Vintgara aiza (Bled, Slovēnija)

Vintgara aiza (Bled, Slovēnija)

10. Aug 2022, 17:01 lauvinja lauvinja

Vintgara aiza atrodas nepilnus 6 km no Bledas(Slovēnijā).

Radovnas upe ir izveidojusi Vintgara aizu starp Homas un Borštas kalniem, ar stāvām stāvas nogāzēm, kas apaugušas ar dižskābaržu mežiem.

Vietējie iedzīvotāji vienmēr ir skatījuši aizu ar bijību un cieņu. To 1891. gadā atklāja Gorjes mērs Jakobs Žumers un Bledas kartogrāfs un fotogrāfs Benedikts Lergetporers. Abi bija pārsteigti par šīs vietas gleznaino skaistumu un noslēpumaino raksturu. 1893. gadā aiza tika atvērta apskatei. Radovnas upes šalkoņa ir dzirdama jau iztālēm un tā atbalsojas 1600 m garajā aizā, kas ir pilna ar maziem ūdenskritumiem un krācēm. Takas, šauras ejas un tilti ved apmeklētājus uz aizas galu, kuru iezīmē lieliskais 16 m augstais Šum ūdenskritums. Visa aizas garumā ir izbūvēta koka taciņa, līdz ar to ērti un viegli izejama arī ar bērniem. Tomēr jāņem vērā, ka lai arī pati taka pa aizu ir tikai 1600 m gara, nāksies iet arī atpakaļ pa kādu no takām – abas no takām, kuras ved atpakaļ ir 2-3 un vairāk  km garas.

 

 

Nokļūt uz aizu var ar savu auto – ir vairāki stāvlaukumi, bet var doties no Bledas arī ar shutlle busu, kas tūrisma sezonā ved pa velti, tikai jāizpēta attiešanas laiki. Mēs nokļūšanai uz aizu kā reiz izmantojām shuttle busu, bet atpakaļ nācām kājām – no Shum ūdenskrituma līdz Bledai nepilni 5 km un daudz skaistu skatu!

Aizas apskate ir iespējama apskatei tikai nopērkot biļetes, biļešu cenas – pieaugušajiem 10 eiro, bērniem no 6 līdz 15 gadu vecumam 3 eiro, līdz 6 gadu vecumam 1 eiro. Biļetes iespējams iegādāties iepriekš internetā un nav nepieciešams izdrukāt, tās var  atvērt un noskanēt. Tūrisma informācijas centrā rekomendēja neplānot laika posmā o 10 līdz 14, kad ir ļoti daudz apmeklētāju. Darba laiks ir atkarīgs no sezonas jūlijā -augustā no 7:30-19:00.

Vairāk informācijas: https://vintgar.si/