Rakstnieces skolas bērniem stāstīs, ko nodara atkarība no narkotikām

Rakstnieces skolas bērniem stāstīs, ko nodara atkarība no narkotikām

28. Dec 2010, 11:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Andra Manfelde un Maira Asare stāstīs skolēniem par atkarību no narkotikām

Trešdien, 2010.gada 24.martā, plkst.12:00 Rakstniecības un mūzikas muzejā (Pils laukums 2) interaktīvā projekta un izstādes "Kas cilvēks spēj cilvēkam būt?" ietvaros notiks tikšanās ar rakstniecēm Andru Manfeldi un Mairu Asari. Tikšanās laikā rakstnieces stāstīs par savu dzīves pieredzi - narkotiku atkarības radītām problēmām un ceļu atpakaļ no atkarības brīvā dzīvē.

 

Andra Manfelde dzimusi 1973.gadā. Pirmās rakstnieces publikācijas lasāmas žurnālā "Karogs" 2002. gadā. Andra Manfelde ir vairāku literāro konkursu laureāte (literārā žurnāla "LUNA" redakcijas "Gada balva 2003" par labāko debiju dzejā; uzvara Dānijas Kultūras institūta Hansam Kristianam Andersenam veltītajā pasaku konkursā 2004.gadā; Ojāra Vācieša prēmija par dzejas krājumu "Tranšejas dievi rok" 2005.gadā). 2005.gadā izdots Andras Manfeldes autobiogrāfiskais romāns "Adata", kura centrā atkarība no narkotikām. 2006.gadā pēc romāna motīviem tapusi Andras Manfeldes un Zigmara Liepiņa muzikālā drāma "Adata".

 

Maira Asare dzimusi 1960.gadā, viņas pirmais dzejas krājums "Kas ar dzeguzi spēlējas" iznācis 1995.gadā un gadu vēlāk saņēmis Dzejas dienu balvu. 2003.gadā par narkotiku lietošanu un tirdzniecību Maira Asare nonāca cietumā, kur ieslodzījumā pavadīja vairāk nekā trīs gadus. Cietuma pieredze devusi ierosmi prozas grāmatai "Sieviešu zona" (2009). Tagad rakstniece cenšas dzīvot jaunu, no narkotikām brīvu dzīvi.

 

Izstāde "Kas cilvēks spēj cilvēkam būt?" notiek Eiropas gada cīņai pret nabadzību un sociālo atstumtību ietvaros. To veido muzeja ekspozīcija un skolēnu radīti darbi - plakāti, zīmējumi, instalācijas. Izstāde būs apskatāma līdz maija vidum, un tās laikā muzejā norisināsies virkne pasākumu. Informācija par pasākumiem Rakstniecības un mūzikas muzeja mājas lapā www.rmm.lv!

 

Izstāde aicina domāt par nabadzību, atstumtību, dažādību, draudzību, citādību, vardarbību - parādībām un sajūtām, ar kurām ikdienā sastopas ikviens. Šīs tēmas arī latviešu literatūrā ir ļoti aktuālas. No vienas puses, šodienas sociālo attiecību modeļi nereti kavē saskatīt traģēdiju tā laika acīm, piemēram, mūsdienās nepilnas ģimenes ar vienu apgādnieku šķiet pierasta, ja ne gluži normāla parādība. No otras puses, dzīve un cilvēki Latvijā nemaz tik ļoti nav mainījušies - ar sociālajām problēmām sastopamies gan latviešu literatūras klasikā, gan šodienas dzīvē. Izstādē aicinām iepazīties ar dažādiem bēdu stāstiem, kas uzmanību pievērš ar tēmu un motīvu atkārtošanos. Izstādē vēlamies izcelt tipisko, gandrīz statistiku veidojošo tēlu un sižetu aspektu aplūkotajos darbos.

 

Ieejas maksa skolēniem Ls 0,50, pieaugušajiem Ls 1, skolēnu grupu pavadošiem pedagogiem ieeja bez maksas (cenā iekļauts izstādes un pasākuma apmeklējums).

 

Rakstniecības un mūzikas muzejs pateicas skolām, kuras iesaistījušās izstādes veidošanā, centram "Dardedze", nodibinājumam "Palidzesim.lv", Labklājības ministrijai un citiem, bez kuru palīdzības izstāde nebūtu varējusi tapt.