Ķermeņa masāža
07.10 11:30-12:30
Brīvo vietu skaits: 1
Sveikas sodien velreiz... Taka 4gadus dzivojot kopa ar viru es est taisu looti reti,jo gatavo mans virs un man nelauj to darit, un secinajums tads ka esmu no sis lietas taka atrofejusies. Tad nu tagad ir pienakusi ta diena kad jagatavo man,jo virs nedelu nav majas.Un man vakar loti sagribejas skelto zirnu zupu. Tad man jums lugums iesakat garsigu receptiti un kas jadara ar zirniem,lai vini nebutu cieti. Jo reizes kad gatavoju man tie zirni ir cietu,tatad naku pie secinajuma,ka kautko daru nepareizi.
Sāli pievieno pākšaugiem gatavošanas beigās,jo sāls paildzina vārīšanos.
Arī skābi saturošus produktus pievienojam,kad pākšaugi jau pusmīksti,kā piemēram tomāti,jo arī tie paildzina vārīšanos.
Es vāru pēc garšas,kad zirņi,lēcas,pupas utt. mīksti un attiecīgi arī viss pārējais,tad gatavs.Varētu būt ap 40 minūtēm,ja šķeltie zirņi,bet lēcas ātrāk izvārās.
Ne lutru,bet putru.
Nu ja uztaisa zupu ta ka karote vienkarsi stav,tad es to saucu par lutru,bet domaju ka sautejums ar tai skaita butu😃.
ja pareizi sapratu, tad tādu zupu es sauktu par sautējumu 😃
Mana vira vectevs teica ka zupa esot ta-ja ieliek karoti un ta stav ne mrit,vot tad zupa esot,bet ja krit tad ta nav zupa.
Un cik ilgi to zupinu vari?
Es nekad nemērcu šķeltos zirņus tikai pelēkos.Bet,ja gribas atri izvārīt pietiek uz stundu iemērcēt aukstā ūdenī.Man parasti izšķīst, bet cieti zirņi nekad nepaliek.
Sastāvdaļas zupai:
* 200ml šķeltie zirņi
* 5 vidēja lieluma kartupeļi
* 1 vidēja lieluma burkāns
* 2 elieli sīpoli
* vistas stilbiņi,vai cita gaļa vai kauliņi buljonam
* garsvielas, lauru lapas,sāls,pipari,ja ir arī protams zaļumi
Liekam vārīties vistas stilbiņus, pievienojam klāt zirņus.Visu vāram, nosmeļam putas, ja tādas parādās. Sīki sagriežam sīpolus un apcepam eļļā, pievienojam rīvētu burkanu uz rupjās rīves. Apcepam un liekam katlā.
Kartupeļus nomizojam un sagriežam mazos kubiņos. Liekam katlā. Kad kartupeļi pusmīksti pievienojam garšvielas un turpinam vārīt līdz viss mīksts.
Vāru šādi gan ar lēcām gan ar šķeltiem zirņiem gan ar cita veida pākšauguem.
Sastāvdaļas:
2 nelieli sīpoli
saldēti dārzeņi-burkāni, zaļās pupiņas un kukurūza
eļļa cepšanai
sals
pipari
baziliks
svaigi vai konservēti tomāti, šajā laikā ņemu konservētus - 1 mazo buņdžinu
1 neliela sarkanā paprika
1/3 gāze kuskus
1 glāze kanādas lēcas
Pagatavošana:
Tomātus un sagrieztu papriku vāram uz nelielas uguns zem vāka 10 minūtes,tad sablenderējam.
Sasmalcinātus sīpolus apcepam eļļā, pievienojam dārzeņus, tie var būt arī svaigi burkāni, kā rīvēti tā arī griezti šķēlēs vai kubiņos. Sautējam zem vāka līdz burkāni pusgatavi. Pievienojam lēcas. Apmaisam un pasautējam 7 minūtes. Pievienojam kuskusu, maisot apcepam 3 minūtes.
Katliņā liekam tomātu biezeni un pannas sastāvu. Pievienojam garšvielas un pielejam ūdeni tik, lai ir šķidra zupa, ņemot vērā ka kuskuss uzbriedīs.
Vāram uz nelielas uguns līdz lēcas gatavas.
Es it ka esmu varijusi ta:- zirni,kartupeli,sipolini apcepti un kaulinus un locinus beigas,bet nu tas ka cieti zirni mani trauce.
Sito taka zinaju,esmu dzirdejusi ari ka jauzvara karsts udens,tad japatur stundu taja udeni un,tad var varit vai nu zupu vai biezputru,bet ta izdsrot bij ciks varot to putru,tapat bija cieti.
Paldies!
Sodien nopirku Valdo skeltos zirnus,zalaja paka,pietiks man ar to paku gadam😃.
zirņi uz nakti jāiemērc..
arī gribu recepti.. zupas vārīt neprotu 😀