VASARAS GIDS: Mežotnes pils

VASARAS GIDS: Mežotnes pils

09. Jul 2020, 00:00 Banija Banija

Mežotnes pils man ir ļoti īpaša, jo tieši šajā vietā pirms pieciem gadiem viens otram teicām “jāvārdu”. Tagad tās apmeklējums ir kļuvis par mūsu ikvasaras neatņemamu sastāvdaļu. Protams, izņēmums nav arī šis gads.

Vai esat gatavas doties Bauskas virzienā, uz Mežotni? Lecam mašīnās un braucam!

Mežotnes pils jeb Mežotnes muižas kungu māja (ir nu gan mājiņa, ne?) ir īsta klasicisma pērle, kas celta laika posmā no 1798. līdz 1802.gadam. Protams, arī šī skaistā pērle ir cietusi kara laikā, ēkas daļēji sagraujot, bet pēc kara muižas centrā tika izveidota Latvijas lauksaimniecības selekcijas un izmēģinājumu stacija. 1958.gada beigās sākta pils restaurēšana, kas pabeigta vien 2001.gadā.

Viens no Mežotnes pils atpazīstamiem elementiem ir tiltiņš pār Lielupi, pār kuru ejot var vērot ūdensrožu mežus un kuplās zivju ģimenes, turpat arī Mežotnes pils parks ar šūpolēm, soliņiem. Tiesa, ja jāsaka pavisam godīgi, tad, ja vien cilvēkam rokas aug no pareizās vietas, šo parku varētu padarīt daudz sakoptāku un skaistāku, jo tagad ir tā, kā nu ir. Nedaudz mežonīgi.

Mežotnes pilī apmeklētājus sagaida restorāns. Pēc skata samērā necils un nav švītīgs kā Rīgas restorāni, taču tas tikai līdz brīdim, kad nonāc līdz ēdieniem.

Kad ienākam pils restorānā, nedaudz samulstam, jo apkārt neviena cilvēka. Taču drīz vien ierodas viesmīle, kura teic, ka šobrīd visi pavāri gatavo maltīti padsmit cilvēku grupai, taču, ja vēlamies, varam veikt pasūtījumu un, kamēr tiek gatavota maltīte, bez maksas izstaigāt pili un tās tuvējo apkārtni.

Tā arī darām. Starp citu, pils iekšienē novietota zīmīte, kas vēsta, ka par auto novietošanu, pils apskati un pastaigu pa pils parku ir jāmaksā, taču ārpusē šādas informācijas nekur nav, tāpēc neredzēju nevienu, kurš maksātu. 

Izstaigājuši skaisto pili, atcerējušies savu skaisto dienu, atgriežamies restorānā, kur mūs sagaida smaidīgā un foršā viesmīle. Tūliņ tiek pasniegts ēdiens bērniem, kā arī uzkodas mums. Lai panašķotos, esam uzkodās uz diviem pasūtījuši vienu mīdiju porciju. 

Porcija tik milzīga, ka tā mierīgi varētu aizstāt pamatēdienu, un tā garša... Nu, tā, ka esmu gatava zaudēt jebkādas kauna paliekas un turpat restorānā izlaizīt bļodiņu, jo visas garšas ir tik saskanīgas, ka ne vārdiem aprakstīt.

Ja maltīte iesākta tik labi, gluži loģiski, ka tiek gaidīts arī izcils turpinājums. Un, ziniet, Mežotnes pils neliek ne mirkli vilties, jo ēdiens pagatavots izcili. Lai gan ēdienkartes piedāvājums nav īpaši plašs, viss, ko tajā atradīsiet, ir tiešām pagatavots ar mīlestību, ko var sajust katrā kumosā.

MEŽOTNES PILS RESTORĀNA ĒDIENKARTE

Kā punkts uz “i”, protams, saldais. Bauda acīm un garšas kārpiņām. Noteikti nogaršojiet Mežotnes pils šokolādes fondantu, jo katra mazākā nianse šajā desertā ir tik iederīga, ka nav nekā par daudz, un nav nekā arī iztrūkstoša. Burvīgs garšu līdzsvars.

Covid-19 ierobežojumi ir atstājuši savu ietekmi uz tūrismu, jo… Mežotnes pilī vismaz nedēļas nogalē, kad mēs tur viesojāmies, vai mudžēja no cilvēkiem. Ja maltītes sākumā restorānā bijām vienīgie viesi (mums viesmīle pateica laiku, kurā atgriezties, lai lielā grupa būtu paēdusi un jau devusies projām, lai mēs varētu uzreiz sēsties pie galda un sākt mieloties), tad noslēgumā aizņemti bija visi galdiņi, arī ārpusē esošie. Gan pārīši, gan cilvēki gados, gan jaunas ģimenes.

Ja diena, kad dodaties uz Mežotnes pili, ir saulaina un silta, līdzi ņemat arī dvieļus, jo šeit Lielupē vienmēr ir silts ūdens, kā reiz, lai izbaudītu ūdens priekus.

Ak, ja par izmaksām. Tā kā apmeklējām restorānu, tad pils, dārza apskate, kā arī autostāvvieta mums bija bez maksas.

ADRESE: Pils iela 1, Mežotnes pagasts, Bauskas novads

Pils apskate vasaras sezonā: katru dienu no plkst. 10.00 līdz 17.00

Restorāna darba laiks: pirmdienās - ceturtdienās no plkst. 18.00 līdz 22.00 (iepriekš jāveic rezervācija), piektdienās no 16.00 līdz 22.00, nedēļās nogalēs no 12.00 līdz 22.00.