VASARAS GIDS: Zirgu sala Liepājā

VASARAS GIDS: Zirgu sala Liepājā

18. Aug 2020, 00:00 Banija Banija

Visi zina, ka Liepāja ir pilsēta pie jūras un tieši šeit piedzimst vējš, taču nereti nepelnīti tiek aizmirsts burvīgais Liepājas ezers, kas vēju pilsētu ieskauj no otra sāna. 

Pēdējos gados tas atdzimis gluži kā no jauna, kļūstot par vietu, kur atpūsties dodas gan vietējie iedzīvotāji, gan arī tūristi. Un viens no objektiem, kas Liepājas ezeram palīdz iegūt otru elpu, ir Zirgu salas dabas taka.

Tā atrodas rokas stiepiena attālumā no pilsētas centra, taču, nokļūstot pie ezera, šķiet, ka esi nonācis ārpus pilsētas burzmas un skrējiena, kā tādā miera ostā. Tā kā iepriekš šeit nekad nebiju bijusi, nokļūstot Zirgu salā jutos divtik iespaidota, jo šeit no takas malas var vērot, kā pār tiltu gluži kā mazas skudriņas skraida mašīnas un tramvajs, te var redzēt Annas un Trīsvienības baznīcu torņus, savukārt, paveroties otrpus uz Zaļās birzs pusi, acīm paveras tālumā esošā Liepājas slimnīcas ēka.

Interesanti zināt, ka Zirgu sala ir lielākā no Liepājas ezerā 15 esošajām salām. Tikpat interesanti būs uzzināt, ka daļa no Zirgu salas savulaik kalpojusi kā atkritumu izgāztuve, bet divus gadus iepriekš tā pārtapusi par sakoptu un skaistu vietu, kas gaida apmeklētājus.

Manuprāt, Liepāja ir pilsēta, kas ir draudzīga vecākiem, kuru mazuļi vēl guļ ratiņos, un tāda ir arī Zirgu sala. Tiesa, kāpjot skatu tornī, ratiņus gan nāksies atstāt torņa pakājē, taču tas pašsaprotami, jo pārējais takas segums ir perfekts. Takas malās skaisti iekoptas puķu dobes, un, ja ir vajadzība nedaudz atvilkt elpu vai vienkārši sēdēt ezera krastā un vērot pīļu rosību, zivju lēkāšanu, tepat arī laviekārtotas atpūtas vietas.

Liepāja patiesi gaida viesus, tāpēc takas sākumā izveidots plaša autostāvvieta, kas izmantojama bez maksas.

Liepāja aicina, Liepāja gaida, tāpēc vēl šajā vasarā noteikti aizbrauciet uz vēja pilsētu, jo tā ar katru dienu kļūst aizvien sakoptāka un foršāka, ne velti izvien vairāk cilvēku izvēlas tieši šo pilsētu saukt par savām jaunajām mājām. Un patiesi, brīdī, kad nonāc tik burvīgā vietā kā Zirgu sala, kur valda pilnīgs miers un harmonija, saproti, ka dzīvē ir daudz svarīgākas vērtīgas nekā skriešana pēc jauniem panākumiem, kuru nekad nav pietiekami.

Nonākot Zirgu salā, arī trīsgadnieks un septiņgadnieks kļūst kā pavisam citi bērni, kuri sāk pētīt dabu, priecāties par katru ieraudzīto kukaini, cenšas ezera krasta ūdeņos saskatīt zivtiņas un staipa kaklus, lai redzētu, kāds loms šodien makšķerniekiem.

Lai nokļūtu Zirgu salā, atliek vien to kā galamērķi ierakstīt Waze. Lai turp nokļūtu, brauciet pa Jauno ostmalu, tālāk pa Ezermalas ielu.