Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs

Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs

26. Aug 2020, 16:35 Cielavinna Cielavinna

Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs ir ļoti interesanta vieta, kuru būtu vērts apmeklēt visiem tiem, kuriem saista kosmiskas lietas.

Agrākos laikos Irbenes radioteleskops bija slepens militārs objekts.

Irbenes lielākā antena tika būvēta 1960. gados PSRS Aizsardzības ministrijas vajadzībām uz P-400 (П-400) bāzes.

Tas atradās slepenā objektā "Zvjozdočka" ("Zvaigznīte") netālu no Baltijas jūras krasta.

Kopā ar vēl divām mazākām paraboliskām antenām tika veikta spiegošana un visa veida sakaru pārtveršana no pavadoņiem.

Centru var apmeklēt tikai iepriekšs piesakoties un gida pavadībā, kurš ir ļoti zinošs cilvēks savā jomā un izstāstīs Jums daudz interesantu lietu.

Ekskursijas laikā Jūs uzskāpsiet Irbenes radiotelaskopa "RT-8" tornī no kura paveras burvīgs skats no augšas uz apkārtni.

Varēsiet ierāpties antenā, kura ir līdzās "RT-8" tornim, kas patika visiem.

Vienīgais ko mēs ar Hannu neizmantojām tā bija iespēja pastaigāties pa tuneli līdz lielajai antenai, samērā garšs tunelis, bet nu Rūdolfs ar tēti un Raivo godam izgāja. Jebkurā gadījumā interesanta ekskursija.

Vienīgais eksursijas cena ir 65 eiro, neņemot vērā vai Tu viens dodies eksursijā vai lielā kompānijā, kas sanāk lētāk, jo 65 eiro jāsadala uz visām galviņām.

Nedaudz lietišķas informācijas par centru. Centrs atrodas Irbenē, bijušajā Padomju armijas pilsētiņā, un tā saimnieks ir Ventspils Augstskolas Inženierpētniecības centrs.

Šeit joprojām zinātniskos nolūkos darbojas 32 m pilnīgi grozāma paraboliska antena RT-32, kas ir lielākā Ziemeļeiropā un astotā lielākā pasaulē, kā arī otra – 16 m antena RT-16. Antena tiešām ir milzīga gan pa gabalu, gan pieejot pavisam tuvu.

Adrese: Irbene, Ances pagasts.