5 BROKASTU RECEPTES bērndārzniekiem un skolēniem

5 BROKASTU RECEPTES bērndārzniekiem un skolēniem

18. Sep 2017, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazāko klašu skolniekiem, salīdzinot ar pirmsskolas vecuma bērniem, pieaug ne tikai fiziskā, bet arī intelektuālā slodze, palielinās stresa līmenis saistībā ar pirmajām atzīmēm, jauno sociālo lomu un dažkārt arī vecāku gaidu un cerību neattaisnošanu. Lai tiktu ar to visu galā, nepieciešams daudzveidīgs uzturs, jo ikdienas ēdienkartē jābūt daudz vitamīniem un mikroelementiem. Pats svarīgākais - sātīgas, veselīgas brokastis!

Sākumskolā kalorijas un barības vielas faktiski neatšķiras no tā, ko ikdienā brokastīs būtu jāapēd skolniekiem. Bet, ja atbildība par pirmsskolniekiem ir uz audzinātāju pleciem, jo viņi ēd dārziņā, tad skolas vecuma bērni tomēr ēd mājās, un te nu bez pieaugušo kontroles un palīdzības neiztikt. Skolēnam ir arī pašam jābūt atbildīgam, un jāsaprot, ka gāzētie dzērieni un čipsi nav tās lietas, kas jāiegādājas katru dienu. Labi, ja bērnu iespējams pieradināt ņemt līdzi uz skolu uzkodas: ābolus, bumbierus, banānus vai veselīgās maizītes - pilngraudu maizi, sieru, tītara gaļas šķēlīti, vistas ruletes šķēlīti, gurķīšus ripiņās vai salātu lapas.

Protams, par biezputru varētu runāt ilgi, bet ne visi bērni ar prieku to katru dienu ēd. Un vienalga, vai tā būtu rīsu pārslu, vai auzu pārslu biezputra, ar laiku tā apnīk. Nolēmām piedāvāt jums dažas citas brokastu receptes, kas dažādotu bērna rīta ēdienkarti!

PIRMDIENA

Medus-banāna smūtijs

Nepieciešamās sastāvdaļas: pusglāze piena, pusglāze dzeramais jogurts bez piedevām, 1 karote linsēklas, 1 karote zemesriekstu sviesta, 1 tējkarote šķidrs metus, 1 nogatavināts banāns.

Visu sagriež gabaliņos, kas griežams, saliek vienā traukā, aplej ar šķidrajām sastāvdaļām un sablendē līdz vienmērīgai konsistencei.

OTRDIENA

Torteloni ar Rikottas sieru un spinātiem

Vajadzēs: 300gr miltu, 3 olas, mazliet sāls

PIldījumam: 300gr spinātu, 180gr Rikottas siera, 3 karotes rīvēta Paramezan siera

Sagatavot mīklu der jau savlaicīgi, to tad ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī. Kamēr mīkla atpūšas, gatavojam pildījumu: vāram spinātu, nokāšam, smalki sagriežam. Spinātu sajauc ar Rikottas sieru un Paramezan sieru, mazliet pieliek sāls.

Mīlu izrullē plānu un sagriež kvadrātiņos. Liek uz katra kvadrātiņa mazliet pildījuma, un izveido no mīklas tādu kā trīsstūrīti, aizspiežot galiņus ciet. Vāriet tortelloni mazsālītā ūdenī un pasniedzat ar nelielu gabaliņu sviesta.

TREŠDIENA

Tītargaļas maizīte, āboli un Čederas siers

Vajadzēs: divas šķēles pilngraudu maizes, Čederas siera šķēli, nelieluas vārītas tītara gaļas gabaliņus - divus, plānas ābola šķēlītes, mazliet sviesta

Sviestu smērē plānā kārtiņā uz abām maizes šķēlēm. Liek vienai maizītei virsū gaļiņu un ābola šķēlītes. Sieru var likt gan iekšpusē, gan arī virsū uz maizītes un tad maizīti pacept mazliet cepeškrāsnī.

CETURTDIENA

Spāņu omlete

Vajadzēs: 5 olas, 300gr kartupeļu, 1 sīpols 3 karotes olīveļļas, mazliet sāls un svaigi maltu piparu.

Nomizotus kartupeļus sagriež plānās šķēlītēs, sagriež arī sīpolu šķēlītēs, apcep visu divās karotēs olīveļļas. Pievieno mazliet sāls. Pēc tam apmēram 15 minūtes uz mazas uguns pasaulē. Sakuļ olas, pievieno tām mazliet sāls un aplej visus kartupeļus un sīpolus. Kārtīgi samaiza, pievieno karotīti olīveļļas un gatavo uz mazas uguns. Kad olas ir apcepušās, omleti apgriež un cep vēl 2 minūtes.

PIEKTDIENA

Ķirbju pudiņš

Vajadzēs: 150gr ķirbja, 2 olas, 1 karoti cukura, 1 karoti miltu, 100gr biezpiena, pusi tējkarotes sodas, sāli.

Ķirbi sagriež mazos gabaliņos, liek katliņā un sautē 2-3 minūtes ar vāku. Olas sakuļ ar cukuru un miltiem, pēc tam piejauc masai biezpienu. Pievieno sodu un mazliet sāls. Vēlreiz visu sajauc, līdz masa viendabīga. Ķirbi pārliek lielākā traukā, kas ieziest ar sviestu. Uz ķirbja liek olu-biezpiena maisījumu, izlīdzina un gatavo bez vāka, cepot apmēram 3 minūtes.

Gardas brokastis ik dienu!

Māmiņu Klubs