Puse Latvijas iedzīvotāju pirmo skolas dienu atzīmē,  ieturot svētku maltīti

Puse Latvijas iedzīvotāju pirmo skolas dienu atzīmē, ieturot svētku maltīti

12. Jun 2012, 10:42 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Veikalu tīkla „Maxima” veiktajā aptaujā noskaidrots, ka vairākums Latvijas iedzīvotāju 1.septembri uzskata par īpašu svētku dienu - katrs otrais to atzīmē, kopā ar ģimeni ieturot īpašu svētku maltīti vai galdā ceļoti torti un citus kārumus. Aptaujā Latvijas iedzīvotāji dalījušies arī ar spilgtākajām un smieklīgākajām skolas laika piezīmēm, kā arī nosaukuši mīļākos un nīstākos mācību priekšmetus.

 

Aptaujātie atzīst, ka sagatavošanās 1.septembrim prasa daudz laika un naudas – teju puse respondentu uzskata, ka skolas piederumu iegādei vienam skolēnam nepieciešami vismaz 70, bet visticamāk - vairāk nekā 100 latu. Tas gan neattur lielāko daļu respondentu 1.septembri tomēr atzīmēt īpaši.

 

 „Ceturtā daļa aptaujāto 1.septembrī svētku galdu klāj ik gadu, tikpat daudz respondentu šajā dienā maltīti ietur ārpus mājas, savukārt 40% respondentu, skolas sākumu atzīmējot, svētku maltīti negatavo gluži katru gadu, taču torti vai kādu našķi sagādā vienmēr,” aptaujas rezultātus skaidro „Maxima Latvija” preses sekretārs Ivars Andiņš, norādot, ka katrs desmitais aptaujas dalībnieks 1.septembrī sveic savus bijušos skolotājus vai satiekas ar vecajiem skolas biedriem.

 

Aptaujā noskaidrots, ka skolā paši neieredzētie bijuši eksaktie mācību priekšmeti. Katrs ceturtais skolā visvairāk neieredzēja matemātikas stundas – šis mācību priekšmets veikalu tīkla „Maxima” veiktajā aptaujā atzīts kā visnepatīkamākais. Tam seko ķīmija, kuru kā nemīlētāko atzīmējuši 20% aptaujāto, un fizika, kuru visvairāk nav cietuši 16% respondentu. Katrs desmitais aptaujas dalībnieks norādījis, ka ar vislielāko nepatiku apmeklējis sporta stundas, savukārt 8% - vēsturi.

 

Interesanti, ka vieniem nīstā matemātika citiem izrādījies mīļākais priekšmets – tā uzskata 20% aptaujas dalībnieku. Mīļāko mācību priekšmetu topā otrajā vietā ar 14% respondentu balsu ierindota fizkultūra, bet trešajā – literatūra, par kuru nobalsojuši 10% aptaujāto. Gandrīz tikpat balsu ieguvuši arī tādi mācību priekšmeti kā mūzika un māksla.

 

„Šķiet, ka skolotājiem visos laikos bijis grūti izdabāt - kamēr vieni regulāri saņēmuši piezīmes par pļāpīgumu un pārāk skaļu uzvešanos, citi ar piezīmēm kaunināti par klusēšanu un kautrēšanos. Vispopulārākie aizrādījumi, kuri fiksēti dienasgrāmatās, bijuši par aizgulēšanos, stundu kavēšanu, smiešanos, ķiķināšanu, sarakstīšanos ar zīmītēm un nodarbošanos ar blakus lietām stundu laikā. Tāpat skolas gaitas beigušie atzīst, ka stundās nereti aizrāvušies ar ēdienu baudīšanu,” atklāj I.Andiņš.

 

Vairāk nekā puse respondentu atzīst, ka no skolas laikiem vēl aizvien glabā liecības, katrs sestais – dienasgrāmatas un vecās burtnīcas, savukārt 14% respondentu vēl aizvien savā krājumā tur atmiņu un anketu klades. Tāpat no skolas laikiem tiek glabātas apsveikumu kartītes, vēstules un zīmītes no sarakstes ar klasesbiedriem, kā arī piezīmes ar smieklīgākajiem skolotāju vai pasniedzēju izteicieniem.

 

Aptauja par 1.septembra atzīmēšanu un skolas laika atmiņām tika veikta no 15.augusta līdz 22.augustam, un tajā piedalījās 1304 respondenti.

 

Kā jūsu ģimenē atzīmē pirmo skolas dienu?

princesemince princesemince 26. Aug 2011, 08:37

tā kā arī mūsu ģimenē šogad 1.septembris būs īpaša diena, kad bērns sāks lielo iepazīšanos ar bērnudārzu, tad pašlaik arī man ir neliels plāniņš, kā šo dienu padarīt īpašāku. droši vien šajā visā ietilps arī kāda maltīte (beigu galā tās tomēr ieturam katru dienu 😃), bet vairāk mēģināšu idomāt, kuru no iespējamām bērnam saistošajām aktivitātēm veikt un kādu pasniegt dāvaniņu, lai diena būtu arī viņam īpaša, ne tikai mums - vecākiem 😀

taschinka taschinka 26. Aug 2011, 08:02

Mūsu pirmais 1.septembris bija pagājušajā gadā,kad dēls uzsāka iet bērnu dārzā.Un,jā,mums tā diena ir svētku diena.Censos arī tā darīt,lai dēls jūt,ka tie ir svētki viņam.Pagājušā gadā uzcepu torti un picu dēlam par godu,aizbraucām ciemos un atzīmējām.Šogad dēls gaida 1.septembri,jo zin ,ka šī diena nav parasta diena.