Zobārste: ūdens un punkts!

Zobārste: ūdens un punkts!

05. Jul 2023, 23:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ikdienā lietotie dzērieni ļoti ietekmē mūsu zobu veselību. Daudzi zina, ka saldi vai skābi dzērieni kaitē zobiem. Taču retais aizdomājas, ka arī ūdens var iedarboties dažādi.

“Jo augstāka mutes dobuma sārmainība, jo labāk tiek aizsargāti zobi. Ja mutes dobuma pH rādītājs pazeminās līdz 5–5,5, sākas emaljas demineralizācija. Ja pH rādītājs ir 5,5–6, mutes dobumā palielinās skābuma līmenis, sākas dentīna demineralizācija. Ja ir nodilusi zobu emalja un dentīns ir atsegts, tas sāk šķīst daudz ātrāk un sāk sairt,” skaidro zobārste Valentīna Kvaraciejiene (Valentina Kvaraciejienė).

Mediķe, zobārstniecības klīnikas “Vyvadenta” vadītāja, apgalvo, ka ātrāk atjaunot sārmaino vidi palīdz dabisks, sārmains minerālūdens.

“Sārmains ūdens ir noderīgs tādēļ, ka tas paaugstina pH rādītāju, rada mutes dobumā sārmainu vidi un aizsargā zobus no demineralizācijas. Lai emalja un dentīns netiktu bojāts, ir jāparūpējas, lai mutē būtu sārmaina vide. Ja uz dabiskā minerālūdens etiķetes norādītais pH ir 8, kā tas ir, piemēram, “Akvilė”, tas ir ļoti labi,” saka V. Kvaraciejiene.

Dabiskā minerālūdens “Akvilė” pH rādītājs ir 8. Par sārmainu tiek uzskatīts ūdens, kura pH rādītājs ir 7,8–10. “Akvilė” ir dabisks ūdens, kuram piemīt augsta sārmainība. Tas nozīmē, ka, pirms ūdens nonāk pie patērētājiem, netiek izmantoti nekādi ķīmiskie un citi ūdens attīrīšanas procesi, netiek izmantoti jonizēšanas procesi, kas maina ūdens dabisko struktūru, ūdens ir bez piedevām.

Pēc V. Kvaraciejienes teiktā, mutes dobumā skābuma līmenis paaugstinās arī tad, ja ir maz siekalu. No pārtikas produktiem šajā ziņā lielākais “kaitnieks” ir ogļhidrāti. 

“Pēc ēšanas pH rādītājs mutes dobumā uzreiz pazeminās, taču visvairāk – pēc ogļhidrātiem bagātas maltītes. Arī dzerot vīnu, šampanieti, sulas,” stāsta zobārste.

Ko viņa ieteiktu?

“Ieteikums ir pavisam vienkāršs – ikdienā uzņemt pēc iespējas vairāk ūdens. Var lietot arī tējas, jo tēja satur daudz polifenolu, kas mazina kariesu veicinošu baktēriju veidošanos. Protams, visam ir jābūt bez cukura. Ja netiek iztīrīti zobi, mutes dobumā saglabājas daudz mikroorganismu, kas barojas ar cukuru un izdala skābi. Tā savukārt, šķīdina emalju,” skaidro V. Kvaraciejiene. 

Mutes dobumā skābuma līmenis (pH) parasti svārstās no 6,2 līdz 7,8, atkarībā no siekalu daudzuma mutē. Tiek uzskatīts, ka pieaugušajiem normāls vesela mutes dobuma pH ir 7,4–7,6, bet bērniem – 7,6–7,8 pH.

Vai tas nozīmē, ka bērniem ir vēl svarīgāk dzert sārmainu ūdeni?

“Bērnu piena zobu emalja ir daudz plānāka, un piena zobi bojājas daudz ātrāk, salīdzinot ar pastāvīgajiem zobiem. Tāpēc viņiem sārmains ūdens ir svarīgāks nekā pieaugušajiem. Vispār mammām bērniem būtu jādod dzert tikai ūdeni. Nekādu saldinātu tēju. Ūdens un punkts!” saka zobārste. 

“Akvilė” ir piemērots arī zīdaiņiem (kā tas ir norādīts uz etiķetes). Termins “ūdens zīdaiņiem“ tiek izmantots tikai gadījumā, ja tiek ievēroti visi juridiskie nosacījumi, kas attiecas uz kopējo mineralizācijas pakāpi un dabiskā minerālūdens tīrību. Ūdeni zīdaiņiem nedrīkst attīrīt ķīmiski vai filtrējot.

“Akvilė” – ūdens, kas ir piemērots arī zīdaiņiem, ideāls dzēriens grūtniecības un bērna zīdīšanas periodā, kā arī ideāls dzēriens visiem, kuriem ir svarīgs veselīgs dzīvesveids, neatkarīgi no vecuma, jo tas ir piemērots arī personām ar paaugstinātu jutību. Ūdens “Akvilė” kvalitātes dēļ to var izmantot, gatavojot ēdienu zīdaiņiem. Gatavojot piena maisījumus zīdaiņiem, dabiskais minerālūdens “Akvilė” nav jāvāra, vienkārši sajauciet to ar mākslīgā piena maisījuma pulveri.