Vai trekns ēdiens var izraisīt vēnu trombus?

Vai trekns ēdiens var izraisīt vēnu trombus?

27. Nov 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā asinsvadu veselību ietekmē trekns ēdiens? Cik nozīmīgi ir rūpēties par veselīgu dzīvesveidu un pietiekamu ūdens patēriņu katru dienu? Jautā kāda lasītāja. Atbild flebologs Ints Ūdris, VC4 Baltijas vēnu klīnikas flebologs.

Trekns un neveselīgs ēdiens neveido biezākas asinis, bet drīzāk – veicina holesterīna uzkrāšanos asinīs, kam ir būtiska nozīme asinsvadu veselībā. Holesterīns aizķepē asinsvadus un ar laiku var radīt problēmas ar artērijām.

Vai trekns ēdiens veido trombus – šādi pētījumi nav veikti, tādēļ ir grūti spriest par šo sakarību.

Bet par ūdeni gan taisnība – ja ikdienā pietiekamā daudzumā (ap diviem litriem dienā!) nelieto ūdeni, trombozes risks palielinās. It sevišķi situācijās, ja iepriekš bijušas kādas operācijas, pastiprināta sauļošanās, sejas lāzerprocedūras vai jebkādas citas darbības, kuras aktivizējušas asins recēšanas sistēmu. Tas sabiezina asinis, tādēļ ir ļoti, ļoti būtiski dzert šķidrumu pat vairāk, nekā citās dienās.

Protams, arī ar treknu ēdienu pārāk aizrauties nevajag. Kaut arī tam tiešas saistības uz vēnu veselību nav, bet trekns ēdiens veido daudz problēmu aknās, aizkuņģa dziedzerī un visā organismā kopumā. Var veidoties liekais svars, bet liekais svars – tas ir riska faktors saslimšanai ar kādu no vēnu slimībām.

Kā tu ikdienā rūpējies par savu vēnu veselību?