"Īstās" skolas gaitas varēs sākt vēlāk

"Īstās" skolas gaitas varēs sākt vēlāk

09. Jul 2012, 09:50 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Speciālisti vienojušies, ka obligātā izglītība Latvijā sāksies no bērnu piecu gadu vecuma. Taču pilnīgi iespējamas būs situācijas, kad pirmsskola un sākumskola saplūst, tādējādi bērni uz «īsto» skolu varēs doties pat 10 gadu vecumā.

Diskusijām par šiem jautājumiem bija izveidota speciāla darba grupa, kā vadītāja Maija Kokare portālam TVNET pastāstīja, ka izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa paziņojums, ka obligātā izglītība sāksies no piecu gadu vecuma, nenozīmē, ka jaunāko bērnu izglītībā iecerētas būtiskas izmaiņas.

Izplata visiem skaidru paziņojumu 

Tieši otrādi - tādējādi tiek izplatīts skaidrs vēstījums, ka obligāta bērnu izglītošana Latvijā jāsāk piecu gadu vecumā. Turklāt metodēm jābūt bērnu vecumam atbilstošām. Tāpat jābūt piemērotai videi.  

Viņa atgādināja, ka līdz šim sabiedrībā valdīja dažādas diskusijas, no cik gadiem jāsāk bērnu izglītošana un cik gados - skolas gaitas. Tagad būs skaidri pateikts, ka bērni obligāti jāapmāca no piecu gadu vecuma. 

Tas varēs notikt gan bērnudārzos, gan skolās. 

Jārunā par saturu un pēctecību 

Viņa uzsvēra, ka saistībā ar jaunāko bērnu obligāto apmācību noteikti jārunā par izglītības saturu un pēctecību. Jāsaprot, ka pirmsskolas izglītība nav atraujama no «lielās» skolas. 

Nevar uzskatīt, ka pirmsskola tikai sagatavo «īstajai» skolai.

Patiesībā arī piecgadnieku apmācība ir īsta izglītība.

Tāpat dokumentā skaidri noteikts, ka vecāki varēs izvēlēties, vai bērnu laist skolā no sešiem vai septiņiem gadiem. Ņemot vērā nākotnē plānoto skolu autonomiju, pilnīgi iespējams, ka daļa pirmsskolu saplūst ar sākumskolu un bērni mācības «lielajā» skolā sāk tikai, piemēram, desmit gadu vecumā. 

Kokare uzsvēra, ka šādas situācijas var rasties, jo šajā jomā plānoti dažādi risinājumi, ko piemēros konkrētajai situācijai un bērnam. 

Daļa bērnu jau sešu gadu vecumā ir gatavi īstām, intensīvām mācībām skolas solos, bet citi «lielās» skolas gaitām nobriest vēlāk. 

Nedomā, ka varētu rasties disbalanss

Viņa noliedza, ka, risinot katru situāciju individuāli, varētu rasties situācijas, kad, piemēram, otrajā klasē mācās gan sešgadnieki, gan desmit gadus veci bērni. 

«Tāds disbalanss klašu ziņā nevarētu rasties,» viņa teica un akcentēja, ka ar katru bērnu iecerēts strādāt individuāli, lai pēc iespējas vairāk un labāk attīstītu viņa spējas, zināšanas un prasmes. 

Portāls TVNET jau ziņoja, ka, prezentējot Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) reformu īstenošanas rīcības plānu vispārējā izglītībā, izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis uzsvēra, ka obligātā izglītība sāksies no piecu gadu vecuma. To varēs sākt apgūt bērnudārzā vai skolu pirmsskolas izglītības grupās, kas bērnam ir vistuvāk dzīvesvietai. 

TVNET

Foto: LETA