Vai zini, cik daudz ūdens tev dienas laikā jāizdzer?

Vai zini, cik daudz ūdens tev dienas laikā jāizdzer?

10. May 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ikviens ir dzirdējis, ka ūdens ir ļoti svarīgs mūsu veselībai un labsajūtai, taču jautājums, cik daudz ūdens katram no mums vajadzētu izdzert, un kā vispareizāk to dzert? Atbildes meklē Māmiņu Klubs.

Daudzi cilvēki uzskata, ka ūdens jāpadzeras vien tad, kad ir jūtamas slāpes, taču tie ir maldi. Slāpes ir jau dehidratācijas signāls. Organismam zaudējot šķidrumu un neuzņemot ūdeni, sākotnēji cilvēks izjūt slāpes, kam seko reiboņi, galvassāpes un pat halucinācijas. Ja cilvēks zaudējis jau 12% šķidruma, nepieciešama steidzama medicīniskā palīdzība. 

Ja zināms, ka ūdens trūkums organismam nodara ļaunu, svarīgi zināt, ka arī pārāk liels uzņemtā ūdens daudzums organismam var būt kaitējošs, pirmkārt, radot tūsku, bet, otrkārt, nieru pārslodzi. Pārmērīgs ūdens patēriņš samazina elektrolītu, īpaši nātrija, koncentrāciju asinīs, kas, savukārt, svarīgi, lai uzturētu ūdens līdzsvaru šūnās.

Kā zināt, vai neizdzeru par daudz ūdens?

Daudzi cilvēki jauc badu ar slāpēm, tāpēc nereti seko pārēšanās. Gudrākā rīcība šādās situācijās, kad piemeklējusi izsalkuma sajūta, ir padzerties nedaudz ūdens. Otrkārt, vēl viens veids, kā sekot līdzi tam, vai tiek uzņemts pietiekami daudz ūdens, ir kontrolēt urīna krāsu. Ja urīns ir gaiši dzeltens, tad ūdens tiek uzņemts pietiekošā daudzumā, savukārt, ja tumšs, tas nozīmē, ka organisms cenšas taupīt šķidrumu, tāpēc svarīgi dzert vairāk ūdens. Gadījumā, ja vairākkārt nedēļas laikā urīns ir pilnīgi bezkrāsains, tas liecina, ka tiek uzņemts par daudz šķidruma. 

Starp citu, vēl viens signāls, kas liecina par to, ka dzert ūdeni vajadzētu vairāk, ir garastāvokļa maiņas, grūtības koncentrēties darbam, lēmumu pieņemšanai. Tāpat arī dehidratācija samazina treniņu efektivitāti. Regulārs ūdens trūkums organismā palielina diabēta, sirds slimību, nieru slimību attīstību risku. 

Vai ūdeni var dzert maltītes laikā?

Pastāv pieņēmums, ka maltītes laikā nedrīkst dzert ūdeni, jo tādējādi tiek palēnināts gremošanas process, taču zini, ka šis mīts ir nepatiess. Ūdens aktivizē gremošanas sulas un fermentus, paātrinot vielmaiņas procesus un maltītes uzsūkšanos. Katra ķermeņa šūna savlaicīgāk saņem enerģijas un barības vielas lādiņu.

Ja par ūdens dzeršanu maltītes laikā ir skaidrs, ka tas organismam nenodara nekādu kaitējumu, tad ūdens uzņemšanu tieši pirms gulētiešanas gan būtu ieteicams ierobežot, jo pretējā gadījumā būs traucēts gan naktsmiers, gan arī no rīta pamodīsies ar tūsku.

Cik daudz ūdens dienā izdzert?

Lai aprēķinātu dienas laikā uzņemamā šķidruma daudzumu, jāņem vērā vairāki faktori.

Tavs svars. Tas ir pirmais solis, lai uzzinātu, cik daudz ūdens katru dienu jāizdzer. Ūdens daudzums, kas cilvēkam jāizdzer, ir atkarīgs no viņa svara. Jo lielāks svars, jo vairāk ūdens ik dienu nepieciešamas izdzert, jo vīrietim, kas sver 150 kg būs jāizdzer daudz vairāk nekā sievietei, kuras svars ir 50kg.

30 ml uz katru kilogramu. Universāla formula, pēc kuras aprēķināt, cik daudz ūdens dienas laikā jāizdzer, ir reizinot savu svaru ar 30ml. Piemēram, ja tu sver 65 kg, tad dienas laikā vajadzētu izdzert 1,95l ūdens. 

