Vai bērni, kuri zīmē, ir gudrāki?

Vai bērni, kuri zīmē, ir gudrāki?

30. Jan 2010, 18:08 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Valda Ošiņa rakstāmlietu pārstāve Jūlija Gavrovska atklās mazās patiesības par zīmēšanas un rakstīšanas nozīmi bērna attīstībā. Lasi arī par interesantiem pētījumiem saistībā ar šīm prasmēm!

Spēle nav tikai spēle

Vai esat pamanījuši, ka bērni un jaunieši aizvien vairāk laika velta televīzijai un datoram? Aptaujas dati liecina, ka 2 gadus veci bērni pavada pie televizora jau aptuveni 1 stundu, bet padsmitgadnieki datorspēlēm un internetam spēj veltīt turpat vai visu dienu.

Kā šie elektroniskie mediju džungļi ietekmē mūsu atvases? Ja pirmsskolas vecuma bērnam lūgtu uzzīmēt cilvēku, atklātos pārsteidzoša pretruna – bērns, kurš skatās TV vairāk nekā 3 stundas dienā, uzzīmēs daudz abstraktāku cilvēciņu, salīdzinot ar bērnu, kurš skatās TV ievērojami retāk.

{pic:zimejumi}

Zīmējuši pirmsskolas vecuma bērni,

a)      kuri skatās TV līdz 1 stundai dienā;

b)      kuri dienā skatās TV vismaz 3 stundas;

c)       kuru klātbūtnē tiek izsmēķētas vismaz 20 cigaretes dienā.

 

Eksperti ne tik ļoti uzsver TV un datora negatīvo ietekmi, bet izceļ rokdarbu pozitīvo ietekmi uz bērna attīstību. Ir pierādīta spēcīga saikne starp radošiem rokdarbiem un bērna garīgo spēju attīstību. Pedagoģijas metodiķi veikuši pētījumu un atklājuši, ka bērna motoriskās kustības nav atkarīgas tikai no muskuļiem un locītavām. Lieliskus rezultātus pētījumā demonstrēja tie bērni, kuri ikdienā daudz zīmē, krāso, raksta un veido - viņiem neironu savienojumi smadzenēs veidojas ātrāk, līdz ar to ātrāk attīstās atmiņa un spēja labāk apgūt mācību vielu, kā arī sociālās prasmes acīmredzami ir daudz attīstītākas. Pasaulē pazīstams metodiķis Dr.Klaus Lumma atzīst, ka krāsaini, tematiski zīmējumi ir lielisks sākums. Viņš iedrošina vecākus aktīvi piedalīties bērna izklaidēs: „Jo agrāk un patiesāk jūs ieinteresēsiet savus bērnus pašiem radoši darboties, jo labāk attīstīsies viņa racionālā domāšana un emocionālā inteliģence.”

 

Vēl viens interesants pētījums

 

Cilvēki ir krasi mainījuši paradumus komunikācijā. Līdz minimumam sarucis ar roku rakstīto ziņu daudzums, jo mūsdienu cilvēks komunicē pārsvarā ar datora, mobilā telefona, interneta, e-pasta, čata un SMS palīdzību. Aptaujas dati liecina, ka Eiropā aptuveni 40% pensionāru un tikai 5% 15-24 gadus vecu jauniešu ar roku raksta regulāri! Vai rakstība ar roku ir kļuvusi lieka? Mūsdienu neirobiologi to apstrīd, apgalvojot, ka rakstīšanai ir būtiska nozīme bērna attīstībā. Lai to pierādītu Stīvs Grahams, Vanderbiltas Universitātes izglītības zinātnieks no ASV, veica interesantu pētījumu. Viņš noorganizēja vairākām sākumskolas klasēm glītrakstīšanas stundu 3 reizes nedēļā. Mācību kursa beigās šie skolēni ne tikai rakstīja ātrāk, salīdzinot ar citiem atbilstoša vecuma skolas biedriem, bet arī spēja izteikt savu viedokli daudz sarežģītākos, saliktos teikumos. Arī valodu apguve ir ātrāka, ja mācību procesa laikā raksta ar roku. Lūk, vēl viens pierādījums, cik ļoti svarīgi bērnībā ir daudz zīmēt, līmēt, rakstīt un veidot. Turklāt tas ir tik interesanti, īpaši tad, ja mazais mākslas darbs kļūst par dāvanu.

 

Lielisks bērna sabiedrotais

 

Jāņem vērā, ka rakstāmlietām un zīmēšanas piederumiem jābūt atbilstošiem bērna vecumam un spējām. Arī dizainam jābūt pietiekami pievilcīgam, lai bērns sākotnēji mācību procesu uztvertu kā aizraujošu spēli.

