VASARAS gids: ekskursija uz Toruņu

VASARAS gids: ekskursija uz Toruņu

20. Aug 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dinamiska, vēsturiska, iespaidīga viduslaiku pilsēta, kas turklāt iekļauta UNESCO pasaules mantojuma sarakstā.Tieši tāda ir Toruņa, kas tiek uzskatīta par vienu no vissvarīgākajām kultūras un tūrisma mezglām Polijā. Un patiesi, dodoties turp, tūristu plūsma ir daudz, daudz lielāka kā mūsu pilsētiņā Bidgošā. 

50 km un esam klāt pilsētā, kas aizrauj elpu un piedāvā atpūtu arī ģimenēm ar bērniem! Pilnīga taisnība bija tiem, kuri ieteica kā ātro brīvdienu galamērķi izvēlēties Toruņu, jo tur ir ko redzēt!

Jau 15.gs. poļu hronists Jans Długoszs aprakstījis Toruņu: “Toruņa ir pilsēta ar dekoratīvajām celtnēm un spožām jumtu ķieģeļu plāksnēm, ka tikai dažas pilsētas var pielīdzināt Toruņas skaistumam un krāšņumam”.

Toruņa savulaik 13.gs. izveidojās 2 pilsētas- Vecā un jaunā, un šodien par to liecina vēsturiskais tirgus laukums; vecpilsētas laukuma vidū atrodas monumentālais Rātsnams. Virs Rātsnama vārtiem var redzēt pilsētas simbolu: eņģeli, kurš tur atslēgu, un vārtus ar trim torņiem. Jautāsiet, kāpēc durvis ir pa pusei atvērtas? Izskaidrojums patiesībā ir diezgan vienkāršs: pilsēta ir slēgta nežēlīgiem ienaidniekiem, bet atvērta viesiem.

Turklāt skaistais Rātsnams tika būvēts kā simbolisks kalendārs ar 365 logiem, 4 gadalaika torņiem. Jau tolaik cilvēkiem bijusi bagātīga izdoma.

Visā šajā pilsētā ir izvietoti dzīvnieki, kas saistīti ar vairākām leģendām un tradīcijām.

Netālu no Rātsnama atrodas varžu strūklaka. Stāvot strūklakas tuvumā, paskatieties augšup un apkārt, līdz pamanāt melnu kaķi uz viena no īres namiem uz jumta. Mēdz teikt, ka tas ir pilsētas aizstāvis.

Tāpat pilsētā ir ēzelis netālu no tirgus laukuma, kura simboliskā nozīme ir visai tumša- šī bija soda izciešanas vieta; šeit senatnē nepaklausīgus apsargus sēdināja uz ēzeļa muguras ar iedzītu metāla stieni, lai radītu sāpes, un svarus, kas piestiprināti pie kājām, lai sods būtu vēl sāpīgāks.

Mūsdienās Toruņu joprojām apjož aizsargmūri, ieskauj baznīcas un, pavadot laiku mazajās ieliņās, var iztēloties tā laika vēsturisko Toruņu. Lai gan pilsētas vārti, sienas un baznīcas ir laika zoba apskādētas, apkārtne ir brīnišķīga!

Toruņa ir arī Nikolaja Kopernika dzimtene. Reiz šajā turīgajā pilsētā ieradās tirgotājs no Krakovas- neviens cits kā Nikolajs Koperniks, četru Toruņā dzimušu bērnu tēvs, ieskaitot dēlu, kurš tika nosaukts viņa vārdā un kurš kļuva par vienu no nozīmīgākajām personām vēsturē. Tas joprojām ir liels noslēpums, līdz pat šai dienai, kurā mājā precīzi dzimis ievērojamais astronoms. Ja dodaties maršrutā slavenā astronoma dzīvei pa pēdām, Toruņas ieliņās atradīsi arī Nikolaja Kopernika mājas muzeju.

Arī Rīga vēsturiski bijusi Hanzas savienības locekle un šeit atradām piemiņas zīmi tai. 

Vecenīte ar zelta oliņām un burvju zosi, brīnišķīgs pasakas atainojums pašā Vecpilsētā.

 

Baložu Toruņā ir ka biezs un daudziem patiesi izdodas pieradināt un aicināt baložus nosēsties uz rokas.

Pilsētas izzināšanu nebeidzām ar pilsētas apskati, jo bērni ir bērni un plus 30 grādu karstums nav patīkamākais, tāpēc noguruši, nosvīduši devāmies uz Mini Akvaparku turpat pilsētā! Neticēsiet, kāda bija akvaparka cena visai ģimenei- 12EUR par 2h izklaidēm ar džakuzi, baseiniem un vienu šļūkšanas trubu. Bērni bija sajūsmā, vecāki atpūtušies!

Tā kā esam šeit jauniņie un negribas pārbaudīt 101 ēstuvi, lai, iespējams, piedzīvotu kādu vilšanos, ieklausoties vietējos ieteikumos, devāmies ieturēt maltīti uz Grila namiņu Chalupa.

Noteikti atgriezīsimies gan akvaparkā, gan ēstuvītē, jo, salīdzinot cenas Latvijā, ar šīs vietas cenām, jānovelk garš- jā, šeit tiešām atlaides ir atlaides un ģimenes biļetes piedāvā patiesi pievilcīgas cenas..

Kristīne

Seko maniem un ģimenes piedzīvojumiem Polijā

Cielavinna Cielavinna 20. Aug 2020, 20:14

Cik skaista galerija un tiešām interesanti lasīt par vietu kurā neesi bijis, bet pēc lasītā rodas vēlme aizbraukt. Man ļoti patīk tas, ka poļiem visas pilsētas cik redzētas reāli un virtuāli ir skaistas un diezgan sakoptas, tāda vēsturiska elpa ik uz soļa. Jeblurā gadījumā gaidīšu nākošos blogus no Jums par Poliju. Īstenībā interesanta izvēle dzīvošanai Polijā, parasti jau Anglija vai kādi citi tālie gali.