Viena HPV vakcīnas deva var pasargāt no dzemdes kakla vēža

Viena HPV vakcīnas deva var pasargāt no dzemdes kakla vēža

08. Nov 2013, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pētnieki atklāja, ka arī sievietes, kuras saņēmušas tikai 1 no 3 ieteicamām Cervarix potes devām, ir ilgstoši pasargātas pret dzemdes kakla vēzi.

Kā ziņo HealthDay News, tikai viena HPV potes deva var būt pietiekama, lai nodrošinātu ilglaicīgu aizsardzību sievietēm pret dzemdes kakla vēzi sievietēm.

Lai gan eksperti joprojām iesaka 3 devas HPV potei pret cilvēka papilomas vīrusu, kas izraisa dzemdes kakla vēzi, ārsti ir atklājuši, ka daudzām meitenēm ir diezgan problemātiski pabeigt vakcinēšanos.

Pētnieki atklāja aktīvās cilvēka papilomas vīrusa antivielas Kostarikas sievietēm četrus gadus pēc tam, kad sievietes bija saņēmušas tikai vienu Cervarix potes devu. Pētījumā arī konstatēts, ka sievietēm, kuras saņēma divas devas sešu mēnešu intervālā,  bija tikpat daudz antivielu pret HPV kā sievietēm, kuras bija saņēmušas trīs devas.

ASV HPV vakcinācijas rādītāji ir zemi. 2012. gadā aptuveni 54% meiteņu bija saņēmušas pirmo potes devu un tikai 33% meiteņu devās, lai saņemtu visas trīs potes devas, liecina ASV Slimību Kontroles un Profilakses centrs.

Lielākoties vienas vai divu devu ietekmi sajutīs jaunattīstības valstīs, kur mirstības rādītāji no dzemdes kakla vēža ir augstāki, tomēr tajā pašā laikā arī izmaksas, lai aizsargātu visas sievietes ar šīm trim potes devām, ir augstākas.
 
Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem, vairāk kā 275'000 sieviešu katru gadu mirst no dzemdes kakla vēža, ierindojot šo kā sesto biežāko iemeslu vēža saslimšanām. Savukārt Amerikas Savienotajās Valstīs līdz ar aktīvu skrīninga programmu sievietēm ir samazinājusies mirstība no dzemdes kakla vežā aptuveni par 3900 sievietēm gadā.
 
Vidēji HPV vakcīnas deva maksā 130 ASV dolārus un, protams, izmaksas ir galvenais apsvērums, veikt vai neveikt potēšanos.
 
Ja izmaksas tiek samazinātas par trešdaļu, tas ļauj pasargāt trīs reiz vairāk cilvēku. Ja viena deva ir pietiekami spēcīga, lai pasargātu sievietes, iespējams vakcinēt trīs reizes vairāk sieviešu par to pašu cenu. Šos secinājumus pētnieki izdarīja pēc klīniskajiem pētījumiem Kosta Rika sievietēm, izvērtējot Cervarix vakcīnas efektivitāti.
 
Viņi izvērtēja imūnās sistēmas atbildes reakciju uz vakcīnu 78, 192 un 120 sievietēm, kuras saņēma vienu, divas un trīs vakcīnas devas.Tad ārsti izvērtēja šos rezultātus no 113 sievietēm, kuras nebija vakcinētas, bet kurām bija antivielas ķermenī pret vīrusu, jo pagātnē viņas bija inficējušās ar HPV. Četrus gadus vēlāk visām sievietēm visās trīs potēšanas grupās bija antivielas pret HPV 16 un 18.

Lai gan antivielu līmenis sievietēm, kuras saņēma tikai vienu devu, bija zemāks nekā tām, kuras saņēma trīs devas, antivielu līmenis bija pietiekams. Jāpiebilst, ka antivielu daudzums sievietēm, kuras bija saņēmušas vienu vai divas devas, bija piecas un 24 reizes augstāks kā sievietēm, kuras nebija vakcinējušās, bet pagātnē bija inficējušās ar HPV.

Lai gan eksperti uzskata, ka šis atklājums ļautu pasargāt lielu daļu meiteņu un sieviešu visā pasaulē, būtu pāragri vēl spriest par rezultātu procentuālo patiesumu ilgākā laika periodā, kamēr nav veikti papildus izmeklējumi un pētījumi arī plašākā mērogā.

Avots: women.webmd.com