Vai zini, kā radās Sieviešu diena?

Vai zini, kā radās Sieviešu diena?

08. Mar 2016, 00:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

8.marts ir sieviešu solidaritātes diena, kurā sievietes tiek sveiktas ar ziediem un, kas kopumā tiek svinēta daudzās pasaules valstīs. Tomēr šie svētki radušies caur neskaitāmiem protestiem, demonstrācijām un nemieriem...

Sievietes ir revolucionārs spēks – tas spilgti atklājas mūsu svētku dienas, Starptautiskās sieviešu dienas, vēsturē un tagadnē!

Mūsdienās 8.marts ir oficiāla svētku diena 29 valstīs. Tās nav nejaušas – lielākoties valstis ar pretkapitālistisku vēsturi. Sieviešu dienu svin Ķīnā, Kubā, Vjetnamā, bijušajās Padomju Savienības valstīs un Austrumeiropā, arī dažviet Āfrikā. Turīgās nācijas – Ziemeļamerikas, lielākā daļa Eiropas valstu un Austrālijas – to neatzīmē.

 Kareivīgais sākums

Tātad, šī svētku diena veidojusies pateicoties strādājošo sieviešu un viņu sociālistisko sakņojas strādājošo atbalstītāju cīņām. Tiek uzskatīts, ka sieviešu – apģērbu un audumu ražotāju – masu protesti Ņujorkā, 1857.gadā, notika 8.martā un divus gadus vēlāk, arī martā, tās pašas sievietes noveda pie apvienošanās. Viņas cīnījās pret nežēlīgiem darba apstākļiem, zemām algām un 12 stundu ilgām darba dienām.

1908.gada 8.martā sociālistiskā režīma sievietes Ņujorkā organizēja 15 tūkstošu dalībnieču lielu demonstrāciju. Viņas pieprasīja algu paaugstināšanu, īsākas darba stundas, balsstiesības un bērnu nodarbināšanas izbeigšanu. Pēc šīs demonstrācijas, Amerikas Sociālistiskā partija nolēma svinēt Sieviešu dienu un pirmā tās atzīmēšana Amerikā notika jau 1909.gadā.

Savukārt, Starptautiskā sieviešu diena tika radīta nākamajā gadā (1910.), pagājušajā gadsimtā, Otrajā Starptautisko Sociālistisko Sieviešu konferencē, kas notika vienlaikus ar Starptautisko Sociālistu kongresu Kopenhāgenā. Šos svētkus atbalstīja sociālistiskās partijas, strādājošo sieviešu klubi un apvienības un arī pirmās trīs sievietes, kuras tika ievēlētas Somijas parlamentā laikā, kad tikai nelielam skaitam sieviešu bija tiesības balsot.

Vēl gadu vēlāk, 1911.gadā, ar milzīgu troksni un vairāk kā miljons cilvēku piedalīšanos Starptautiskās sieviešu dienas svinības tika atklātas arī Vācijā, Austrijā, Dānijā un Šveicē.

Traģisks atgadījums un revolucionāra dzirksts 

Skaudrs, bet spēcīgs „grūdiens” 8.marta atzīmēšanas nepieciešamībai bija kādas rūpnīcas ugunsgrēks Ņujorkā 1911.gada 25.martā. Noslēgtās izejas un niecīgie drošības pasākumi, kļuva par iemeslu 146 strādnieku, pārsvarā sieviešu, nāvei. Šis ugunsgrēks kļuva par starptautisku skandālu, kas aizsāka sarunas par darba organizēšanu. Tas, savukārt, palīdzēja veidoties Starptautiskajai Sieviešu Apģērbu Strādnieču apvienībai, kura bija viena no pirmajām sieviešu savienībām un kļuva par vienu no lielākajām Amerikā.

Tad, 1914.gada augustā, sākoties Pirmajam Pasaules karam, vairākus gadus Starptautiskā sieviešu diena bija gan kapitālistisko valdību, gan dažu sociālistisko partiju apspiesta, tomēr šajā gadā lielākajā daļā Eiropas valstu Starptautisko sieviešu dienu sāka svinēt 8.martā.

Tomēr nozīmīgākā Starptautiskā sieviešu diena līdz šim bija bijusi Krievijā, 1917.gada 8.martā. Šis stāsts krāšņi izstāstīts krievu revolucionāra Leona Trotskija Krievu revolūcijas vēsturē. Sieviešu sarīkotā sacelšanās gāza visvareno caru un astoņus mēnešus vēlāk noveda pie boļševiku revolūcijas.

Sanktpēterburgas sievietes – audumu ražotājas, savukārt, bija izmisušas un noskaitušās par to, ka trūka ēdiens un karā bija nogalināti vairāki miljoni krievu karavīri. Viņas izlēma streikot un piesaistīja arī daudzu citu rūpnīcu darbinieces, kas viņas atbalstīja. Streiki un demonstrācijas pieauga no dienas uz dienu, un pēc piecām nemiera dienām, krievu monarhija piegādāja ēdienu.

Sieviešu diena ANO dalībvalstīs un Latvijā 

1975.gadā Starptautisko sieviešu dienu sāka svinēt arī ANO. 1977.gadā ANO Ģenerālā Asambleja ar rezolūciju dalībvalstīm ieteica izvēlēties datumu, atbilstoši vietējai kultūrai un paražām, un katru gadu svinēt „Cīņas par sieviešu tiesībām un Apvienoto Nāciju Organizācijas starptautiskā miera” dienu, kas arī tiek atzīmēts 8.martā.

Starptautiskā sieviešu diena Latvijā tiek atzīmēta kopš PSRS laikiem. Tomēr līdz 2008.gadam to nesvinēja ideoloģisku apsvērumu dēļ, 8.martu saistot tikai ar PSRS okupācijas laiku. Savukārt, kopš 2008.gada, tā kalendārā atkal oficiāli atzīta par atzīmējamu dienu, tomēr ne brīvdienu. Tradicionāli, 8. martā sievietes tiek sveiktas ar ziediem un laba vēlējumiem!

Ar ko tev saistās Sieviešu diena? Varbūt tev ir interesanti piedzīvojumi, kuros vari padalīties?