Uz skolu 6 gados?!

Uz skolu 6 gados?!

18. May 2010, 20:19 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vakar Māmiņu Kluba radio studijas viesi runāja par iespējamo 6 gadīgo bērnu laišanu skolā jau no nākamā gada 1. septembra. Pēc studijas viesu teiktā, šis lēmums ir nepārdomāts un neargumentēts, kas bērnam nodarītu vairāk pāri nekā sniegtu reālu ieguldījumu bērna attīstībā.

 

Ekspertu viedoklis

 

Rasma Purmale, pirmsskolas izglītības iestādes „Madariņa” vadītāja: „Protams, ka vispirms tā ir vecāku izvēle, vai bērns skolas gaitas uzsāks no 6, 7 vai 8 gadiem. Runājot par šīm likuma izmaiņām, mana kā vadītājas nostāja ir noteikti nē, jo, lai gan izmaiņas pašas par sevi nebūtu sliktas, bet katrām izmaiņām jābūt pamatotām – ko tās dos bērnam un viņa attīstībai. Arguments, ka ārzemēs bērni beidz ātrāk skolu un iekļaujas darba tirgū, nav pamatots mums Latvijā dzīvojošajiem.”

 

Inguna Vārtiņa, pirmsskolas izglītības iestādes „Patnis” vadītāja: „Vecākiem ir neziņa un arī pašiem pedagogiem ir neziņa par to, kā tiks pieņemti lēmumi. 6 gadīgo bērnu apmācību mēs varam jau pašreiz it kā nosaukt par pirmo klasi, jo nodarbības, ko bērns apgūst 6 gados, to darīs arī 1. klasē. Es būtu par šīm pārmaiņām, ja būtu atbilstoša vide, t.i., ja bērns netiktu raustīts un paliktu bērnudārza telpās, bet tiktu tikai mainīts nosaukums.”

 

Laila Lāce, pirmsskolas pedagoģe: „4 gadus esmu strādājusi ar 5 gadīgajiem un 6 gadīgajiem, lai sagatavotu viņus skolai un jāsaka, ka šajos gados pēc vecāku iniciatīvas tikai viens bērns 6 gados bija gatavs uzsākt skolas gaitas šajā vecumā. Es uzskatu, ka 6 gados bērnam būtu jāatrodas bērnudārzā piemērotā vidē. Arī mans personīgais viedoklis ir noliedzošs. Lai gan mans bērns jau 5 gados lasīja un rēķināja, man nevienu mirkli nebija doma, ka varētu bērnu ātrāk palaist skolā, jo 6 gados bērns nav emocionāli, psiholoģiski gatavs.”

 

Ja skatāmies no bērna vajadzībām, tad iepludināšana lielā masu skolā nav nekas pozitīvs un var pat izdarīt pāri bērnam. 6 gados bērns vienkārši nav gatavs šai sistēmai, kādā strādā mūsu skolas. Bērnam ir savs režīms, pēc izvēles var gulēt diendusu vai atpūsties, ir arī īpaša ēdienkarte. Gada laikā nav iespējams mainīt vidi un mācību programmu, lai bērni 6 gados pilnvērtīgi spētu uzsā kt skolas gaitas.

 

Pirms tik būtiskām izmaiņām visā sistēmā būtu tikai loģiski, ja būtu veikts kāds pētījums par to, vai 6 gadīgie, vismaz lielākā daļa, ir gatavi skolas gaitām, taču diemžēl šāda pētījuma nav. Interesanti, ka nav arī īsta pamatojuma, kāpēc tika atcelta 6 gadīgo apmācības programma pirmajā klasē 90tajos gados.

 

5 gados jāapgūst 6 gadu mācību saturs

 

Lai gan 1. un arī 2. klasē daļa mācību notiek un notiktu rotaļu veidā, kā bilst Māmiņu Kluba eksperti, 6. klasē bērniem būtu jāpieslēdzas šim līmenim. Tas nozīmē, ka 5 gados bērniem būtu jāapgūst 6 gadu mācību saturs.

 

Laila Lāce uzskata, ka šī 5 gadīgo un 6 gadīgo bērnu sagatavošana skolai bija ļoti laba. Ja sagatavošanas grupa atrodas nelielā skoliņā un ja telpas ir sagatavotas, tad viss ir kārtībā un bērns jūtas labi. Tomēr vasaras sākumā, kad paziņoja, ka 5 gadīgo un 6 gadīgo apmācība nav obligāta, daudzos lauku bērnudārzos šīs grupas slēdza un tagad šie bērni sēž mājās nesagatavoti skolai.

 

Informācijas apjoms

 

Svarīgi ir tas, cik liels informācijas apjoms bērnam ir jāsaprot. Protams, reiz pienāk vecums, kad bērns spēj uztver daudz un interesantas informācijas, tomēr 12 gados, kad skolā sākas eksaktie priekšmeti, tas vēl nav.

 

Dodoties uz skolu agrākā vecumā, bērns ātrāk izstrādās savus resursus, kas var beigties ar problēmām skolā un dažādām psiholoģiskām problēmām.

 

Tāpēc, mīļie vecāki, atkarībā no bērna psiholoģiskās un fiziskās attīstības izmantosim savas tiesības laist bērnu +/- 1 gadu skolā ātrāk vai vēlāk kā noteikts izglītības likumā! Tas, vai bērns uzsāks skolas gaitas 5, 6 vai 7 gadu vecumā ir atkarīgs tikai no mums pašiem!

 

Noklausies radio raidījumu par skolas gaitu uzsākšanu 6 gados ŠEIT!

Muuna Muuna 08. Oct 2009, 09:58

ļoti jauki - mans bērns noteikti vēl sešos gados uz skolu netaisīsies. visu mūžu jau ir jāmācās un tāpēc vien viņš nebūs sliktāks par citiem, kas tur sāk no 6. gadiem.