Aktivitātes līmenis. Iepriekš iegūto skaitli ieteicams pielāgot ikdienas aktivitāšu līmenim – jo fiziski aktīvāka tu esi, jo vairāk ūdens jāuzņem. Treniņu laikā šķidrums sviedru veidā no organisma izdalās daudz aktīvāk nekā parasti, tāpēc ieteicams papildus jau iepriekš aprēķinātajam uzņemamā ūdens daudzumam, pievienot vēl 500 – 600 ml. Organismam zaudējot šķidrumu, asinis kļūst biezākas un sirdij kļūst grūtāk tās “vadīt” caur artērijām un vēnām, tajā pašā laikā smadzenēm un muskuļiem nepieciešams vairāk skābekļa un barības vielu. Starp citu, vēl viens signāls, kas var liecināt par pārlieku maz uzņemtu ūdeni, ir locītavu sāpes, jo skrimšļi ir elastīgs materiāls, kuru sastāvā līdz pat 85% ir ūdens.

Papildu faktori, kas jāņem vērā, rēķinot dienas laikā uzņemamo ūdens daudzumu:

  • Laikapstākļi. Ja ārā ir karsts, tev jāuzņem vairāk ūdens, lai kompensētu sviedros zaudēto organisma šķidruma daudzumu.
  • Zīdīšanas laikā vajadzētu dzert vairāk nekā parasti, vidēji tie varētu būt pat 600ml dienā, jo 87% no mātes piena veido tieši ūdens. 
  • Grūtniecības laikā jāizdzer par 300ml ūdens vairāk, jo bērniņu ieskauj ūdeņi, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai tavam organismam netrūktu šķidruma. 

Kā izdzert dienā ieteicamo ūdens daudzumu?

Iespējams tagad, kad esi aprēķinājusi, cik daudz ūdens ik dienas tev vajadzētu izdzert, sākumā šis apjoms varētu šķist neiespējams, tāpēc der ielāgot dažus vienkāršus padomus.

Izdzer glāzi ūdens, ja sajūti izsalkumu. Kā jau iepriekš minēts, cilvēki dažkārt slāpes kļūdaini notur par izsalkumu, tāpēc visdrošākais veids, ja kārojas ko apēst, ir padzerties ūdeni. Tam ir papildu ieguvums – maltītes laikā tu apēdīsi mazāk, līdz ar to būs arī vieglāk zaudēt svaru.

Sāc dienu ar glāzi ūdens. Glabā rokas stiepiena attālumā glāzi ūdens, lai pēc pamošanās varētu dienu iesākt ar padzeršanos.

Papildini ūdeni. Ūdenim nav jābūt garlaicīgam, tāpēc papildini to ar augļu šķēlītēm, ogām, zaļumiem un citām garšām, kas tev ļaus vieglāk sasniegt savu dienas mērķi. Pievieno ūdenim gurķu šķēlītes, zemenes, citronu, laimu, bazilika lapiņas, lai uzburtu ūdenim īpašu aromātu.

Minerālūdens. Papildus dzeramajam ūdenim, uzņem arī minerālūdeni. Dzirkstošais ūdens dienu padarīs jautrāku, tajā aizvien būs 0 kaloriju, piedevām, ar minerālūdeni uzņemsi arī savam organismam tik nepieciešamās minerālvielas, piemēram, kalciju, kas svarīgs zobu un kaulu stiprībai, kā arī magniju.

Kādi ir iegumi, dienā izdzerot pietiekami daudz ūdens?

Ūdens ir ļoti svarīgs, lai mūsu organisms būtu vesels un darbotos efektīvi, piedevām, tam ir ļoti liela ietekme uz vispārējo labsajūtu. Lūk, galvenās priekšrocības, kuras tavam organismam palīdz nodrošināt ūdens:

  • Veicina gremošanu un palīdz novērst aizcietējumus.
  • Organismā pārnēsā skābekli un barības vielas.
  • Palīdz stabilizēt asinsspiedienu un sirdsdarbību.
  • Veicina veselīgu locītavu darbību.
  • Palīdz regulēt ķermeņa temperatūru.
  • Potenciāli samazina dažādu slimību rašanos.

TICHĖ – tas ir minerālūdens ar īpaši reti sastopamu sastāvu, pašas dabas ideāli sabalansēts no dabīgajiem minerāliem, piemērots ne tikai lai atsvaidzinātos, bet arī cilvēka ķermeņa apgādei ar visnepieciešamākajiem minerāliem.

Vidējas mineralizācijas dabīgais minerālūdens ar sulfātiem, kalciju un magniju, kas iegūts no 689 m dziļurbuma Telšos.

Tavām ērtībām TICHĖ dabīgais minerālūdens pieejams arī ērtā 0,5l pudelē, lai tu vienmēr varētu paņemt kvalitatīvu ūdeni sev līdzi, lai arī kurp tu dotos - uz darbu, pastaigās, sportot vai arī dabā.

Facebook: @TicheLatvia