Vai zini, cik daudz šķiedrvielas ik dienu jāuzņem tev un taviem bērniem?

09. Dec 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai esi kādreiz aizdomājusies, vai ikdienā uzņem pietiekami daudz šķiedrvielu? Ja nē, tad zini, ka ir laiks tam pievērst uzmanību, jo šķiedrvielas organismā veic daudz labu darbu, palīdzot mums ikdienā justies labi.

Pārtikas produkti sastāv no trīs galvenajām uzturvielām – olbaltumvielām, taukiem un ogļhidrātiem. Šķiedrvielas ietilpst ogļhidrātu grupā, kas zarnu traktā nesagremojas un arī neuzsūcas zarnās. “Lai gan tām nav kaloriju, šķiedrvielām ir pavisam cita pievienotā vērtība. Tās ir zarnu trakta regulētājs, kas kontrolē zarnās notiekošos procesus, kā arī veicina dažādu uzturvielu uzsūkšanos,” zina teikt uztura speciāliste Elīza Madara Treija.

Šķiedrvielas ikvienam no mums jāizņem katru dienu, taču daudziem var rasties jautājums, kāda ir ieteicamā dienas deva. Uz šo jautājumu atbild uztura speciāliste norādot, ka pieaugušam ik dienu būtu jāuzņem 25 – 30g šķiedrvielu, kā arī tās jau no gada vecuma jāiekļauj bērna uzturā. “Lai uzzinātu, cik daudz šķiedrvielu jāuzņem bērnam, pie bērna vecuma jāpieskaita skaitlis “5”. Tas nozīmē, ka, piemēram, 3 gadu vecumā jāuzņem 8g šķiedrvielu,” norāda Elīza Madara Treija.

Lai uzzinātu, cik daudz šķiedrvielas dienas laikā esi uzņēmusi, izmanto šķiedrvielu kalkulatoru

WWW. SKIEDRVIELAS.LV

Plānojot savas ēdienreizes, der atcerēties, ka šķiedrvielas atrodamas dažādos produktos, taču galvenie šķiedrvielu avoti ir graudaugu produkti – maize, rīsi, griķi un makaroni. Tostarp, der atcerēties, ka pilngraudu produkti ir šķiedrvielām bagātāki. Tāpat arī šķiedrvielas atrodamas dārzeņos, augļos, riekstos, sēklās un pākšaugos.