiltiņu, kalnā augšā pa kāpnītēm. Daļa no kāpnītēm gan mazliet apdrupušas. Tad pa kreisi meklēt smuko Velnalu.

Velnala ir salīdzinoši neliela baltu smilšu ala.

Turpinām uz priekšu pa taciņu, mielojot acis ap dzirnavu dīķi, skaitot vardītes ūdenī. Nonākam līdz atpūtas vietai. Tad garām veselīgo čipšu ražotnei, kur gan nemanām nekādu rosību ceļš ved uz Tanīsa kalnu, kas ir sens pilskalns.

Kalna augstums ir 60 metri virs jūras līmeņa un 25 metri virs Dzirnezera līmeņa.  Tas bija viens no lielākajiem un visvairāk nocietinātajiem seno latgaļu pilskalniem. Kalns ticis apdzīvots jau kopš 6. gadsimta pirms mūsu ēras. Pastāv iespēja, ka šeit varētu būt bijusi Satekles pils, kurā valdīja seno latgaļu virsaitis Rūsiņš. No kalna paveras skats uz Raunas pilsdrupām, Raunas baznīcu, Dzirnezeru un dzirnavām, Raunas upi un Līčupi.

Dodamies atpakaļ uz auto un nu uz slavenāko apkārtnes tūrisma objektu –Raunas Staburagu. Raunas Staburags ir unikāls pēcledus laikmeta dabas objekts - iezis- avotu veidots saldūdens kaļķiežu atsegums un ir raksturīgākais šūnakmens veidojums Latvijā. Tas veidojies avotkaļķiem izgulsnējoties un sacementējoties.

Objekts ir aptuveni 3,5 m augsts un 17 m garš šūnakmens veidojums, tas veidojies sūnām pārkaļķojoties kalcija karbonātu saturošajā avota ūdenī daudzu gadsimtu laikā. Avots, kas plūst pāri Staburagam, turpina to audzēt arī mūsdienās. Kraujā ir līdz 1,1m augsta un līdz 1,3m dziļa niša, kurā plūst nogāzē iztekošo avotu ūdeņi.

Kopējais kāpņveidīgās kraujas garums ir 35 m. Apraksts par Raunas Staburagu ņemts no Cēsu Tūrisma lapas.

Pie Staburaga iekārtota arī atpūtas vieta, kas lieliski var kalpot par piknika vietu.

Raunā ir vietējo ražotāju veikaliņš, kurš arī diemžēl svētdienās nestrādā.

Raunu apciemomām pavasarī, kad daba vēl tikai modās, tādēļ bildēs viss nav koši zaļš.