Pamatojoties uz šīm zināšanām, Faber-Castell izstrādājis kvalitatīvu un katrai vecuma kategorijai atbilstošu produkciju. Tradīcijām bagātā vācu kompānija arī sadarbojas ar pedagogiem, metodiķiem un pat universitātēm, piemēram, ar Hārvardas Izglītības institūtu.

{pic:logo}

Sākumā bērni zīmē un raksta, izmantojot plašus vēzienus, tāpēc viņiem atbilstoši būs zīmēšana ar vaska krītiņiem. Ja tas ir iespējams, dodieties kopā uz mājas pagalmu zīmēt ar asfalta krītiņiem dažādas spēles un dzīvnieciņus.

{pic:krits}

Tas palīdzēs apgūt kustību secību, ritmu, attīstīs pareizu satvērienu un sadalīt zīmēšanas plakni. Lielisks piemērs ir arī šie vaska krītiņi, jo ir resnāki par parastiem. Katrs krītiņš ir ietīts savā papīra apvalciņā.

{pic:kritini}

Pirmajos skolas gados bērna motoriskās kustības dažādosies, veidosies sava īpašā rokraksta iezīmes. Zīmēšana un krāsošana ir neatņemama bērna izteiksmes sastāvdaļa, veicinot arī neironu darbību. Faber-Castell piedāvā dažādus radošos komplektus un spēles, kur bērns apgūst krāsu jaukšanas principus un attīsta atmiņu. Arī tie ir sadalīti atbilstoši vecuma grupām.

 

Lai iemācītos rakstīt, bērnam sākotnēji nepieciešama tāda rakstāmlieta (zīmulis vai pildspalva), kas var izturēt spēcīgu spiedienu. Mazā roka vēl nav pieradusi pie trīs pirkstu satvēriena, tāpēc vieglāk rakstīt vai zīmēt būs ar resnāku rakstāmrīku. Tāpēc mazajam māksliniekam piemēroti ir tieši Jumbo Grip zīmuļi. Trīsšķautņu forma palīdzēs attīstīt trīs pirkstu satvērienu, neslīdošie lakas punktiņi vēl jo vairāk atvieglos krāsošanu. Visas krāsas ir ļoti košas un šķīst ūdenī, tāpēc tās var izmantot arī kā akvareļkrāsas. Jāpaņem tikai otiņa un neliels ūdens trauciņš un jāsāk eksperimentēt. Šis process būs ļoti aizraujošs – vērot kā zīmējums pārtop un kļūst vēl košāks un interesantāks.

Liels ieguvums ir arī vecākiem! Tā kā visiem Faber-Castell zīmuļiem grafīts ir ielīmēts korpusā, tas ir izturīgāks pret spiedienu un lūšanu, kā arī grafīts nesašķeļas, ja zīmulis nokrīt uz grīdas. Līdz ar to vecākiem nevajadzēs pavadīt ilgu laiku, asinot zīmulīšus. Turklāt Jumbo zīmuļi ir ļoti ekonomiski, jo tie retāk lūzt, nevajag lieki asināt un krāsu grafīts ir resnāks. Bērns zīmuli izzīmēs līdz pašam galiņam. Lai atšķirtu savus no cita bērna zīmuļiem, uz katra ir vietiņa vārda uzrakstīšanai.

{pic:faber}

Iegādājoties kādu no Faber-Castell produktiem, par bērnu un vecāku ieguvumiem varētu stāstīt vēl ilgi. Svarīgi vien būtu uzsvērt, ka šī produkcija ir videi draudzīga un cilvēka veselībai nekaitīga. Zīmuļu laka un punktiņi ir uz ūdens bāzes, kā arī ražošanā izmantotie koki ir speciāli audzēti plantācijās, kas pieder kompānijai.

Zīmējumu konkurss

Piedalies zīmējumi konkursā "Mans sapņu zīmulītis" un līdz 16.augustam atnes sava bērna zīmējumu uz veikalu „Valda Ošiņa rakstāmlietas”. Kvalitatīvo skolas un biroja preču veikals atrodas Elizabetes ielā 63, Rīgā.

Jaukākā darba autors balvā saņems Faber-Castell Jumbo Grip zīmuļus. Lūdzam zīmējuma otrā pusē norādīt autora vārdu, uzvārdu, vecumu un kontakttālruni. Kā arī māmiņas aicinām iepazīties ar veikala plašo sortimentu un izvēlēties sev interesējošās preces. Tur Jūs apkalpos zinošas un laipnas pārdevējas. Veikalā ir arī vieta, kur novietot ratiņus, un lielākiem bērniem – pazīmēt.

Veikala tālr.: 6724 2849.

logo